Fără gazul și petrolul pe care Germania le cumpără de la Rusia, industria chimică riscă să perturbe operațiunile, potrivit sindicatului muncitorilor germani din sector.
Ministrul Economiei, Robert Habeck, a ridicat mircuri primul dintre cele trei niveluri de alertă cu privire la planul de urgență pentru aprovizionarea cu gaz. Acest prim nivel nu conține încă nicio restricție privind aprovizionarea statului, dar indică faptul că guvernul federal trebuie „să sporească măsurile de precauție care trebuie pregătite în cazul unei escalade a Rusiei”.
Dacă există un sector industrial care, mai mult decât oricare altul, își ține respirația din cauza gazului rusesc și a riscului ca ciocnirea plăților în ruble să ducă la blocarea imediată a exporturilor, acesta este sectorul chimic din Germania. Fără gaze și petrol, pe care Germania le importă în mare măsură de la Moscova, industria chimică germană este obligată să se oprească, este de părere Pierluigi Mennitti jurnalist al publicației Start Mag.
Strigătul de durere vine direct de la președintele sindicatului muncitorilor din chimie Ig-Bce, Michael Vassiliadis, potrivit căruia dacă livrările de gaze s-ar înjumătăți față de azi, ar fi necesară închiderea principalei fabrici BASF din Ludwigshafen, unde 40.000 de muncitori. sunt angajați.
Vassiliadis, care cunoaște bine structura gigantului chimic fiind membru al consiliului de supraveghere al BASF, a explicat că o reducere a aprovizionării nu ar permite complexului Ludwigshafen să funcționeze stabil și că închiderea sa ar fi consecința logică: „Pentru toți lucrătorii ar însemna trecerea la ture restrânse (muncă scurtă) sau concediere”.
Ceea ce este adevărat pentru BASF, este adevărat pentru întreg sectorul, a conchis Vassiliadis: dacă nu ar exista compensații pentru gazul rusesc, impactul asupra întregii industrie chimice germane ar fi dramatic și întreruperea „ar costa sute de mii de locuri de muncă într-o perioadă relativ scurtă de timp” și ar afecta proviziile.
Este pentru prima dată când preocupări de această amploare s-au scurs de la cea mai mare fabrică chimică din lume, care este Ludwigshafen, a remarcat Frankfurter Allgemeine Zeitung: „Amenințările pot părea exagerate, dar adevărul este că aproape niciun sector nu se poate lipsi de produse chimicale, în primul rând cel auto”.
Importanța producătorilor de automobile în portofoliul industriei germane este cunoscută, cu cei peste 800.000 de muncitori ai săi rămânând și astăzi -in ciuda consecințelor tranziției de la motoare cu combustibil la motoare electrice - cel mai important pilon al economiei.
Iar în fabricile Volkswagen, Bwm, Audi sau Mercedes-Benz nimic nu se mișcă fără chimicale, folosite pentru vopsele, tapițerie, materiale plastice, baterii.
Desigur, nu doar sectorul auto ar fi lovit de criză, chiar și sectorul farmaceutic și agroalimentar: fără gaze, în cel mai rău caz, îngrășămintele s-ar putea epuiza și s-ar putea produce mai puține alimente, avertizează de la BASF.
Încă o lovitură pentru un sector aflat deja sub presiune, ale cărui creșteri de preț se revarsă deja asupra consumatorilor din supermarketuri contribuie la creșterea inflației.
Planurile de urgență ale guvernului în cazul unei opriri din Rusia nu oferă prea multe detalii publice. Este menționat că unii clienți industriali pot fi tăiați de la aprovizionare în caz de urgență, dar nimic mai specific.
În cadrul tranziției energetice, unele companii au anunțat că își vor transforma instalațiile de producție în energie electrică din surse regenerabile. Cu toate acestea, tehnologia nu este încă matură. În plus, nu este încă clar cum putem acoperi creșterea uriașă a cererii de energie electrică pe care BASF estimează că se va tripla.
Din acest motiv, toți reprezentanții industriei chimice, fie că sunt antreprenori sau sindicaliști, s-au alăturat lui Olaf Scholz și refuzul acestuia de a adera la forme de embargo asupra surselor de energie din Rusia: un boicot ne-ar dăuna mai mult decât a spus Putin.
Dar acest lucru sugerează și ce fel de presiuni se află cancelarul în aceste zile pe frontul intern.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu