De ce e Paștele sărbătorit la o dată atât de diferită între creștinii ortodocși și cei catolici

Perugino, Invierea lui   Christos
Perugino, Invierea lui Christos

Diferența în data Paștelui între creștinii catolici și cei ortodocși este un rezultat al folosirii a două calendare diferite: calendarul gregorian și calendarul iulian.

Creștinii catolici urmează calendarul gregorian, care este cel mai utilizat calendar civil în prezent. Acest calendar a fost introdus de papa Grigore al XIII-lea în 1582 și este o îmbunătățire a calendarului iulian, care fusese folosit anterior. Paștele catolic este determinat în funcție de formula stabilită în Primul Conciliu de la Niceea din anul 325 și este prima duminică după prima lună plină care urmează echinocțiului de primăvară.

Pe de altă parte, creștinii ortodocși folosesc calendarul iulian pentru a determina data Paștelui. Calendarul iulian este numit după Iulius Cezar și a fost folosit în Imperiul Roman și, ulterior, în multe țări creștine din Europa de Est. Acest calendar nu a suferit modificările aduse de reforma calendarului gregorian și, ca urmare, are unele discrepanțe în comparație cu anotimpurile reale. Prin urmare, Paștele ortodox este determinat de reguli similare cu cele din calendarul gregorian, dar cu o ajustare pentru a ține cont de diferența în calendar.

Astfel, deși formula pentru determinarea datei Paștelui este în esență aceeași pentru ambele ramuri ale creștinismului, discrepanțele dintre cele două calendare conduc la diferențe în data Paștelui. Aceste diferențe pot varia între câteva săptămâni, cu Paștele ortodox fiind de obicei mai târziu decât cel catolic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel