Cum să găsiţi bilete ieftine de avion. Ghid complet de flight hacking

Întotdeauna când cautaţi bilete de avion spre anumite destinaţii, preţurile piperate vă taie aripile.Iată un ghid care vă va scapa de această problemă.

 Autor: Anton Anda

1. Uitaţi-vă pe hartă. Studiaţi posibilitățile de transfer terestru.

Prima regulă spune că orice călătorie trebuie să înceapă cu o hartă. Fără hartă, totul e orbecăială. Principiul se aplică și în cazul zborurilor.

Să presupunem că sunteţi în Singapore și doriţi să zburaţi în Borneo (Kota Kinabalu sau Sandakan). De pe Changi aveţi o singură variantă, care e scumpă de vă sar capacele.Cum procedaţi? Vă uitați pe hartă și observaţi, că la o oră nord de Singapore, se află orașul malaezian Johor Bahru. Are aeroport? Are. Cine zboară de pe Johor Bahru? Air Asia. Unde? Și la Kota Kinabalu, și la Sandakan. La un sfert de preț. E bună și geografia asta la ceva.

Al doilea exemplu – mai cunoscut – este Bruxelles, deservit de aeroportul principal (BRU) și de Brussels South/Charleroi (CRL), aflat la 55 de kilometri de metropolă. Pe BRU operează companiile legacy, pe Charleroi – transportatorii low-cost. Până în oraș ajungi cu trenul sau cu autobuzul.

Dealtfel, în vestul Europei (mai ales în zona Franța-Germania-Benelux) rețeaua de transport terestru e atât de bine pusă la punct încât poți zbura pe un aeroport situat la 2-300 de kilometri distanță de destinație fără grija că te prinde noaptea pe drum. Poți să ajungi în Olanda zburând în Germania, poți să zbori în Belgia ca să vizitezi Franța și așa mai departe. Uneori, cel mai ieftin zbor îl faci cu trenul.

2. Verificaţi site-ul aeroportului.

 Ăsta e un truc care funcționează cu precădere în cazul zborurilor în destinații îndepărtate, pe aeroporturi cu trafic preponderent domestic. Din căutări vă rezultă una-două variante de zbor, ambele prin capitală.

Concret, să spunem că doriţi să ajungeţi în Boracay, cea mai populară insulă din Filipine. Vă uitați pe hartă (nu?) și vedeţi că cele mai apropiate aeroporturi sunt Caticlan și Kalibo. 90% din zborurile către cele două aeroporturi vin din Manila sau alte orașe filipineze. Concluzia logică ar fi că trebuie să vă luaţi bilet București-Manila și să zburaţi domestic pe ultimul segment. Dar soluția asta vă costă cam mult, fiindcă pe Manila concurența e slabă și prețurile mari.

Dacă intraţi pe site-ul aeroportului din Kalibo și consultați lista de sosiri/plecări, o să aveţi surpriza să vedeţi că există un zbor internațional de la Hong Kong (cu escală în MNL, ce-i drept). Ceea ce schimbă datele problemei, fiindcă la Hong Kong se zboară mai ieftin decât la Manila. Una peste alta, economisiţi 150-200 de EUR doar pentru că v-aţi  uitat unde trebuie.

3. Motoarele de meta-search

Abia acum e momentul să începeţi căutarea propriu-zisă a tarifelor. Motoarele de meta-search – hai să le prescurtăm MMS – sunt niște site-uri care fac căutări în bazele companiilor aeriene și ale agențiilor online de ticketing (OTA). Există zeci de astfel de motoare, fiecare cu particularitățile sale. Cele mai bine cotate sunt următoarele:

Kayak - aproape sinonim cu conceptul de meta-search. Kayak are avantajul unei interfețe foarte prietenoase și oferă un set foarte util de opțiuni de căutare. Dacă știţi unde să vă uitați, Kayak vă dă o hartă a celor mai ieftine zboruri dintr-un aeroport, bazată pe căutările altor utilizatori. O opțiune nou introdusă de Kayak îți afișează așa numitele hacked flights – zboruri return compuse din două one-way-uri. Uneori, diferențele de preț sunt spectaculoase.

Momondo – tot o interfață simplă și prietenoasă. De remarcat faptul că Momondo caută solid și în serverele companiilor low-cost (nu toate MMS-urile o fac). Calendarul grafic al prețurilor e o facilitate utilă pentru cei flexibili.

Matrix.ItaSoftware – oferă cele mai multe opțiuni, de la aeroporturi multiple la reguli de rutare. Singurul mare dezavantaj al site-ului este că nu vă trimite la booking.

DoHop – e unul dintre cele mai intuitive MMS-uri. DoHop face combinații creative de low-cost și legacy și oferă și opțiunea de ground transfer.

SkyScanner – deja un clasic, este primul MMS major care a oferit și soluții low-cost. SkyScanner se pretează la căutări cu grad mare de flexibilitate. Cea mai utilă opțiune este căutarea pe țări. În loc de București și Frankfurt introduceţi România și Germania, iar site-ul vă răspunde cu cele mai ieftine zboruri între cele două țări.

Adioso – un concept original, inspirațional, dedicat căutătorilor de city-breaks. Se remarcă opțiunea “X to Everywhere”, care vă permite să vedeţi, ordonate după preț, toate destinațiile în care puteți ajunge din orașul X. Imaginile și informațiile despre fiecare destinație completează experiența.

Liligo – nu este un MMS major, dar se remarcă printr-o versiune .ro, care face căutări și în OTA-uri românești. Amuzant, o interogare pe relația București-Kuala Lumpur mi-a dat un preț de 75 de EUR. Care, bineînțeles, nu se verifica pe site-ul de origine (Tripsta.ro). Era doar un scam de vânzări.

 Lista motoarelor de meta-search poate continua.

Tarifele afișate de MMS-uri nu sunt în timp real. Pot fi vechi de câteva minute sau de câteva zile. Tariful trebuie verificat la sursă: o companie aeriană sau un OTA. Abia după ce l-aţi găsit acolo puteți fi sigur că ăla e. Deci nu vă luaţi după primul preț apărut pe ecran. Mergeţi până la capăt, ca să nu fiţi dezamăgit mai târziu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel