EXCLUSIV  Cum poate scrisul să dea de gol infractorii. Ce spune comisar-șef Daniel Staicu

Sursa: captură Youtube DC NEWS
Sursa: captură Youtube DC NEWS

În cadrul unui dialog substanțial desfășurat la emisiunea "Culisele Justiției", difuzată pe DC News și DC News TV, comisar-șef Daniel Staicu, șeful Serviciului de Expertize Criminalistice de la Institutul Național de Criminalistică, a oferit o perspectivă detaliată asupra activității și rolului instituției în cadrul sistemului judiciar.

"Noi [n.r., Institutul de Expertiză Criminalistică] intervenim în momentul în care suntem solicitați. Suntem structuri de suport operativ, nouă ni se dispun efectuarea de diverse activități, printre acestea, efectuarea de constatări sau expertize criminalistice, percheziții informatice. Ele sunt dispuse de un organ de poliție judiciară, de instanță sau de parchet, iar noi răspundem solicitării beneficiarilor", a explicat Daniel Staicu, subliniind rolul Institutului ca structură de suport operativ.

Un aspect crucial adus în discuție de comisarul-șef Daniel Staicu a fost echipamentul de care dispune Institutul: "În plus față de IPJ, noi avem multe echipamente. Asta nu înseamnă că ai noștri colegi din teritoriu nu pot beneficia de echipamente. În momentul de față, avem echipamente destul de bune, care ne ajută să ne facem destul de bine treaba. Facem eforturi atât din bugetul de stat, cât și din fonduri europene nerambursabile. Criminalistica este o activitate care costă, dar tocmai de aceea are și rezultate". 

Acesta explică în continuare procedurile care se urmează în cazul dispunerii unei expertize grafoscopice: "În cadrul serviciului pe care îl conduc, se fac expertize în domeniul graficii și tehnicii documentului, în vederea identificării autorului unui scris, stabilirii autenticității, falsului sau contrafacerii unui document. Pe de altă parte, facem expertize sau constatări criminalistice în domeniul traseologiei judiciare".

"În domeniul de grafică și tehnica documentului urmărim să stabilim dacă un scris a fost executat de o persoană, dacă o semnătură a fost executată de o persoană. Dacă nu a fost executată de titular semnătura respectivă, putem să facem comparații [n.r., de scripte] și să stabilim dacă a fost sau nu executată de o altă persoană, în funcție de caracteristicile semnăturii respective. N-aș vrea să intru în termeni foarte tehnici", a mai subliniat acesta. 

"Când examinăm un scris, fiecare scris are niște caracteristici: caracteristici generale, care individual pot fi găsite în scrisul mai multor persoane, dar, cumulate, caracteristicile individuale și caracteristicile generale le găsim în scrisul unei singure persoane. În funcție de cantitatea de scris pe care o avem în litigiu, asupra căreia trebuie să ne pronunțăm, putem să facem aprecieri. De asemenea, este foarte important să avem în vedere calitatea modelelor de comparație. Orice activitate are limitările ei, nu există un adevăr absolut. Noi scoatem întotdeauna tot ce putem din fiecare urmă în parte. Scrisul este și el, la rândul lui, o urmă", a conchis Daniel Staicu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel