Făina de greieri revine în centrul atenției după ce restaurantele au început să adopte alimentul neobișnuit, în ciuda rezistenței guvernamentale.
Într-o cameră mică din apropierea Alpilor, în nordul Italiei, sunt așezate una peste alta containere pline cu milioane de greieri. Sărind și ciripind zgomotos - acești greieri sunt pe cale să devină hrană. Procesul este simplu: sunt congelați, fierți, uscați și apoi măcinați, potrivit BBC.
Ferma Italiană de Greieri, cea mai mare fermă de insecte din țară, transformă aproximativ un milion de greieri în ingrediente alimentare în fiecare zi. Ivan Albano, care conduce ferma, deschide un recipient și arată o făină de culoare maro deschis care poate fi folosită în producția de paste, pâine, clătite, batoane energizante - și chiar băuturi sportive.
Acum, după ce UE a aprobat vânzarea insectelor pentru consum uman la începutul acestui an, va exista o schimbare a atitudinilor în Europa?
Ei bine, niciunde în Europa nu există mai multă rezistență la consumul de insecte decât în Italia, potrivit datelor furnizate de compania globală de opinie publică YouGov, iar obiecțiile vin chiar de la vârf - guvernul a luat deja măsuri pentru a interzice utilizarea lor în producția de pizza și paste.
“Ne vom opune, prin orice mijloace și în orice loc, acestei nebunii care ar sărăci agricultura și cultura noastră”, a scris vicepremierul Matteo Salvini pe Facebook. Dar este posibil ca totul să se schimbe? Mai mulți producători italieni au perfecționat paste, pizza și gustări pe bază de greieri.
“Ceea ce facem aici este foarte sustenabil”, spune Ivan. “Pentru a produce un kilogram de pudră de greieri, folosim doar aproximativ 12 litri de apă”, adaugă el, subliniind că producerea aceleiași cantități de proteine din vaci necesită mii de litri de apă.
Creșterea insectelor necesită, de asemenea, doar o fracțiune din terenul folosit pentru producerea cărnii. Având în vedere poluarea cauzată de industria cărnii și a lactatelor, tot mai mulți oameni de știință cred că insectele ar putea fi esențiale pentru combaterea schimbărilor climatice.
La un restaurant din apropierea orașului Torino, bucătarul Simone Loddo și-a adaptat rețeta sa de paste proaspete, care datează de aproape 1.000 de ani - aluatul este acum 15% pudră de greieri. Emite un miros puternic și ca de nucă. Unii dintre clienți refuză să încerce tagliatellele cu greieri, dar cei care o fac sunt surprinși cât de bune sunt la gust.
În afară de gust, pudra de greieri este un superaliment plin de vitamine, fibre, minerale și aminoacizi. O farfurie conține surse mai mari de fier și magneziu, spre exemplu, decât o friptură obișnuită. Dar este aceasta o opțiune realistă pentru cei care vor să consume mai puțină carne?
“Dacă vrei să cumperi alimente pe bază de greieri, o să te coste”, spune Ivan. “Făina de greieri este un produs de lux. Costă aproximativ 60 € (300 de lei) pe kilogram. Dacă iei paste cu greieri spre exemplu, un pachet poate costa până la 8 €”. Asta înseamnă de până la opt ori mai mult decât pastele obișnuite de la supermarket.
Deocamdată, alimentația cu insecte rămâne o opțiune de nișă în societățile occidentale, deoarece fermierii pot vinde carne de pasăre și de vită la prețuri mai mici.
“Carnea pe care o produc este mult mai ieftină decât făina de greieri, și este de foarte bună calitate”, spune Claudio Lauteri, care deține o fermă lângă Roma, care este în familia sa de patru generații. Dar nu este vorba doar de preț. Este vorba în general și de acceptare socială.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu