Cum arată iarna pe Marte

NASA a publicat noi imagini spectaculoase cu planeta roșie, care se transformă iarna într-o țară a minunilor din altă lume.

Dispozitivul Mars Reconnaissance Orbiter a transmis pe Pământ imagini ale suprafeței Planetei Marte acoperită cu gheață și zăpadă, potrivit Space.com.

Pe Marte, praful este unul dintre vestitorii iernii. La polii marțieni, temperatura poate coborî până la minus 123 de grade Celsius.

Marte este un loc foarte uscat, dar, dacă eşti în locul potrivit, poţi să găseşti apă, gheaţă, exact aşa cum avem pe Pământ, dar şi dioxid de carbon sau gheaţă uscată.

Un lucru interesant este și faptul că pe Marte există două tipuri de zăpadă. Unul este cel pe care îl întâlnim pe Pământ, format din apă înghețată. Aerul marțian subțire și temperaturile sub zero grade înseamnă că zăpada tradițională se sublimează, sau trece din solid direct în gaz, înainte de a atinge solul pe Marte.

Celălalt tip de zăpadă marțiană este pe bază de dioxid de carbon, sau gheață uscată, și poate ateriza la suprafață. Câțiva metri de zăpadă tind să cadă pe Marte în regiunile sale plate din apropierea polilor, scrie Puterea.

„Cade suficient cât să poți trece cu rachete de zăpadă peste ea”, a declarat Sylvain Piqueux, cercetător marțian la Jet Propulsion Laboratory al NASA din Pasadena, California, într-o declarație preluată dintr-un comunicat al NASA. „Dacă ai căuta să schiezi, totuși, ar trebui să mergi într-un crater sau pe o stâncă, unde zăpada s-ar putea acumula pe o suprafață înclinată.”

Cercetătorii spun că fulgii de zăpadă marțieni sunt diferiți de cei de pe planeta Pământ.

„Deoarece gheața de dioxid de carbon are o simetrie de patru laturi, știm că fulgii de zăpadă de gheață uscată ar avea formă de cub”, a declarat Piqueux. „Mulțumită Sondei Climatice de pe Marte, putem spune că acești fulgi de zăpadă ar fi mai mici decât lățimea unui fir de păr uman”, scrie Puterea. 

Imaginile pot fi urmărite aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel