H.D. Hartmann a transmis o informare despre ieșirea din criză a Huawei și efectele avute pentru România.
Criza Huawei care a început acum trei ani prin arestarea, în Canada, a fiicei fondatorului multinaționalei chineze pare a se apropia de sfârșit.
Ieri seară, în urma unei decizii a Administrației Biden, a avut loc eliberarea fiicei fondatorului din Canada, care se află deja într-un avion special adus de către China Airlines la Vancouver, pentru a o transfera înapoi la Shenzhen, locul de naștere al companiei chineze.
În același timp, scandalul celor doi Michaeli, cei doi canadieni arestați și acuzați de spionaj, Michael Kovrig și Michael Spavor, s-a încheiat la scurt timp după ce fiica fondatorului companiei Huawei s-a urcat în cursa chineză. Cei doi au fost eliberați din pușcărie și se află deja în drum spre Canada.
Premierul canadian Justin Trudeau a făcut anunțul acum o oră, mulțumind aliaților pentru sprijinul acordat semnării acestei înțelegeri între Huawei și Administrația Biden.
Ca să fim foarte clari, criza Huawei a avut efecte profunde și în România, unde un fost ambasador american transmitea scrisori publice de indignare la adresa acestei companii și impunând o lege anti-Huawei pe care multe alte țări europene nu o au. Efectele internaționale și globale ale rivalității tehnologice între SUA și China s-au văzut în scandalul Huawei, care este unul dintre cei mai mari jucători tehnologici, de telecomunicații, din lume, iar închiderea acestui scandal nu este decât închiderea unei etape din războiul tehnologic între SUA și China.
Reamintim cititorilor că acest scandal a ținut cap de afiș de peste trei ani de zile, China nu a cedat absolut nimic, compania Huawei nu a cedat absolut nimic, dar înțelegem printre rânduri că fiica fondatorului ar fi recunoscut doar că rapoartele pe care le-a prezentat Statelor Unite în scandalul vânzării de tehnologie ultramodernă Iranului nu au fost corecte și că ea a știut acest lucru.
Bineînțeles că Administrația Biden a decis, ca urmare a acestei recunoașteri, să mute data procesului ei până în 2022 cu anumite condiții, condiții care nu au fost făcute publice, dar specialiștii care cunosc dedesubturile înțelegerilor de acest timp spun că Huawei a scăpat nevătămată ca și companie, iar fiica fondatorului care era în acel moment și în același timp directorul financiar general al corporației poate pleca liniștită în China.
Faptul că acest scandal dovedește că atunci când o companie privată de talia Huawei se unește cu statul, cu puterea unui stat cum este cel al Chinei, faptul că acest scandal dovedește că nu se poate face față și că SUA a trebuit, la presiunile enorme canadiene și aliaților europeni care au fost prinse la mijloc într-o menghină practic, într-un joc dublu, ne duce la ideea că și România trebuie să știe să navigheze cu mare atenție în interiorul acestor războaie mondiale și în special în mijlocul războaielor tehnologice.
A te arunca efectiv în apă pentru aliați nu înseamnă tot timpul a și câștiga de partea aliaților.
Iată, Canada a fost umilită prin arestarea celor doi cetățeni ai săi, unul dintre ei fost ofițer de informații, celălalt fost diplomat de mic rang în organizații internaționale și atribuit timp de trei ani de zile să negocieze cu administrațiile americane, că a fost Trump sau Biden, eliberarea celor doi cetățeni.
Deci, încă o dată, România trebuie să învețe din acest eveniment care a durat trei ani de zile, și să știe să-și negocieze atuurile în relația cu China și în special cu marile corporații tehnologice chineze care astăzi, prin închiderea acestui scandal Huawei, câștigă una din etapele din interiorul rivalității globale SUA - China.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu