Copilul tău este un lider?

Trăim deja într-o lume în care constanta este ... schimbarea. Iar această schimbare se accelerează pe zi ce trece: lumea în care o să trăiască copiii noștri o să fie una a complexității, a flexibilității, a adaptării permanente. În consecință construcția oricărui element suplimentar, al oricărei perspective de dezvoltare, a tuturor oportunităților – iată ceea ce trebuie să urmărească profesorul la școală și părintele acasă, subliniază profesorul doctor Ion-Ovidiu Pânișoară, Director, Departamentul de Formare a Profesorilor, la Universitatea din București.

Astăzi vom discuta despre profilul de lider la copil; cu toate acestea pot să fie și adulți care vor spune– eu vreau ca micuțul meu să crească un adult fericit, nu mă interesează ca el să fie un lider!

Totuși, societatea spre care ne îndreptăm necesită din ce în ce mai mult un astfel de profil – așa că o să-l altoim pe profilul educațional conceput pentru copiii noștri fie că vrem, fie că nu vrem.

Și o să vedeți că un lider nu înseamnă doar cineva care îi conduce pe alții – ci în primul rând cineva care se conduce pe sine, o persoană dedicată, pasionată, entuziastă, tenace, care folosește eșecul ca o treaptă spre succes și nu ca o piedică ce duce spre alt eșec! Sunt caracteristici pe care cu toții le dorim la copiii noștri, nu este așa?

[citeste si]

Ce putem face pentru a crește astfel de viitori adulți?

Daskal (2017) spune: lăsați copilul să își urmeze calea proprie fără să interveniți. Desigur, trebuie să-l susțineți și să-i „hrăniți” pasiunea, dar deciziile trebuie să-i aparțină, trebuie să le asume, să fie responsabil de ele.

Acest lucru poate să ducă de multe ori la greșeală. Nu vă temeți de ea – dacă îi oferiți copilului posibilitatea eșecului el o să aibă lecții din care să învețe. Krenz (2008) spune că trebuie să le „predăm copiilor că este OK să facă greșeli în viață atât timp cât și-au dat toată silința să reușească.

Dumneavoastră – părintele ori profesorul – sunteți modelul cel mai bun despre cum poate să fie un lider. Copilul învață cel mai bine din exemplul direct, din lecția de viața și nu din povestiri și exemple teoretice. ȘI nu doar părintele este modelul perfect: mai putem adăuga în această ecuație familia. Gross (2014) spune că „trebuie să faceți întreaga familie să muncească ca o echipă ” – pentru că în familie copilul învață atât rolul de lider (să-i conducă pe ceilalți) cât și să se lase condus.

Vezi continuarea pe performante.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel