Congresul PPE și ”cleștișorul” lui Putin. De ce nu trebuia atacat Nehammer

REUTERS/Leonhard Foeger
REUTERS/Leonhard Foeger

Marți, premierul Marcel Ciolacu le-a garantat românilor că vor intra în Schengen până la sfârșitul anului. Congresul PPE, desfășurat miercuri și joi, mă face să cred că nu e un simplu mesaj electoral. În fond, premierul socialist putea să promită orice are termen ”sfârșitul anului”, fiindcă ultima rundă de alegeri are loc cu două săptămâni mai devreme.

Dar, o decizie confirmată de populari la București ne arată că spusele lui Ciolacu nu sunt vorbe în vânt. Și este mult mai importantă decât așa-zisul manifest votat joi, dar nepublicat nici până azi. Decizia privește alianțele pe care le vor încheia popularii și stabilește că sunt excluse partidele extremiste. Mesajul anti-extremist asumat de Congresul PPE, la București, este cel care ne interesează în primul rând pentru accesul în Schengen.

Fiindcă în Austria vor avea loc alegeri parlamentare în toamna acestui an, iar partidul lui Nehammer nu poate rămâne la guvernare decât în alianță, fie cu socialiștii, fie cu extremiștii din Partidul Libertății, care se află pe primul loc în toate sondajele și care ar închide total granițele, unde să mai accepte și România în Schengen. În schimb, cu stânga și cu Verzii se poate negocia. Primarul socialist al Vienei este un susținător al României în Schengen, ca și președintele Austriei, ecologistul Van der Bellen.

A-l critica pe Nehammer la Congresul de la București nu avea rost, dincolo de implicațiile diplomatice, de ”așa nu se face atunci când ești gazdă”. Împunsăturile nici nu-l deranjau, nici nu-l afectau, dimpotrivă, îi foloseau. Nu avea sens nici să faci presiuni, nici să-i prezinți argumente, pentru că agresivitatea manifestată de cancelarul austriac împotriva României ține de emoțional, implică sentimente, nu rațiune. Iar cel mai puternic sentiment care îl încearcă pe Nehammer pare a fi frica.

Ibiza, unde lideri de partid negociau o șpagă cu ”afaceriști” din Moscova, ne-a demonstrat că sunt și interese personale, nu doar interese de stat, în relația specială pe care Austria o are cu Rusia lui Putin. Ei, cum ar fi dacă țarul ar ține, într-un cleștișor de argint, ”landurile” tale inferioare? Știind că le poate strânge când vrea, parcă-parcă ai deveni mai dispus să cauți orice pretext pentru a sabota din interior construcția europeană. De asemenea, ai avea nevoie de o scuză beton în fața lui Putin, ca să nu te execute atunci când îți părăsești poziția.

Așa cum se profilează rezultatul alegerilor, în Austria va guverna un premier socialist, cu miniștri de la SPO și OVP, sau tot Nehammer, dar împărțind puterea cu socialiștii. Evitând extremistul Partid al Libertății, așa cum a stabilit Congresul PPE, popularii de la Viena evită și să-l supere pe Putin.

Papașa, te-am ajutat cât am putut, în septembrie decid alegătorii. Dacă ai înregistrări cu socialiștii, dă-le drumul în presa occidentală, pe ale noastre mai ține-le, poate mai ai nevoie după alegerile viitoare... cam așa cred că sună oftatul de ușurare de la Viena, după Congresul de la București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel