Concediu de odihnă 2023. Ce s-a schimbat în Codul Muncii şi care sunt noile drepturi ale angajaţilor

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Prevederile Codului Muncii cu privire la acordarea concediului de odihnă stipulează că toți angajații au dreptul la un număr minim și maxim de zile în care să nu se prezinte la locul de muncă. Iată noutăţile pentru 2023!

În România, durata minimă a concediului de odihnă este 20 de zile. În ceea ce privește durata maximă efectivă a concediului de odihnă anual, aceasta se stabilește în contractul individual de muncă, cu respectarea legii și a contractelor colective de muncă. În cazul programărilor colective, acestea se fac după o cosultare prealabilă cu sindicatele sau cu toți angajații, în cadrul unei ședințe comune. În acest caz, angajatorul trebuie să asigure un flux constant de angajați la locul de muncă, iar pentru asta, Codul Muncii permite ca perioada de concediu de odihnă să fie fixată pentru fiecare angajat în parte.

Conform prevederilor legislației fundamentale în domeniul muncii, angajații pot depune cerere pentru concediu de odihnă cu minim 60 de zile înainte de efectuarea acestuia. În cazul în care programarea concediilor se face fracționat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt, mai prevede Codul Muncii.

De reținut este faptul că angajaţii care nu şi-au luat cele 20 de zile legale minime de concediu de odihnă în 2022 pot solicita angajatorului să le acorde până la jumătatea anului 2024.

În situații excepționale, angajații pot primi un anumit număr de zile concediu. Prin contractul colectiv de muncă, unic la nivel național, aplicabil tuturor societăților comerciale, salariații au dreptul la zile libere plătite pentru evenimente deosebite în familie sau pentru alte situații. Iată care sunt acestea:

- căsătoria salariatului – 5 zile;

- căsătoria unui copil al salariatului – 2 zile;

- nașterea unui copil – 5 zile + 10 zile dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultura;

- decesul soțului/soției, copilului, părinților, socrilor – 3 zile;

- decesul bunicilor, fraților, surorilor – 1 zi;

- donatorii de sânge – 1 zi;

- schimbarea locului de munca în cadrul aceleiasi companii, cu mutarea domiciliului în altă localitate – 5 zile;

- 30 de zile concediu fără plată pentru pregătirea și susținerea lucrării de diplomă în învățămantul superior.

Un nou tip de concediu în România. Cine va putea beneficia de el

Cetățenii români trebuie să știe acum că există un nou tip de concediu, iar el e valabil pentru angajații care locuiesc în aceeași casă cu persoane ce necesită îngrijiri speciale sau asistență, din cauza unor boli grave sau a unor evenimente cu impact puternic, fiind denumit „concediu de îngrijitor”. Noul tip de concediu a fost introdus recent în Codul Muncii prin Legea 283/2022.

Potrivit România TV, angajatorul e obligat să ofere acest concediu de maximum 5 zile în cel mult 30 de zile de la solicitarea angajatului. Pentru ca legea să fie respectată, angajatul are obligația depunerii la angajator a documentelor prin care face dovada faptului că persoana căreia i-a oferit îngrijire sau sprijin este rudă sau o persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu acesta, precum și a existenței problemei medicale grave, care a determinat solicitarea concediului de îngrijitor de către salariat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel