Competiție străină de off-road în zone protejate, oprită de autorități. Primele reacții privind SuperKarpata Trophy

Sursa foto: facebook SuperKarpata Trophy
Sursa foto: facebook SuperKarpata Trophy

Competiția SuperKarpata Trophy, la care participau pasionați de off-road din nouă țări, a fost întreruptă, astăzi, de autorități.

Participanții ar fi intrat în zone protejate, cum ar fi siteurile Natura 2000 și chiar în rezervații, lucru interzis, potrivit postărilor online. De asemenea, mai multe notificări au fost transmise și autorităților române. Una dintre ele a fost trimisă în urmă cu câteva zile Ministerului Sportului de către Federația Română de Automobilism. Competiția ar fi fost organizată sub pretextul unei ”expediții turistice”, obținând chiar un acord din partea Ministerului Turismului, care le-a pus însă în vedere organizatorilor să respecte legea.

Federația Română de Automobilism ar fi transmis autorităților că ”în pofida susținerilor societății organizatoare, la o analiză atentă a paginii de web dedicată ”expediției turistice”, coroborată cu imaginile foto și video existente pe pagina de Facebook, rezultă că, în realitate, etapele care stau la baza acesteia întrunesc elementele constitutive ale competiției sportive”, scrie g4media.ro.

Ce spune Comisia Națională de Off-Road

”În primul rând dorim să ne facem clar și bine înțeleși: Practicăm un sport foarte frumos în mod sustenabil, respectând toate regulile și legile impuse de statul român.  Atunci când apare un eveniment care nu respectă toate regulile legale, autoritățile, pe bună dreptate, vor asocia acel eveniment cu disciplină Off Road.

Este aspectul cel mai important și de aceea luptăm pentru obținerea autorizațiilor și pentru a fi respectată legea, astfel vom putea continuă să mergem înainte și să organizăm competiții și evenimente legale. Orice abuz de felul SuperKarpata, indiferent de naționalitatea organizatorilor sau competitorilor va fi adus în atenția autorităților de către comunitatea off-road din România și va fi  oprit și sancționat conform legilor în vigoare.

Au fost oprite și evenimente cu organizatori români dar diferența a fost că au înțeles că trebuie să respecte legea și au reușit în timp și cu ajutorul FRAS, să între în legalitate și să și poată continuă activitatea competițională. Nu în ultimul rând vrem să reiterăm faptul că această competiție ilegală a fost adusă în atenția autorităților chiar de către  Comisia Națională de Off-road, care a fost amplu susținută în acest demers de către toată comunitatea Offroad din România”, a transmis Comisia Națională de Off-Road pentru g4media.

Ce spune Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate

”Autosesizându-se în urma primelor informații apărute în presă cum că în zonele montane din Carpații Apuseni se desfășoară o competiție off-road denumită SuperKarpata Trophy 2023, ANANP a solicitat în data de marți, 16 mai 2023 Federației Române de Automobilism Sportiv (FRAS) să i se comunice dacă a autorizat competiția respectivă.

În aceeași zi, prin adresa nr. 5344/16.05.2023, FRAS a confirmat că pe teritoriul României Societatea MULLER-HARTBURG DIENSTLEISTUNGSGESELLSHCAFT mbH desfășoară o competiție off-road mascată sub denumirea de „expediție sportivă” SuperKarpata Trophy.

Totodată, FRAS a comunicat, în calitate de singura autoritate în măsură să organizeze competiții sportive automobilistice, că nu a aprobat desfășurarea unui asemenea eveniment, prin urmare, „sunt întrunite premisele încălcării legii naționale”, solicitând ANANP să dispună luarea măsurilor care se impun.

În urma răspunsului primit de la FRAS, ANANP a atenționat, în aceeași zi, marți, 16 mai 2023, Serviciile teritoriale din județele Bihor, Sălaj, Cluj și Maramureș să notifice Garda Națională de Mediu –Comisariatele județene, Jandarmeria montană să facă verificări în teren, monitorizând ceea ce se întâmplă în ariile naturale protejate.

În data de 17.05.2023, reprezentanții Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate – Serviciul Teritorial Bihor s-au deplasat împreună cu comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Bihor în aria specială de conservare ROSAC0322 Muntele Șes, după ce în data 15.05.2023 un grup organizat de autovehicule 4×4 și 6×6 participante la circuitul ilegal organizat sub egida „Superkarpata 2023” au încălcat legislația în vigoare, în speță, art.53, lit.m) din Ordonanţa de urgenţă nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, intrând pe suprafața ariei speciale de conservare fără a avea aviz emis de către ANANP – ST Bihor.

Astfel s-a constatat:

- că mai multe autovehicule 4×4 și 6×6, au intrat în data de 15.05.2023 pe suprafața ariei speciale ROSAC0032 Muntele Șes prin drumul forestier de la Valea Morii care deși avea accesul interzis cu barieră poziționată pe poziția închis și blocată cu lanț, au forțat intrarea trecând pe lângă aceasta, pe suprafața fondului forestier prin pădure;

- drumul forestier de la Valea Morii are mai multe bariere montate, deoarece este întins pe două zone de acces spre fondul forestier însă toate barierele au fost forțate atât prin acces pe lângă acestea în afara drumului, cât și prin tăierea lanțurilor cu care acestea au fost asigurate pe poziția închis;

- s-au identificat mai multe urme de cauciucuri cu crampoane atât pe drumul forestier Valea Morii, cât și în mai multe zone din afara drumului forestier prin pădure;

- pe drumul forestier care duce la Valea Omului, s-au constatat din nou ieșiri de pe suprafața acestuia în mai mult zone prin identificarea de urme de crampoane de la cauciucuri utilizate de autovehicule de tip 4×4;

- suprafața afectată de autovehiculele 4×4 este greu de estimat; accesul nefiind facil, nu a permis parcurgerea întregului traseu utilizat de participanții la competiție.

La data deplasării în teren nu s-a realizat o notă de constatare cu comisarii Gărzii de Mediu, deoarece suprafața ce a necesitat a fi verificată a fost foarte întinsă, astfel că, la nivelul Gărzii de Mediu, prin decizia Comisarului Șef Sever Șerbănescu, s-a luat decizia să se finalizeze o notă de constatare la sediul Gărzii de Mediu pe baza pozelor și notărilor făcute în teren.

Reprezentanții Serviciului Teritorial Cluj al ANANP au notificat GNM – Comisariatul Județean Cluj și Jandarmeria Montană, solicitând trimiterea de echipaje pe traseele pe care s-au semnalat deplasări ale participanților la competiția în speță. Lucru care s-a și întâmplat ulterior.

În data de 18 mai 2023, reprezentanții ANANP ST-Cluj s-au deplasat la Muntele Mare, zonă parcursă de mașinile off-road. S-a constatat faptul că zona fusese tranzitată, coloanele respective intrând deja pe raza județului Maramureș. Au fost notificate ocoalele silvice să comunice, de asemenea, dacă s-au produs pagube asupra asupra habitatelor tranzitate, starea drumurilor nepermițând reprezentanților GNM CJ Cluj și ai ANANP – ST Cluj să le parcurgă în întregime.

La rândul lor, reprezentanții ANANP – ST Maramureș și ai ANANP ST-Sălaj au sesizat GNM – Comisariatele județene respective, Poliția și Jandarmeria Montană, precum și ocoalele silvice în legătură cu desfășurarea unei competiții sportive off-road ilegale, solicitând trimiterea de echipaje pe drumurile forestiere. În urma unor asemenea acțiuni, Poliția și Jandarmeria maramureșeană au reținut mai multe mașini în zona Dragomirești.

La data prezentei, nu se poate evalua impactul asupra ariilor naturale protejate din cauza drumurilor impracticabile și mărimii suprafețelor parcurse, acest lucru urmând să fie făcut în perioada următoare de către instituțiile cu competențe în domeniu”, a transmis Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate pentru sursa citată anterior.

Ce spune Romsilva

”În urma informațiilor privind desfășurarea evenimentului SuperKarpata Trophy în țara noastră, între 12 și 21 mai 2023, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva face următoarele precizări: Organizatorul evenimentului SuperKarpata Trophy folosește, în mod abuziv, sigla Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, inducând în mod înșelător participanților și publicului o implicare a Romsilva în organizarea acestei competiții.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva nu este implicată în niciun fel în organizarea acestui eveniment, nu a fost informată în prealabil și nici nu a aprobat desfășurarea SuperKarpata Trophy în fondul forestier proprietatea publică a statului, pe care îl administrează.

Silvicultorii, împreună cu autoritățile de aplicare a legii, au împiedicat accesul participanților la SuperKarpata Trophy în fondul forestier și în ariile naturale protejate administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.

Precizăm că înainte de debutul evenimentului din acest an, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a notificat organizatorii, Muller – Hartburg Dienstleistungsgesellschaft mbH, că nu le este permisă folosirea siglei instituției noastre și nu le este permis accesul în fondul forestier administrat de Romsilva.

Menționăm că organizatorii SuperKarpata Trophy se prevalează de un protocol de colaborare încheiat în anul 2016 cu Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, care prevedea posibilitatea folosirii unor drumuri forestiere administrate de Romsilva, în anumite condiții și cu respectarea legislației din domeniul silvic, protocol care a fost încălcat în mod repetat de către Muller – Hartburg Dienstleistungsgesellschaft mbH și care acum este în proces de denunțare”, se precizează în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel