Energie, factura compensată. Dan Cărbunaru: Cetățenii vor beneficia de aceasta până la 31 martie 2023. Tanczos Barna: UDMR cere preț reglementat

Dan Cărbunaru a vorbit despre situația privind prețurile din energie.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a confirmat că măsurile de compensare pentru pupulație și economie se vor aplica cel puțin până la sfărșitul iernii viitoare, relatează Radio DCNews.

”Este o responsabilitate pe care Guvernul și-a luat-o. Această responsabilitate include și analizele experților, luând în calcul diverse scenarii. Vedem că piața energiei înregistrează o formă destul de dinamică și vom vedea, pe măsură ce lucrurile evoluează, dacă este nevoie de măsuri suplimentare.

Ceea ce pot să vă spun în acest moment este că până pe 31 martie 2023, atât cetățenii, cât și economia României beneficiază de aceste măsuri de protecție, pe care Guvernul și le-a asumat.

Referindu-se la eventuale modificări în piața energiei, Dan Cărbunaru a evitat să dea un răspuns direct privind o posibilă revenire temporară la piața reglementată.

”N-aș dori să speculez în acest sens. Există mai multe discuții care s-au purtat și anterior, atunci când se analizau diversele scenarii pentru a face față acestor creșteri de prețuri. Ceea ce pot să vă spun acum este că, indiferent de modul în care vor evolua lucrurile, Guvernul își va menține angajamentele”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, într-o intervenție la Digi24.

Tanczos Barna: este nevoie de preț reglementat

”UDMR crede că este nevoie de preț reglementat, susținem această idee. Este nevoie de...

Citește mai departe pe Radio DCNews.

Statele membre ale UE au ajuns la un acord asupra unui plan de reducere a consumului de gaz

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat marţi un plan de reducere coordonată a consumului lor de gaz, pentru a diminua dependenţa faţă de Moscova, după o nouă scădere drastică a livrările ruseşti, a anunţat preşedinţia cehă a Consiliului UE, potrivit AFP și Agerpres.

'Nu a fost o misiune imposibilă! Miniştrii (energiei din cele 27 de state membre, reuniţi la Bruxelles - n.r.) au ajuns la un acord politic privind reducerea cererii de gaz în pregătirea pentru iarna viitoare', a anunţat preşedinţia cehă pe contul său de Twitter.

Majoritate uriaşă, numai Ungaria a fost împotrivă, a declarat Sven Giegold, ministrul german al mediului, despre acordul a cărui aprobare a necesitat doar o majoritate calificată de 15 state membre din cele 27.

Noul compromis survine după ce mai multe ţări membre au protestat faţă de ţinta globală a reducerii consumului de gaze naturale cu 15%, raportat la consumul mediu al ultimilor cinci ani, cerută de Comisia Europeană pentru perioada 1 august 2022 - 31 martie 2023. Deşi acest obiectiv procentual se menţine, textul convenit în final prevede că statele membre vor face tot posibilul pentru a atinge această ţintă a reducerii consumului de gaz, reducere care deocamdată este voluntară.

Dar în caz de risc de gravă penurie, un mecanism de alertă va face obligatorie pentru cele 27 de state membre reducerea consumului de gaz cu 15%, însă acesta prevede mai multe situaţii în care ţările membre vor putea cere aplicarea unor derogări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Știri recomandate
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel