Compania Eco Sud, liderul de piață în tratarea, selectarea și eliminarea deșeurilor, clarifică unele confuzii apărute în spațiul public privind autorizațiile și licențele deținute

Compania Eco Sud S.A. este lider de piață în tratarea, selectarea și eliminarea deșeurilor produse de populație în diverse zone din România, dispunând de infrastructuri de protecție a mediului, instalații, platforme de transfer, stații de sortare și compostare  de importanță  esențială pentru gestionarea deșeurilor, pentru reciclare și pentru un mediu curat de viață.

Profitând de contextul actual, în care deșeurile reprezintă un subiect intens dezbătut în toate mijloacele de comunicare, anumite publicații au preluat o temă falsă a crizei tratării, sortării și depozitării deșeurilor în București și Ilfov, fără să facă o minimă verificare a acestor informații, prezentând fapte care induc în eroare cititorii și autoritățile.

Depozitul Ecologic Vidra asigură autonomia Bucureștiului și a județului Ilfov pentru tratarea, sortarea și neutralizarea deșeurilor produse de populație pentru următoarea perioadă de 20 de ani.

Tratăm, sortăm și selecționăm zilnic cantități de deșeuri produse de o populație de peste 4 milioane locuitori, deținem o suprafață ecologică pentru managementul deșeurilor de peste 2.500.000 mp și gestionăm investiții publice și private în protecția mediului și a sănătății populației, iar activitatea desfășurată de noi este de importanță ecologică majoră pentru populație, comunități și autorități locale, contribuind în mod decisiv la realizarea țintelor de mediu stabilite de Uniunea Europeană pentru România.

Depozitele ecologice, stațiile de sortare, instalațiile de compostare și platformele de transfer deținute de compania Eco Sud în România rămân cea mai sigură soluție de tratare a deșeurilor generate de populație, iar încrederea constantă a oamenilor în profesionalismul nostru, manifestată de peste 20 de ani, reprezintă o garanție a unui mediu de viață sănătos și a unui management benefic al deșeurilor, absolut necesare pentru orice persoană sau comunitate.

Cu un portofoliu de șase Centre de Management al Deșeurilor, compania Eco Sud gestionează un procent semnificativ din cantitatea de deșeuri produsă în România, lucru care o plasează în postura de lider național în acest domeniu.

Eco Sud a preluat gestiunea depozitelor de deșeuri și a centrelor de management integrat al deșeurilor în urma unor licitații publice organizate în conformitate cu normele europene de mediu de către consilii județene, primării, asociații de dezvoltare intercomunitară pentru salubrizare.

Nu există nicio criză a deșeurilor în Municipiul București sau în Județul Ilfov

Tema falsă nr. 1 – inexistența contractului în baza căruia Eco Sud gestionează gestionează Depozitul Ecologic de deșeuri urbane și industrial asimilabile Vidra

Contractul în baza căruia Eco Sud S.A. gestionează Depozitul Ecologic de deșeuri urbane și industrial asimilabile Vidra (“Depozitul Ecologic Vidra”) este un contract încheiat și derulat cu Primăria Municipiului București, în urma unei licitații internaționale organizate în anul 1999 de către Primăria Generală a Municipiului București.

Licitația a fost organizată ca urmare a stu    diului efectuat de compania japoneză JICA, prin care s-a stabilit necesitatea construirii a două depozite ecologice pentru gestionarea și tratarea deșeurilor produse în municipiul București și în județul Ilfov, unul poziționat în partea de nord a orașului (depozitul Chiajna, operat de societatea Iridex S.A.) și unul pozitionat în partea de sud a Bucureștiului (“Depozitul Ecologic Vidra”), exploatat în prezent de Eco Sud în baza contractului nr. 22268/14.07.1999, încheiat cu Municipiul București, în baza căruia ECO SUD S.A. a și realizat proiectarea, construirea și exploatarea Depozitului Vidra.

Cu privire la valabilitatea contractului mai sus menționat, dorim să învederăm publicului faptul că aceasta este confirmată implicit de Planul de Gestionare a Deșeurilor din Mun. București (2020-2025), plan care a fost aprobat prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 260/2021, în care se menționează în mod clar că:

“Depozitul este în funcțiune din anul 2001, pe o perioada de 20 de ani, începând cu data semnării contractului (cu posibilitatea prelungirii tacite, din an în an, până la umplerea completă a depozitului, după expirarea perioadei de 20 de ani), după care se trece la perioada de postmonitorizare.

Contractul inițial cu PMB prevede depozitarea deșeurilor pe o suprafață de 24 ha, care este aferentă celulelor 1-5, în baza art. 5.2.3. din contract, operatorul economic operând o extindere a depozitului cu celulele 6-8, astfel că la acest moment există o capacitate de depozitare disponibilă de aprox 4,5 mil. mc.” (paginile 81-82 din Plan).

În concluzie, valabilitatea contractului nr. 22268/14.07.1999, încheiat cu Municipiul București, este confirmată prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 260/2021.

Tema falsă nr. 2 – tarifele mari practicate de Eco Sud în cadrul Depozitului Ecologic Vidra

Tarifele practicate de Eco Sud în cadrul Depozitului Ecologic Vidra sunt corecte și fundamentate conform legislației în vigoare, fapt confirmat inclusiv de Sentința civilă nr. 2885/17.04.2019, pronunțată în Dosarul nr. 12077/3/2020, respectiv Sentința civilă nr. 4256/22.06.2021, pronunțată în Dosarul nr. 22899/3/2020, prin care instanța de contencios administrativ-fiscal a reținut că tariful solicitat și practicat de Eco Sud în cadrul Depozitului Ecologic Vidra este corect fundamentat și a obligat Consiliul General al Municipiului București să procedeze la validarea acestuia.

Făcând o analiză a tarifelor practicate pe piața deșeurilor din Municipiul București și Ilfov, rezultă clar că tariful practicat de Eco Sud este cel mai mic, cu 20% până la 50% mai mic față de oricare alt tarif practicat pe această piață, aducând o economie considerabilă pentru cetățeni, administrațiile publice locale sau pentru orice generator de deșeuri.

Tema falsă nr. 3 – așa-zisul monopol de care Eco Sud ar beneficia la nivelul Municipiului București

Cu privire la așa-zisul monopol de care Eco Sud S.A. ar beneficia la nivelul Municipiului București, menționăm că este vorba despre un monopol reglementat, atât timp cât în legislația în vigoare (a se vedea H.G. 942/2017 pentru aprobarea planului național de gestionare a deșeurilor, H.G. 349/2005 privind depozitarea deșeurilor, abrogată și înlocuită în prezent de O.G. 2/2021, precum și Legea 51/2006 privind serviciile comunitare de utilități publice sau Legea 101/2006 privind serviciul de salubrizare) este clar stipulat principiul exclusivității, ca principiu de bază în ce privește serviciile de salubrizare, servicii în care intră și serviciul/activitatea de depozitarea deșeurilor.

Planul Național de Gestiune a Deșeurilor prevede existența unui singur depozit ecologic în fiecare județ din țară, iar municipiul București este asimilat unui județ: în consecință, Eco Sud operează într-un cadru perfect legal, cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare, și, în plus, deține toate autorizările, certificările și licențele prevăzute de lege.

Tema falsă nr. 4 – lipsa licenței A.N.R.S.C. pentru Depozitul Ecologic Vidra

În ce privește licența A.N.R.S.C, precizăm că Eco Sud S.A. deține licență pentru toate centrele de management integrat al deșeurilor pe care le operează și, în opinia noastră, inclusiv pentru Depozitul Ecologic Vidra. Referitor la Depozitul Ecologic Vidra, Înalta Curte de Casație și Justiție a reținut recent faptul că A.N.R.S.C. are obligația de a modifica condițiile asociate licenței și pentru acest depozit, conform Sentinței Civile nr. 1293/2021, pronunțată la data de 24.09.2021 în dosarul nr. 557/2/2021, din al cărui dispozitiv cităm următoarele: „Obligă pârâta A.N.R.S.C. să soluționeze cererea reclamantei de modificare a condițiilor asociate licenței în ceea ce privește depozitul Vidra”.

De asemenea, facem cunoscut faptul că soluțiile Eco Sud au fost desemnate câștigătoare atât pentru excelență în servicii, cât și pentru responsabilitatea față de mediul înconjurător, trăsături ce caracterizează activitatea companiei în cei 20 de ani de experiență.

În ce privește protecția mediului, Eco Sud monitorizează în permanență apa, solul și aerul, rezultând parametri care definesc o zonă ecologică de excepție, iar Uniunea Europeană a apreciat în mod constant în cadrul vizitelor făcute în România activitatea desfășurată în cadrul depozitului Ecologic Vidra, investițiile realizate în scopul reutilizării materiilor prime provenite din deșeuri și implementarea conceptului de economie circulară.

Depozitul Ecologic Vidra este proiectat și construit în conformitate cu cele mai exigente norme de mediu ale Uniunii Europene, deține toate autorizațiile necesare funcționării în conformitate cu legislația națională și europeană și poate susține gestionarea și tratarea deșeurilor din întreg orașul București și județul Ilfov pentru urmatoarea perioadă de 20 de ani, având porțile deschise pentru toți colectorii și deținătorii de deșeuri care respectă standardele și legislația de mediu în vigoare.

Niciun cetățean, nicio comunitate locală și nicio autoritate publică din București sau Ilfov nu trebuie să își facă griji în legătură cu serviciile ecologice și capacitățile de tratare, sortare și depozitare a deșeurilor oferite de compania Eco Sud și orice referire și interpretare apărute în presă privind o eventuală criză a deșeurilor în București și Ilfov este complet neavenită.

Nutrim speranța că partenerii noștri din presă vor manifesta pe viitor rigoare și își vor documenta scrupulos demersurile jurnalistice.

Capacitatea autorizată și construită a Depozitului Ecologic Vidra este de 11.500.000 mc, în conformitate cu acordurile și autorizațiile de mediu emise, capacitate care asigură independența tratării, sortării și depozitării deșeurilor din municipiul Bucuresti și din județul Ilfov pentru următoarea perioadă de 20 de ani.

Grupul Eco Sud a fost printre primele firme private din domeniu care a decis să aducă un aport substanțial la protejarea mediului înconjurător și a ales să implementeze conceptul de economie circulară – zero deșeuri.

Astfel, valoarea produselor și a materialelor este recuperată cât mai mult posibil, deșeurile sunt reduse la minim, iar resursele nu părăsesc fluxul economic. “Avem tehnologia, avem expertiza și, mai mult, avem determinarea pentru a gestiona eficient deșeurile astfel încât acestea să se transforme în resursă”, precizează directorul general al Eco Sud S.A., Adrian Scarlat.

Compania deține autorizație integrată de mediu valabilă pentru o perioadă de 10 ani, este licențiată Clasa I prin Ordin emis de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice și este certificată pentru Sistemul de Management de Calitate, Mediu, Sănătate și Securitate Ocupațională de către organismul de certificare TUV Rheinland InterCert Gmbh – Germania.

Eco Sud S.A.

Prin Director General

Adrian Scarlat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel