Tribunalul Galați a admis cererea formulată de Combinatul Siderurgic Liberty de a intra în procedura de concordat preventiv.
Combinatul Siderurgic Liberty din Galați a anunțat, în cursul zilei de marți, 4 martie, că intră în procedură de concordat preventiv, ca urmare a noilor tarife impuse de SUA asupra importurilor de oțel și în lipsa unor măsuri reale de protecție a industriei siderurgice la nivelul Uniunii Europene.
Producătorul de oțel Liberty are la dispoziție patru luni pentru a-și redresa situația. Tribunalul Galați a aprobat în cursul zilei de miercuri, 5 martie, cererea de intrare în procedura de concordat preventiv.
Potrivit hotărârii instanței, orice executare silită se suspendă timp de 120 zile. Astfel, până la începutul lunii mai, administrația Combinatului și administratorul concordatar desemnat de judecătorul sindic trebuie să prezinte planul de restructurare spre a fi aprobat de creditori. Sentința nu este definitivă, dar este executorie.
„În contextul schimbărilor geopolitice, al noilor tarife impuse de SUA asupra importurilor de oțel și în lipsa unor măsuri reale de protecție a industriei siderurgice la nivelul Uniunii Europene, LIBERTY Galați anunță o etapă importantă în procesul de consolidare financiară: inițierea unei proceduri de concordat preventiv, cu rolul de a stabiliza businessul, de a optimiza alocarea resurselor și de a deschide noi oportunități de investiții”, se arată în comunicatul companiei Liberty.
„În actualele condiții ale pieței, afectate de războiul prelungit din Ucraina, de prețurile mari ale energiei și de importurile uriașe din afara UE care au inundat Europa, precum și în contextul noilor tarife impuse de SUA asupra importurilor de oțel și lipsei unor măsuri reale de protecție a industriei siderurgice la nivelul Uniunii Europene, noua procedură va permite Liberty Galați să aloce toate resursele financiare aflate la dispoziție pentru repornirea operațiunilor și creșterea producției la un nivel sustenabil”, a spus Radu Ionescu, director general al Liberty Galați.
„Admite cererea. În temeiul art. 23 alin. (5) raportat la art. 17 alin. (1) lit. a) și art. 16 din Legea nr. 85/2014, deschide procedura de concordat preventiv față de debitoare. În temeiul art. 17 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 85/2014 numește administrator concordatar pe consorțiul format din Euro Insol SPRL și Sierra Quadrant SPRL filiala București. În temeiul art. 25 alin. (1) din Legea nr. 85/2014, dispune suspendarea executărilor silite împotriva debitoarei pe o perioada de 4 luni.
În termen de 60 de zile de la deschiderea procedurii, respectiv până la data de 05.05.2025, administratorul concordatar va elabora sau, după caz, va asista debitorul în elaborarea planului de restructurare ce urmează a fi depus la dosarul cauzei și comunicat creditorilor în acord cu disp. art. 24 alin. (1), (8) și (9) din Legea nr. 85/2014. În temeiul art. 23 alin. (5) din Legea nr.85/2014, încheierea se va comunica, în vederea efectuării mențiunii, Oficiului Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Galați.
În temeiul art. 17 alin. (2) fixează termen în vederea verificării stadiului procedurii la data de 21.05.2025 ora 11.
Executorie. Cu drept de a formula apel în termen de 7 zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Tribunalul Galați”, se arată în decizia Tribunalului Galați.
Cel mai mare combinat siderurgic din România are 4.500 de angajați și o capacitate anuală de producție a oțelului lichid de 3 milioane de tone. Începând cu noiembrie 2024, compania a întâmpinat dificultăți în achitarea salariilor și a altor drepturi financiare.
În prezent, întârzierile salariale depășesc două săptămâni, iar alte drepturi sunt plătite cu și mai multă întârziere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News