Combaterea sărăciei energetice. Ashoka şi Enel aduc în România patru soluții inovatoare

Ashoka aduce în România, cu sprijinul Enel, patru soluții inovatoare din Europa care au avut rezultate eficiente în abordarea sărăciei energetice. DC News vă prezintă concluziile dezbaterii "Social Innovation to Tackle Fuel Poverty: What Works in Romania?".

România, 20% din cetățeni trăiesc în sărăcie energetică

Sărăcia energetică a devenit o problemă majoră în Europa. Există între 50 și 125 de milioane de oameni care se luptă zilnic pentru a-și asigura confortul termic și alimentarea cu energie electrică a locuinței la un preț accesibil. Numai în România se estimează că mai mult de 20% din cetățeni trăiesc în sărăcie energetică, în timp ce aproximativ 460,000 dintre gospodării nu au acces formal la energie. Este nevoie de inovații sociale centrate pe schimbări sistemice sunt pentru a oferi oportunități de ieșire din ciclul sărăciei energetice. Vestea bună este că astfel de soluții există!

"În Europa, Ashoka pionierează de aproape trei ani o abordare inedită a sărăciei energetice. Împreună cu Fundația Schneider Electric am co-creat o competiție pan-europeană de soluții în acest domeniu: Social Innovation to Tackle Fuel Poverty (http://tacklefuelpoverty.com). Cele mai bune idei înscrise în competiție au intrat într-un program intens de accelerare și susținere. Ne bucurăm că putem aduce în România câțiva din câștigătorii edițiilor precedente ale competiției pentru a construi și aici o comunitate de români dispuși să încerce diferite abordări la firul ierbii pentru a combate această problemă extrem de relevantă pentru România", a declarat Corina Murafa, Director Executiv Ashoka România.

„Sunt asistent social și lucrez pentru ameliorarea sărăciei energetice de 6 ani. Am început prin dialog social și advocacy, dar una din problemele pentru care nu puteam găsi o soluție era faptul că oamenii foloseau aparate electrocasnice vechi cu un consum ridicat de energie. Este un cerc vicios, acești oameni se adâncesc în datorii pentru că nu își pot plăti factura la energie și nu își pot schimba electronicele pentru că au deja datorii. Dar nu puteam să le oferim pur și simplu banii, așa că am găsit o soluție astfel încât să rezolvăm problema de la sursă: am început să le închiriem oamenilor electrocasnise eficiente din punct de vedere energetic", a povestit vineri Stefan Goemaere, inițiatorul sistemului belgian Samenlevingsopbouw.

Interacțiune cu fondatorii unor soluții inovatoare

Ashoka România a organizat dezbaterea "Social Innovation to Tackle Fuel Poverty: What Works in Romania?", axată pe soluţii pentru combaterea sărăciei energetice implementate în Europa cu rezultate foarte bune şi care au potenţialul de a fi replicate şi la noi.

Participanții au avut ocazia să interacționeze cu fondatorii unor soluții inovatoare de combatere a sărăciei energetice din Marea Britanie, Belgia, Germania și Spania. De la programe de înlocuire a aparaturii electrocasnice până la centre de mediere între furnizori și consumatori, soluțiile prezentate au drept scop inspirarea inovatorilor sociali români să colaboreze și să creeze coaliții orientate spre acțiune pentru a facilita tranziția de la probleme la soluții.

Care sunt modelele de succes care pot veni în sprijinul consumatorilor vulnerabili din România?

1. Samenlevingsopbouw (Belgia) este un proiect care se adreseaza gospodăriilor aflate în sărăcie energetică. Din cauza datoriilor cu energia, consumatorii nu își pot înlocui vechile electrocasnice cu unele mai performante din punct de vedere energetic, astfel încât continuă să primească facturi mari la energie electrică și să acumuleze datorii. Samenlevingsopbouw este un sistem de închiriere și achiziție în rate, în condiții speciale de finanțare, de aparatură electrocasnică având o clasă energetică superioară, deci capabilă să genereze economii de energie. Această soluție inovatoare oferă acces la aparatură electrocasnică eficientă oamenilor care în mod normal nu își pot permite astfel de dispozitive.

2. ECODES (Spania) este o organizație care derulează proiectul "Nicio casă fără energie", care oferă o soluție tehnologică la problema sărăciei energetice. Pagina web realizată în cadrul proiectului conținute un chestionar menit să adune date referitoare la starea familiei și a locuinței și date cu privire la contractele de utilități de la persoanele vulnerabile. Pe baza acestor date aplicația oferă un raport personalizat cu sfaturi pentru reducerea consumului la energie și pentru facturi mai mici la energie. Oferă de asemenea o hartă interactivă care permite oricui să găsească subvenții și inițiative de reducere a sărăciei energetice în respectiva localitate/ regiune.

3. Nord-Rhein Westfalia Împotriva Sărăciei Energetice este un proiect al Verbraucherzentrale NRW (Germania), fiind o inițiativă care oferă consiliere bugetară și juridică, gratuit, dar și consiliere cu privire la modalitățile de economie la energie pentru gospodăriile afectate de sărăcie energetică. Obiectivul acestei inițiative este să prevină deconectările și să asigure acces permanent la energie pentru gospodăriile afectate. De asemenea, caută să îmbunătățească cadrul legislativ și economic al consumatorilor vulnerabile prin activități de advocacy și relații publice.

4. Plymouth Energy Community (Marea Britanie) – În calitate de Companie în Beneficiul Comunității (Community Benefit Society) condusă de către membrii acesteia în numele locuitorilor din Plymouth, PEC ajută localnicii și organizațiile din Plymouth transformând felul în care aceștia cumpără, folosesc și produc energie în oraș. Activitatea PEC se concentrează pe trei obiective majore: reducerea facturilor la energie și a sărăciei energetice, îmbunătățirea eficienței energetice și generarea unui flux de energie verde locală către oraș. Lucrând cu un număr mare de organizații din domeniul energiei, PEC a dezvoltat uneltele și relațiile pentru a
ajuta întreaga comunitate să atingă aceste obiective. Unul din obiectivele lor principale este conștientizarea comunității cu privire la oportunitățile avute la dispoziție și oferirea de cunoștințe și putere pentru a acționa în beneficiul propriului viitor energetic.

Despre Ashoka România

Ashoka este cea mai mare organizație globală de promovare și susținere a antreprenoriatului social și inovației sociale, clasată de NGO Advisor în primele 5 ONG-uri din lume. Ashoka este prezentă începând din 2017 și în România, unde își propune să contribuie la crearea unei societăți în care fiecare cetățean este un agent al schimbării, capabil să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale.

Partenerii de lansare ai Ashoka România sunt Fundația Româno-Americană și Enel România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel