Luna martie nu a fost favorabilă marilor conducători din istoria îndelungată a Rusiei.
Mulți dintre marii lideri care s-au precedat la conducerea Rusiei de-a lungul timpului au sfârșit tragic in luna martie. Enumerăm mai jos poveștile lor.
Nicolae I Romanov a fost împărat al Rusiei din 1825 până la moartea sa. La moartea sa, Imperiul Rus a atins apogeul istoric al expansiunii sale, în valoare de 20.000.000 de kilometri pătrați. El a fost, de asemenea, rege nominal al Poloniei și mare duce al Finlandei. Întreaga sa viață, țarul a fost un perfecționist, cu principii fixe de datorie si ordine. Nicolae I a ajuns sa fie cunoscut în istorie drept "Jandarmul Europei" datorită reacției pe care a avut-o la Revoluțiile din anul 1848. Temându-se de tulburări interne, el nu a vrut să se lanseze în aventuri militare dincolo de granițele vastului sau imperiu.
În dimineața urcării sale pe tron, Nicolae a spus "Chiar dacă voi fi Împărat pentru o singură ora, o sa mă arăt demn de această onoare".Tarul Nicoale I a murit la 2 martie1855, la St. Petersburg, după ce a insistat să asiste la o paradă militara.
Cine nu a auzit de temutul Iosif Vissarionovici Stalin?
Pe 7 noiembrie 1917, bolşevicii conduşi de Vladimir Ilici Lenin s-au instalat la putere în Rusia. Era primul guvern comunist din lume şi urma să genereze 75 de ani de dictatură a clasei muncitoare. Un regim care nu a rămas doar între graniţele fostului imperiu ţarist, ci, cu acordul SUA şi al Marii Britanii, s-a extins şi în ţările din apropierea Uniunii Sovietice, printre care şi România.
La începutul lunii martie a anului 1953, Stalin a participat la un dineu alături de viitorii prim-miniştrii Gheorghi Malenkov, Nicolai Bulganin şi Nikita Hruşciov. La sfârşitul petrecerii, liderul comunist s-a retras, deoarece acuza dureri puternice în piept. Pe data de 5 martie 1953, Iosif Vissarionovici Stalin se stinge din viaţă, la vârsta de 73 de ani. Presupusa cauză a decesului: infarct miocardic.
Alexandru al II-lea a fost un împărat rus din secolul al XIX-lea. Sub domnia sa, Rusia s-a îndreptat spre reformă, mai ales în abolirea iobăgiei. Cu toate acestea, asasinarea sa a scurtat aceste eforturi.
La 13 martie 1881, Alexandru a mers, după obiceiul său, la un apel militar. A călărit într-o trăsură antiglonț dăruită de Napoleon al III-lea, care i-a salvat viața în timpul primei încercări: o bombă aruncată sub trăsură la trecerea ei. Paznicii au încercat să-l evacueze rapid pe Alexandru. Un alt conspirator, s-a apropiat suficient pentru a arunca o bombă direct la picioarele împăratului care fugea. Bomba l-a rănit oribil pe Alexandru. Țarul pe moarte a fost adus la Palatul de Iarnă, unde i s-au dat ultimele sale rituri și a murit minute mai târziu.
La 42 de ani, noul țar avea planuri pentru Rusia, intenționa să anuleze multe din politicile introduse de mama sa și să slăbească puterea aristocrației, pe care o considera coruptă. A încercat, de asemenea, să ușureze poverile țăranilor șerbi, în defavoarea proprietarilor de pământ, și a pus conducerea guvernului central și a guvernelor locale în sarcina unor birocrați.
În seara de 23 martie 1801, Pavel I a găzduit o cină la palat, la care era prezent și fiul său, Marele Duce Alexandru. După cină, Țarul s-a retras în apartamentul său privat. Istoricii nu cunosc exact detaliile privind ce s-a întâmplat după aceea, dar știm că un grup de complotiști au pătruns în palat.
Bennigsen s-a îndreptat spre camera țarului împreună cu un grup de ofițeri, iar contele spre camera ducelui Alexandru. Bennigsen l-a pus pe țar în fața unei alegeri clare: să semneze actul de abdicare pe care îl adusese sau să-și piardă viața.
Pavel a încercat să reziste, iar unul din asasini l-a rănit cu o sabie, după care țarul a fost bătut și strangulat. Imediat după aceea, generalul Zubov, unul din complotiști, s-a dus la Alexandru să-l informeze de ce se întâmplase. Nu se știe în ce măsură el a fost implicat în acest complot. Cea mai răspândită teorie este că Alexandru ar fi știut de complot și că era dispusă preia tronul, dar că ar fi insistat ca tatăl său să nu fie ucis.
Perioada marcată de reforme a adus ţarului popularitate în rândul nobilimii dar şi în rândul oamenilor simpli. Moartea fiului său devine picătura ce a umplut paharul. Ivan nu poate dormi decât câteva ore pe noapte. Dezmățul, excesul de mâncare și băutură îi vor ruina sănătatea. Pentru că nici poțiunile medicilor și nici rugăciunile preoților nu opresc boala, Ivan cheamă vracii. Din toate părțile sosesc la Moscova astrologi, ghicitori, vraci insă Ivan cel Groaznic avea să se stingă la 28 martie 1584.
Antena 3 a adus în scenă această coincidență a istoriei. Vezi în galeria foto.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu