Florin Cîţu a anunţat că dacă decizia CCR în cazul moţiunii de cenzură va da dreptate sesizării Guvernului, va cere demisia şefilor celor două Camere ale Parlamentului.
"Am văzut şi astăzi în Parlamentul României o decizie. Noi ştiţi foarte bine că am sesizat Curtea Constituţională. Eu aş spune aşa: cred că dacă decizia Curţii Constituţionale ne dă nouă dreptate, voi veni public şi voi cere demisia preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru ce au făcut în această perioadă.
Deci dacă decizia Curţii Constituţionale este favorabilă nouă voi cere demisia celor doi", a declarat, joi, premierul Florin Cîţu.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat joi că amânarea dezbaterii şi a votului pe moţiunea de cenzură este profund neconstituţională, iar el nu a votat atunci când s-a decis acest lucru în Birourile permanente reunite.
"Astăzi, o majoritate din Birourile permanente reunite, pe care o puteţi constata singuri, a decis amânarea dezbaterii şi votului pe moţiunea de cenzură, utilizând ca temei conflictul juridic de natură constituţională declanşat de Guvern, prin prim-ministrul Florin Cîţu, cu Parlamentul cu privire la depunerea moţiunii de cenzură. Poziţia mea a fost foarte clară, am fost prezent şi nu am votat această propunere, nu pentru că îmi doresc să se dezbată şi să se voteze moţiunea de cenzură mai repede, ci pentru că această propunere şi decizie luată de BPR este profund neconstituţională. Dacă cineva ar fi avut răbdare, nu zic din alte partide, dar măcar colegii mei de partid mai înfierbântaţi, să îşi aducă aminte anul 2020, ar fi ştiut cu precizie din decizia Curţii Constituţionale că invocarea declanşării conflictului juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament nu poate să oprească moţiunea de cenzură", a spus Orban la finalul şedinţei Birourilor permanente reunite ale Parlamentului.
El a amintit că în august 2020, când PSD a iniţiat moţiune de cenzură împotriva Cabinetului pe care îl conducea, a invocat un conflict juridic de natură constituţională cu privire la procedura legată de depunerea moţiunii, iar CCR a constatat că nu a existat conflict de natură constituţională şi Parlamentul a procedat corect în derularea procedurii.
"V-am prezentat o altă decizie a CCR cu privire la un alt conflict juridic de natură constituţională, care este de fapt oarecum similar, numai că spune foarte limpede că blocarea derulării procedurilor aferente moţiunii de cenzură reprezintă o încălcare a Constituţiei şi o încălcare a principiului constituţional al statului de drept. Eu, sincer, nu îi înţeleg pe colegii care au votat astăzi, cum au putut să voteze în lumina prevederilor constituţionale şi în lumina deciziilor CCR şi mai ales a deciziilor regulamentare aşa ceva, cu atât mai mult cu cât există o altă decizie a CCR cu referire la termenul constituţional şi regulamentar care este prevăzut de la citirea moţiunii de cenzură până la dezbaterea moţiunii. Se ştie că termenul constituţional este că dezbaterea şi votul moţiunii se fac după 3 zile de la citire. În acea pronunţare a CCR se spune foarte clar că Parlamentul, în programare, trebuie să dea dovadă de celeritate şi că nu poate să amâne nejustificat", a menţionat acesta, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu