Cine a fost primul, CFR sau primăria? McDonald's creează tensiuni între instituțiile statului

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Într-o dramă juridică desfășurată pe parcursul a aproape un sfert de secol, Primăria Iași și Compania Națională de Căi Ferate Române (CFR) se confruntă pentru un teren insignifiant de aproximativ 2.000 de metri pătrați, pe care se află primul restaurant McDonald’s inaugurat în oraș, în anul 1997.

În noiembrie 2021, Municipiul Iași, prin primar și Consiliul Local al Municipiului Iași au chemat în judecată Compania Națională Căile Ferate Române – Sucursala Regională de Căi Ferate Iași, solicitând instanței să dispună rectificarea unei cărți funciare pentru un teren de 2.070 de metri pătrați din fața Gării Iași, teren pe care se află restaurantul.

În acțiune, reclamanții au acuzat faptul că pârâta a obținut în mod ilegal din partea Oficiului Județean de Cadastru (OCPI) un act care constata dreptul de proprietate asupra suprafeței de teren. „(...) La data de 13.04.2021, Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” S.A. Bucureşti – Sucursala de Căi Ferate Iași a indus în eroare OCPI prin omiterea unor date, informaţii şi înscrisuri, urmărind în mod vădit înscrierea nelegală a dreptului de proprietate asupra suprafeţei de teren de 2.070 mp”, au susținut primăria și consiliul local în cererea de chemare în judecată, adăugând că terenul aparține Municipiului Iași, având regim de proprietate publică.

Municipalitatea a dobândit o victorie în cea mai mare parte a proceselor, dar în anul 2021, un eveniment neașteptat a pus capăt satisfacțiilor acesteia: CFR a reușit să obțină înregistrarea terenului pe numele său. "I-au indus în eroare pe cei de la Cadastru", au ripostat oficialii Primăriei în urma acestei manevre surprinzătoare.

În replică, primăria a contestat imediat acest act în instanță, iar după aproape trei ani, o hotărâre judecătorească a dispus anularea dreptului de proprietate al CFR-ului asupra terenului respectiv. Cu toate acestea, disputa continuă în etapa de apel.

Disputa dintre primărie și CFR a început acum aproape un sfert de secol, după ce, în cadrul unei asocieri în participațiune, consiliul local a transferat terenul către firma Premier Restaurants Romania SRL, care administra restaurantele McDonald’s din România. De atunci, primăria încasează lunar o chirie, fiind motivul principal al conflictului juridic între părți.

Într-un context complex al acestei telenovele juridice, situația a devenit atât de încurcată încât uneori chiar și firma Premier Restaurants Romania SRL a plătit chirie CFR-ului, după care, din nou, Primăriei.

Pe parcursul acestei lupte, CFR-ul a ajuns să dea în judecată chiar și firma McDonald’s, cerând aproape jumătate de milion de lei reprezentând contravaloarea lipsei de folosință a terenului. În cele din urmă, CFR-ul a pierdut și acest proces.

În fața acuzațiilor primăriei privind înscrierea ilegală a dreptului de proprietate, CFR-ul a solicitat respingerea cererii de chemare în judecată, susținând că terenul îi aparține conform actelor eliberate de Cadastru, în conformitate cu situația de fapt și situația de drept. În plus, au indicat că primăria și consiliul local nu au prezentat niciun titlu de proprietate care să le ateste calitatea asupra terenului disputat.

Într-o decizie recentă din august 2023, magistratul de la judecătorie a concluzionat că regimul juridic al terenului este incert, observând că CFR-ul deține un certificat de atestare a dreptului de proprietate pentru o suprafață considerabilă în zonă, dar care nu include terenul pe care se află restaurantul McDonald’s.

În acest context, pentru a evita incertitudinile în circuitul civil, judecătorul a decis radierea dreptului de proprietate al CFR-ului pentru cei 2.070 de metri pătrați: „Or, în lipsa unor clarificări cu privire la situaţia juridică reală a terenului, instanţa apreciază că se impune radierea dreptului din cartea funciară, pentru a evita creearea unor incertitudini în circuitul civil, înscrierea fiind efectuată în lipsa unui titlu de proprietate, fără a corespunde cu situaţia juridică reală a terenului, aşa cum a fost statuat cu putere de lucru judecat prin hotărârile anterior indicate". CFR-ul a făcut apel împotriva acestei hotărâri.

La prețurile actuale de pe piață, valoarea celor 2.070 de metri pătrați este estimată la 1,6 milioane de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel