China este pe cale să înregistreze cel mai mic număr de căsătorii noi din 1980 - date oficiale

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Au apărut date oficiale despre noile căsătorii din China.

Numărul de căsătorii noi înregistrate în China este pe cale să scadă la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii în acest an, arată datele oficiale, pe măsură ce criza demografică a țării se adâncește, în ciuda unei ample campanii guvernamentale de promovare a căsătoriei și de încurajare a nașterilor.

Scăderea căsătoriilor - și a nașterilor - reprezintă o provocare majoră pentru Beijing, care este din ce în ce mai îngrijorat de impactul reducerii forței de muncă și al îmbătrânirii populației asupra încetinirii economiei țării.

Aproximativ 4,74 milioane de cupluri din China s-au căsătorit în primele trei trimestre ale anului 2024, o scădere de 16,6% față de cele 5,69 milioane înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate vineri de Ministerul Afacerilor Civile al Chinei.

Scăderea este în concordanță cu o tendință de scădere de la un vârf de peste 13 milioane de căsătorii noi în 2013 și în conformitate cu previziunile experților chinezi în demografie potrivit cărora numărul căsătoriilor în 2024 va scădea la cel mai scăzut nivel de la cele 7,2 milioane înregistrate în 1980.

Populația Chinei a scăzut timp de doi ani la rând, iar rata natalității a fost anul trecut cea mai scăzută de la fondarea Republicii Populare în 1949. În 2022, țara a fost depășită de India ca fiind cea mai populată națiune din lume.

Legătură directă

Oficialii chinezi consideră că există o legătură directă între numărul mai mic de căsătorii și scăderea numărului de nașteri, unde normele sociale și reglementările guvernamentale fac dificil pentru cuplurile necăsătorite să aibă copii.

Pentru a inversa declinul, oficialii chinezi au implementat o serie de măsuri, de la stimulente financiare la campanii de propagandă, pentru a-i încuraja pe tineri să se căsătorească și să aibă copii.

Oficialii au organizat întâlniri, nunți în masă și au încercat să limiteze tradiția plății unui „preț al miresei” ridicat de către mire familiei viitoarei sale soții, ceea ce face ca mulți bărbați săraci din zonele rurale să nu aibă acces la căsătorie.

Începând cu anul 2022, Asociația pentru Planificarea Familiei din China a lansat programe pilot pentru a crea o „cultură a căsătoriei și a procreării din era nouă”, înscriind zeci de orașe pentru a promova „valoarea socială a procreării” și încurajând tinerii să se căsătorească și să dea naștere la o „vârstă adecvată”.

Însă, până în prezent, aceste politici nu au reușit să convingă tinerii adulți chinezi care se confruntă cu un șomaj ridicat, cu creșterea costului vieții și cu lipsa unui sprijin social mai solid în contextul încetinirii creșterii economice.

Mulți dintre ei amână căsătoria și să facă copii - iar un număr tot mai mare de tineri aleg chiar să le evite complet.

Potrivit oficialilor și sociologilor chinezi, declinul atât al căsătoriilor, cât și al nașterilor se datorează parțial deceniilor de politici menite să limiteze creșterea demografică a Chinei, ceea ce a dus la scăderea numărului de tineri de vârstă favorabilă căsătoriei.

În 2015, China a anunțat sfârșitul politicii sale de zeci de ani privind ”un singur copil”, permițând cuplurilor să aibă doi copii, apoi a crescut la trei copii în 2021 - dar atât rata căsătoriilor, cât și cea a nașterilor au continuat să scadă.

Schimbarea atitudinii

Tendința încăpățânată de scădere este, de asemenea, un rezultat al schimbării atitudinii față de căsătorie, în special în rândul femeilor tinere care devin mai educate și mai independente din punct de vedere financiar.

Confruntate cu discriminarea generalizată la locul de muncă și cu tradițiile patriarhale - cum ar fi așteptarea ca femeile să fie responsabile de îngrijirea copiilor și de treburile casnice - unele femei devin dezamăgite de căsătorie.

Începând cu anul 2021, China a impus o perioadă de gândire de 30 de zile pentru persoanele care depun o cerere de divorț, în ciuda criticilor conform cărora acest lucru ar putea îngreuna situația femeilor care doresc să părăsească căsătoriile destrămate sau chiar abuzive. În primele nouă luni ale acestui an aproximativ 1,96 milioane de cupluri au înregistrat cereri de divorț, o ușoară scădere de 6000 față de anul trecut, potrivit datelor Ministerului Afacerilor Civile.

China nu este singura țară care se luptă cu scăderea ratei căsătoriilor și a nașterilor. În ultimii ani, Japonia și Coreea de Sud au introdus, de asemenea, măsuri de încurajare a nașterilor - cum ar fi stimulente financiare, vouchere în numerar, subvenții pentru locuințe și mai mult sprijin pentru îngrijirea copiilor - cu un succes limitat, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel