Ce spun managerii clinicilor private despre noul pachet de bază

MedLife
MedLife

Managerii clinicilor şi spitalelor private sunt de părere că pachetul de servicii de bază pe care Ministerul Sănătăţii l-a lansat în dezbatere publică săptămâna trecută este include principii generale în locul unei liste concrete cu servicii pe care statul le plăteşte şi al uneia similare cu serviciile excluse de la decontare.„Din păcate, la prima ve­dere, pachetul de bază este aproxi­mativ ace­laşi pa­chet cu cel pro­pus ante­rior, atotcu­prin­zător, cu câteva măsuri de limitare şi organizare administrativă în ideea de­contării mai scăzute în zonele de spital“, a spus Mihai Marcu, preşe­dintele Med­Life, potrivit zf.ro.

„În primul rând cine plăteşte serviciile care nu sunt incluse? Din ce bani sunt suportate aceste servicii? Venim cu asigurări obligatorii? Sunt acestea de stat sau private? Pentru că dacă aceste asigurări devin obligatorii nu înseamnă că de fapt avem o mărire a fiscalităţii? Ce se întâmplă cu cei care nu pot plăti aceste asigurări?“, se întreabă Robert Şerban, șeful Gral Medical.

Sistemul de sănătate aştepta o listă propriu-zisă care să exemplifice ser­viciile, numărul de consultaţii, inter­venţii, analize sau investigaţiile pe care statul le decontează din con­tribuţiile la sănătate, însă această listă cuprinde unele principii generale şi doar în câteva cazuri punctuale se vorbeşte despre limitări sau excluderi de la decontare.

Ce știm până acumSpre exemplu, pachetul de spital conţine o listă cu câteva sute de afec­ţiuni pentru care spitalelor li se re­comandă să reducă internările, urmând ca acestea să fie tratate prin spitalizare de zi (mai mică de 24 de ore) sau prin ambulatoriu. Printre aceste afecţiuni se numără ulcerul, amigdalita acută, bronşita cronică, astmul sau unele forme de hepatită.

În ambulatoriu, este limitat numărul de consultaţii la care un bolnav cronic (ce are o afecţiune pentru toată viaţă) stabil poate avea acces. Spre exemplu, unui hipertensiv nu i se pot deconta mai mult de patru con­sul­taţii pe an. Dacă acest bolnav dez­voltă o complicaţie regula nu se mai aplică, aşa cum nu se aplică nici în cazul bol­navilor cronic. Concret, statul se an­ga­jează să decon­teze afecţiunile nou-apărute, dar plafo­nează numărul de con­sultaţii pentru cele cronice (şi care sunt stabile).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel