Ce se întâmplă cu trupele americane din Siria. Un înalt oficial de la Casa Albă a făcut declarații

Foto cu rol ilustrativ: Agerpres
Foto cu rol ilustrativ: Agerpres

Există mai multe tensiuni în Siria, după ce rebeli sirieni au preluat controlul.

Trupele americane vor rămâne în Siria după căderea președintelui Bashar al-Assad, ca parte a unei misiuni antiteroriste axate pe distrugerea militanților Statului Islamic, a declarat marți un înalt oficial al Casei Albe.

„Aceste trupe sunt acolo pentru un motiv foarte specific și important, nu ca un fel de monedă de schimb”, a declarat consilierul adjunct pentru securitate națională al SUA, Jon Finer, într-un interviu acordat la conferința Reuters NEXT din New York.

Trupele americane „se află acolo de mai bine de un deceniu sau mai mult pentru a lupta împotriva ISIS... suntem încă angajați în această misiune”, a mai spus Finer.

Întrebat direct dacă trupele americane rămân, Finer a spus: „Da”.

În 2014, Statul Islamic a măturat întinderi mari din Siria și Irak și a instituit un califat islamic înainte de a fi alungat de o coaliție condusă de SUA până în 2019.

Rebelii sirieni au cucerit capitala Damasc fără opoziție duminică, după un avans fulgerător care l-a făcut pe Assad să fugă în Rusia după un război civil de 13 ani și mai mult de cinci decenii de conducere autocratică a familiei sale.

Protecție împotriva instabilității

Dar Washingtonul își vede acum prezența militară ca o protecție împotriva instabilității viitoare, chiar dacă rămâne neclar modul în care noii conducători ai Siriei vor vedea prezența SUA.

Washingtonul desemnează în continuare drept organizație teroristă grupul musulman sunnit Hayat Tahrir al-Sham, care a fost liderul forțelor rebele care au pus capăt celor 50 de ani de domnie dinastică brutală a lui Assad.

„Nu a existat nicio schimbare formală a politicilor” privind astfel de grupuri, a declarat Finer. „Aceste desemnări nu sunt făcute pe baza a ceea ce spun grupurile sau a ceea ce spun că sunt intențiile lor sau intenționează să facă, ci pe baza acțiunilor, așa că vom fi atenți”, a adăugat acesta.

El a caracterizat drept „destul de constructive” unele dintre declarațiile făcute de aceste grupuri în ultimele săptămâni, dar a spus că Washingtonul va aștepta să vadă dacă aceste declarații sunt urmate de acțiuni pentru a aduce o „guvernare credibilă și incluzivă pentru Siria”.

Acesta a declarat că administrația Biden este în contact cu membrii echipei noului președinte ales Donald Trump și îi ține la curent cu privire la situația Siria, conform agenției de presă Reuters.

Susținere pentru rebeli

Rebelii islamiști sunniți care l-au înlăturat pe Bashar al-Assad din Siria s-au întâlnit cu bătrânii din orașul natal alawit al fostului președinte și au primit sprijinul acestora, în ceea ce locuitorii au declarat a fi un semn încurajator de toleranță din partea noilor conducători ai țării.

Modul în care rebelii tratează numeroasa populație alawită, care l-a susținut pe Assad și din care acesta își recruta garda prezidențială personală, este văzut în Siria ca un test important pentru a vedea dacă preluarea Damascului duce la o răzbunare violentă împotriva foștilor loiali ai unui regim urât de cinci decenii.

Delegația rebelă a vizitat orașul natal al lui Assad, Qardaha, în munții din provincia Latakia, în nord-vestul Siriei, întâlnindu-se cu zeci de oameni religioși, bătrâni și alții la primărie pentru o discuție, înainte ca notabilii alawiți să semneze o declarație de sprijin, au declarat trei rezidenți.

Citește în continuare aici: În orașul natal al fostului președinte sirian Bashar al-Assad, cândva loial acestuia, rebelii obțin o declarație de sprijin

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel