Din informațiile puse la dispoziție, lucrările generale pentru internatul prăbușit ar fi trebuit să înceapă la anul. Cu toate acestea, șanțul dimprejurul temeiliei clădirii era săpat, potrivit unor surse, încă din octombrie și lăsat de izbeliște.
Prăbușirea internatului din cadrul Liceului „Tamasi Aron”, din Odorheiu Secuiesc, este o noutate pe lista antologiei dezastrelor din România. Singura alinare este dată de „promptitudinea” cu care autoritățile reacționează în cazul fiecărei tragedii - sau nu.
Potrivit unei publicații dedicate vorbitorilor de limbă maghiară din România, Székelyhon, cu numai 24 de ore înainte de întâmplarea nefericită, a fost anunțat faptul că internatul trebuia renovat cu ajutorul de stat din Ungaria, iar în pozele atașate de aceștia poate fi observat un utilaj care se afla pe șantierul ce avea să devină și cimitir.
Din păcate, una dintre victime, un adolescent cu vârsta între 15 - 17 ani, nu a mai răspuns procedurilor aplicate de paramedicii de la fața locului. Pe lângă el se mai aflau alte trei adolescente în cadrul internatului, una dintre ele fiind dusă la Târgu Mureș de urgență, fiind într-o situație critică, în timp ce celelalte două fete nu prezină leziuni ce le-ar pune viața în pericol, însă se află sub un șoc puternic.
De asemenea, imaginile de la fața locului au arătat un șanț împrejurul clădirii, una dintre ipoteze fiind „destabilizarea fundației”. De asemenea, șanțul ar fi stat în starea prezentată încă din octombrie anul acesta.
Aceste detalii sunt prezentate și de publicația în limba maghiară care spunea chiar ieri:
„Era singura clădire – dintre cele trei care aparțin aceleiași instituții de educație – care nu fusese renovată. Fondurile urmau să vină de la guvernul maghiar, care a plătit și pentru reabilitarea celorlalte două. ”
Directorul liceului, György Laczkó, le-a spus jurnaliștilor Szekelyhon că lucrările din curtea internatului începuseră deja, după cum se poate vedea și din articolul publicat de redacția menționată.
Problema principală era dată de ploaia care nu beneficia de un sistem de scurgere eficient, astfel că aceasta rămânea blocată în „fundația” internatului.
Mai mult, clădirea este construită în anul 1910, fapt ce sugerează inexistența unei temelii conform standardelor actuale. După cum a precizat și purtătoarea de cuvânt a Primăriei Odorheiu Secuiesc:
„Lucrarea (N.R. Referitor la șanțurile dimprejurul fundației internatului) a fost autorizată de către primărie în 27 octombrie. Lucrările se refereau la construirea de gard, precum și racordarea clădirii la rețeaua de canalizare de apă rece și la rețeaua de canalizare fluvială.”, a spus Zörgő Noémi, purtătorul de cuvânt al Primăriei Odorheiu Secuiesc, fapt ce atestă începerea lucrărilor și „părăsirea” acestora în condițiile care pot fi văzute și în poze.
Totodată, directorul liceului, György Laczkó, le-a spus jurnaliștilor Szekelyhon că lucrările din curtea internatului au început deja, chiar dacă, potrivit altor informații, ele ar fi trebuit să înceapă anul următor.
„Lucrările generale de renovare ar fi putut începe chiar la anul”, se arată în publicația maghiară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu