Ce meserie ar fi avut Toma Caragiu dacă n-ar fi fost actor. A abandonat facultatea după un an

captură video BD la munte şi la mare
captură video BD la munte şi la mare

Toma Caragiu e cunoscut drept un titan al cinematografiei româneşti. Dar oare ce meserie ar fi putut îmbrăţişa dacă nu ar fi renunţat la facultatea la care s-a înscris după terminarea liceului?

S-a născut la 21 august 1925 într-o familie de aromâni (Nico Caragiu și Atena Papastere Caragiu) originară din satul grecesc Aetomilitsa, provincia Konitsa. Familia Caragiu s-a stabilit la Ploiești, după cedarea Cadrilaterului Bulgariei, anterior locuind, după emigrarea lor din Grecia, în comuna Sarsânlar, județul Durostor. 

A abandonat cursurile la Drept

După primii ani de viață petrecuți în Grecia, Toma se refugiază împreună cu familia (mama, tata și cele două surori mai mici, Matilda și Geta) în Cadrilater, pe atunci în România. După o serie de peregrinări, s-au stabilit la Ploiești, unde Toma a terminat liceul.

Ar fi îmbrăcat roba neagră dacă nu ar fi luat hotărârea, la scurt timp după ce s-a înscris la cursurile Facultăţii de Drept, să se retragă şi să meargă după ce îi dicta inima: artă dramatică. Toma Caragiu a primit diploma de bacalaureat în vara anului 1945. S-a înscris la Drept, dar a abandonat cursurile și a intrat la Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică București, clasa Victor Ion Popa. Ulterior a fost cooptat în trupa de teatru a liceului și a scris în revista liceului Frământări.

Început timid

În vacanțe a susținut o muncă de animator cultural și, în colaborare cu alți artiști, a realizat spectacolul Take, Ianke și Cadîr de V. I. Popa, pe care l-a jucat la cinematograful „Modern” din Ploiești, apoi Trandafirii roșii de Zaharia Bârsan. Astfel s-a înființat nucleul denumit „Brigada culturală Prahova”, care s-a transformat ulterior în Teatrul Sindicatelor Unite (1947) și Teatrul de Stat Ploiești (1949). Debutul pe scenă l-a făcut pe scena studioului Teatrului Național din Piața Amzei (1948), când, fiind student în anul III, a jucat rolul unui scutier în piesa Toreadorul din Olmado pus în scenă de regizorul Ion Șahighian.

Ani mai târziu avea să devină cu adevărat legendar! Rolul de căpitan din seria Brigada Diverse (BD) l-a consacrat pe zona de film, alături de Dem Rădulescu, Jean Constantin şi Puiu Călinescu. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice” și cu Ordinul Steaua Republicii Socialiste România clasa a IV-a (1971) „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel