Ce legătură ar exista între Rușanu și comisarul Berbeceanu

Numele președintelui ASF, Dan Radu Rușanu,  este strâns legat de evoluția politicii din județul Hunedoara, scrie hunedoaralibera.ro. Personaj  potent financiar, cu o influență decisivă în PNL, Dan Radu Rușanu și-a demonstrat de-a lungul timpului calitățile de negociator prin lovituri de mare maestru. Mariana Câmpeanu, viitorul ministru al Muncii, a ajuns pe listele USL pentru Camera Deputaților tot datorită influenței și protecției lui Dan Radu Rușanu. 

Ales deputat în Circumscripția Electorală nr. 22 în anul 2000, Dan Radu Rușanu,  a ocupat funcția de președinte al Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare. Influența sa asupra organizației județene a PNL Hunedoara s-a făcut resimțită imediat. În 2000, Mircia Muntean, primar al Devei din 1996, a devenit președinte al filialei având în spate susținerea puternică a lui Dan Radu Rușanu, care și-a dorit la conducerea organizației un om tânăr, cu puțină experiență politică. Mandatul de deputat al lui Dan Radu Rușanu s-a suprapus cu al doilea mandat de primar al lui Mircia Muntean. Între 2000 și 2004, municipiul Deva i-a avut ca viceprimari pe Mircea Moloț și pe Nelu Ardelean.
Rușanu, către Berbeceanu: „Ai două minute să părăsești biroul primarului sau în două zile ieși din Poliție”

Potrivit sursei citate, la 30 octombrie 2003, polițiștii și procurorii DIICOT au descins la sediul Primăriei Municipiului Deva. Dosarul aflat în cercetare îl viza direct pe primarul Devei, liberalul Mircia Muntean, acuzat că ar fi fost artizanul mai multor schimburi de terenuri ilegale la sfârșitul anilor 1990. Cercetările și perchezițiile au fost efectuate de Traian Berbeceanu, cel care avea să devină șeful unei structuri de elită: Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia. „Acest dosar a fost instrumentat de mine sub coordonarea procurorilor DIICOT – structura centrală. Încă din acea perioadă am avut mult de suferit, am fost ameninţat chiar în timpul perchiziţiei desfăşurate la biroul lui Muntean din sediul Primăriei Deva, în prezenţa procurorilor DIICOT”, declara la acea vreme Traian Berbeceanu.

Cel care îl amenința pe Traian Berbeceanu la acea vreme era nimeni altul decât deputatul Dan Radu Rușanu. „Ai două minute să părăsești biroul primarului sau în două zile ieși din Poliție”, i-a spus Rușanu telefonic ofițerului BCCO care a instrumentat dosarul. Potrivit unor surse judiciare, în timpul perchezițiilor, viceprimarul Mircea Moloț le-a declarat anchetatorilor: “eu nu am nicio implicare, eu sunt doar un dascăl de matematică!” Liberalii au făcut în 2004 zid comun în jurul lui Muntean și au organizat la Deva un miting de susținere a primarului Devei. În luna ianuarie 2004, Mircia Muntean a fost trimis în judecată în acest dosar, iar sentința definitivă a fost pronunțată după 9 ani: 4 ani de închisoare cu suspendare.

Cum a apărul Mariana Câmpeanu pe listele USL la Camera Deputaților

În anul 2008, Dan Radu Rușanu a candidat și a devenit senator în Colegiul Deva-Hunedoara-Țara Hațegului. Scorul final a fost mult discutat, având în vedere că Rușanu s-a aflat la un pas de a rămâne în afara Parlamentului în favoarea lui Mihai Leu. Mai puțin norocoasă, Mariana Câmpeanu a rămas pe dinafară în 2008. În 2010 însă, Dan Radu Rușanu a avut grijă și de aceasta și i-a făcut cadou un fotoliu de deputat în Colegiul său. Tot în 2008, Mircea Moloț și-a demonstrat forța prin realegerea sa în funcția de președinte al Consiliului Județean. La rândul său, Mircia Muntean a câștigat primăria Deva din primul tur, însă cu ceva emoții.

În anul 2009, relațiile dintre Mircia Muntean și Mircea Moloț s-au tensionat, însă de aceste tensiuni, Dan Radu Rușanu nu a fost niciodată străin. Tensiunile s-au transformat într-un război în toată regula. În 2010, Mircia Muntean a făcut public dosarul de informator al fostei Securități, al lui Mircea Moloț. În replică, Muntean a fost „executat” politic cu o nouă lovitură „marca” Dan Radu Rușanu. Acesta, prin influența din BPN al PNL, a girat alegerile prin care Mircea Moloț a devenit președinte al Filialei Teritoriale a PNL Hunedoara.

În octombrie 2010, Mircea Moloț i-a întors favorul protectorului de la București, acceptând candidatura Marianei Câmpeanu la funcția de deputat rămasă vacantă în urma decesului deputatului Ioan Timiș.

În anul 2011, Mircia Muntean a avut parte de lovitura finală: în luna mai a fost exclus din PNL. „În lipsa mea m-au executat. De fapt, m-a executat Dan Radu Rușanu. Din cauza vanităţii pe care o au Mircea Moloţ şi Dan Radu Ruşanu. Apoi a mai fost şi problema dosarului pe care Moloţ îl are ca fost informator al Securităţii. Dacă m-ar fi judecat în Delegaţia Permanentă n-ar fi avut nicio şansă, pentru că acolo majoritatea era de partea mea”, declara la acea vreme Mircia Muntean. Lovitură de maestru „marca” Dan Radu Rușanu.

În 2012, Dan Radu Rușanu a făcut schimb de colegii cu Mariana Câmpeanu, asigurându-și un mandat de deputat în Colegiul 3 Țara Hațegului-Călan-Ținutul Pădurenilor, din partea USL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel