Cazul siropului mortal de tuse pentru copii. Compania indiană respinge acuzațiile, după ce 70 de minori și-au pierdut viața

Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ

Maidel Pharmaceuticals respinge acuzațiile că ar fi falsificat probe sau că ar fi mituit funcționari publici pentru a se apăra.

O companie farmaceutică indiană, Maiden Pharmaceuticals, acuzată că siropurile ei de tuse ar fi cauzat moartea unor copii în Gambia, a respins sâmbătă acuzațiile că ar fi falsificat probele de testare sau ar fi mituit funcționari, așa cum susține o plângere care este investigată de autoritățile sanitare locale, conform Reuters.

Un anchetator al Administrației Alimentare și a Medicamentelor din statul Haryana a declarat vineri că era aproape de finalizarea unei anchete privind posibila mituire a unui regulator de medicamente din stat, care ar fi schimbat probele, testate de guvernul indian, care contraziceau concluziile Organizației Mondiale a Sănătății despre substanțele toxice din siropurile de tuse.

Acuzațiile au fost respinse

“Nu am schimbat niciodată proba”, a spus fondatorul Maiden, Naresh Kumar Goyal, pentru Reuters. “Nu există nicio dovadă și nicio probă împotriva noastră. Nu am dat mită.”

A spus că nici el, nici vreun reprezentant al companiei sale nu au fost chemați să depună mărturie în fața anchetatorului, Gagandeep Singh, director adjunct al agenției de stat.

Goyal a spus că un concurent se află în spatele plângerii, dar nu l-a numit. Singh a refuzat să comenteze afirmația lui Goyal.

70 de copii morți în 2022

OMS a asociat siropurile produse de Maiden cu moartea a 70 de copii în Gambia anul trecut, dar guvernul indian susține că testele ulterioare la un laborator guvernamental indian au arătat că siropurile nu erau toxice.

Singh a spus pentru Reuters vineri că agenția sa a primit o plângere cuprinzătoare și exhaustivă că regulatorul de medicamente din stat, în schimbul unei mită de 50 de milioane de rupii indiene (600.000 de dolari), ar fi ajutat la schimbarea probelor de testare înainte de a fi trimise la laboratorul indian.

Regulatorul, Manmohan Taneja, nu a răspuns la apelurile telefonice și la mesajele electronice prin care i se solicita un punct de vedere. El a spus în octombrie că plângerea care a declanșat ancheta privind mita era o “plângere falsă de la o persoană falsă” și că “oricine poate trimite orice plângere falsă împotriva oricui”.

Reuters nu a putut stabili independent dacă au fost plătite mită.

„Nu a fost nicio greșeală în fabrică”

Goyal transmite că fabrica sa, care a fost închisă de guvern în octombrie 2022, după ce au fost cunoscute decesele din Gambia, era acum în curs de renovare și că a cerut autorităților să inspecteze facilitatea pentru a putea fi redeschisă.

“Nu a fost nicio greșeală în fabrică, dar deoarece au semnalat unele lucruri, le-am corectat”, a spus el. “Facem tot ce putem, urmărim problema cu ofițerii responsabili. Asta e tot ce putem face.”

Ministerul Sănătății din India nu a răspuns la o solicitare de comentariu.

Două surse cu cunoștințe directe despre situație au spus că guvernul indian nu se grăbește să redeschidă niciuna dintre cele trei fabrici farmaceutice indiene, inclusiv fabrica Maiden din statul Haryana, legate de cel puțin 141 de decese de anul trecut în Gambia, Uzbekistan și Camerun. Una dintre surse a adăugat că nu este probabilă nicio decizie înainte de alegerile generale din mai, având în vedere riscul unei reacții negative din partea publicului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel