Sociologul Ana Bulai a analizat, alături de Val Vâcu, impactul pensionarilor pe umerii celor care contribuie la economia ţării.
Întrebată câţi oameni muncesc în România, câţi oameni trăiesc, câţi pensionari avem, câţi trăiesc în afara economiei capitaliste, câţi trăiesc din economia de subzistenţă, de autoconsum, sociologul Ana Bulai a declarat peste 3 milioane de persoane nu contribuie la plata contribuţiilor.
"Avem peste 7 milioane de persoane ocupate. Ele se împart cumva în două părţi. avem din persoanele ocupate cam 3 milioane care sunt ocupate în agricultură, persoane care trăiesc şi locuiesc în propriile gospodării, fără să contribuie la sistemul de asigurări sociale şi la economia ţării” a explicat sociologul.
Din cele peste 4 milioane de persoane care sunt angajate, aproape 1,2 milioane lucrează în sistemul public.
"Deci mai rămân vreo 4 care lucrează în sistemul privat. Aceasta este structura ocupaţională în România, respectiv o persoană din mediul privat are în spate un sfert de persoană care nu lucrează la stat şi trei sferturi dintr-o persoană care nu contribuie la sistemul de asigurări, la impozite” a continuat Ana Bulai expunerea.
"Pensionarii sunt puţin peste o treime din populaţie, aproape 40%. Ei cresc povara pe sistemul de asigurări, însă, deocamdată situaţia pensionarilor nu este una gravă pentru că sunt pensionarii din perioada de dinainte de boom-ul de natalitate din 1968. Sunt pensionari care, deşi puţini numeric, presează foarte tare pe nevoia de servicii destinate vârstnicilor, servicii în care România este departe de orice fel de standarde, departe de orice volume apropiate de necesitate", a mai declarat sociologul Ana Bulai, în cadrul emisiunii prezentate de Val Vâlcu la DC News TV.
Emisiunea poate fi urmărită integral aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu