Casele bântuite, cel mai bun dezinflamator? (studiu)

foto: Freepik
foto: Freepik

Un boost de adrenalină, în situații "de groază", ne poate ajuta atunci când avem inflamații în corp - spun cercetătorii.

Un studiu realizat recent de Universitatea Aarhus din Danemarca dezvăluie o conexiune neașteptată între trăirea unor experiențe înfricoșătoare, cum ar fi cele dintr-o casă bântuită, și funcționarea sistemului imunitar, scrie Science Alert.

Cercetătorii au expus voluntari la stimuli de frică într-un mediu controlat, conceput să imite atmosfera unei case bântuite, pentru a analiza modul în care aceste experiențe influențează răspunsurile fiziologice ale organismului. Astfel, participanții au fost martorii unor întâlniri cu personaje înspăimântătoare, într-un cadru special conceput pentru a genera o stare intensă de teamă, dar într-un mod atent monitorizat. În cazul unui grup de participanți care aveau markeri inflamatori prezenți în sânge s-a observat o scădere semnificativă a inflamației la câteva zile după trăirea experienței înfricoșătoare. La cei mai mulți dintre aceștia, nivelul inflamației s-a redus considerabil, iar pentru unii, valorile au revenit la limitele normale. Un alt grup de voluntari, care nu prezentau inițial semne de inflamație, a fost expus aceluiași experiment, iar rezultatele au arătat că și în cazul lor au apărut modificări la nivelul sistemului imunitar.

Același efect ca la bungee jumping sau parkour

Se pare că frica trăită într-un mediu controlat și sigur generează reacții similare celor declanșate de alte activități care implică o formă de frică așa-zis „controlată” precum sporturile extreme cum ar fi bungee jumping, parkour sau salturile cu parașuta din aeronave. Se generează o eliberare spontană de adrenalină și endorfine, hormoni care sunt conectați cu starea de euforie și care pot avea efecte pozitive asupra sistemului imunitar, într-un mod similar cu beneficiile observate după expunerea la o baie rece.

Deși mecanismele precise nu sunt încă pe deplin înțelese, cercetătorii sugerează că frica intensă, spre deosebire de anxietatea cronică, declanșează o reacție inflamatorie temporară, urmată de o revenire rapidă la starea normală. Studiul realizat în Danemarca, deși încă în fază preliminară, sugerează că experiențele de frică controlată ar putea aduce beneficii sănătății, influențând procesele inflamatorii și anumite componente ale sistemului imunitar, precum limfocitele și monocitele, care sunt esențiale pentru apărarea organismului.

Cercetările anterioare efectuate pe animale au indicat faptul că frica intensă poate stimula glandele suprarenale și activa receptorii sistemului imunitar, pregătind corpul să răspundă la eventuale traume sau infecții. Cu toate acestea, este încă incert dacă acest mecanism se aplică și la oameni, iar cercetările viitoare vor trebui să examineze mai atent rolul sistemului adrenergic în acest proces, precum și durata efectelor benefice ale fricii controlate asupra sănătății.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel