Inspecția Muncii a comunicat, în exclusivitate pentru DCNews, cât câștigă minim un migrant care muncește în România.
Am transmis Ministerului Muncii și Solidarității Sociale o solicitare în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public pentru a cere un răspuns la întrebările:
„Câte permise de muncă sunt la acest moment active în România? Câte au fost acordate în acest an? Din ce state sunt cei care le-au solicitat? Se cer permise colective? Cum este urmărit parcursul migrantului în România? Ce se întâmplă dacă a primit permis pentru o anumită industrie, la cerere, și pleacă de la acea companie? Care este nivelul de salarizare mediu în funcție de domeniu?”.
Ministerul a comunicat că solicitarea a fost redirecționată către Inspecția Muncii și Inspectoratul General pentru Imigrări.
Inspecția Muncii a transmis răspunsul penultimei întrebări, precizând care sunt condițiile pentru ca un migrant să își schimbe locul de muncă după ce a primit deja un permis și, parțial, răspunsul ultimei întrebări, menționând care este salariul minim de bază garantat, dar și pe cel din domeniul construcțiilor.
Vă prezentăm răspunsul primit de la Inspecția Muncii din partea inspectorului general de stat Mihai Nicolae Ucă:
„Angajarea străinilor pe teritoriul României se poate efectua în condițiile în care angajatorul din România obține de la Inspectoratul General pentru Imigrări avizul de angajare pentru fiecare cetățean străin în parte, sau după caz se încadrează la una din situațiile de exceptare de la obținerea avizului.
Avizul de angajare se obține de angajatorul român pentru fiecare lucrător străin în parte, după depunerea la Inspectoratul General pentru Imigrări a documentelor prevăzute de OG nr.25/2014.
Prestarea muncii de către cetățenii străini se efectuează în baza contractului individual de muncă, cu un salariu de cel puțin la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pe teritoriul României.
Începând cu data de 01.07.2024, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este în sumă de 3.700 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore /lună.
În domeniul construcțiilor, salariul de baza minim brut pe ţară garantat în plată este de minimum 4.582 lei/lună, fără a include indemnizațiile, sporurile, alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore/ lună.
Salariul brut se stabilește prin negociere, pornind de la minimul pe economie și se menționează în contractul de muncă. Salariul brut este mai mare decât salariul net (pe care il primește lucrătorul), pentru că salariul net reprezintă câștigul salarial după retinerea contribuțiilor sociale și a taxelor datorate statului român.
Pentru salariații cărora angajatorul le asigură hrana, cazare sau alte facilități, suma în bani cuvenită pentru munca prestată nu poate fi mai mică decât salariul minim brut pe țară prevăzut de lege.
Angajatorul nu are dreptul să rețină automat din salariul lunar costurile generate de locul de cazare și utilități. Plata costurilor generate de locul de cazare și utilități sunt independente de drepturile salariale încasate lunar.
Schimbarea locului de muncă la un alt angajator se poate efectua după caz, astfel:
- După un an de la momentul înregistrării contractului individual de muncă încheiat cu angajatorul anterior;
Înaintea împlinirii termenului de un an, dacă încetarea contractului de muncă s-a produs:
- cu acordul scris al angajatorului de la care pleacă lucrătorul străin;
- la inițiativa angajatorului prin concedierea lucrătorului străin;
- prin demisia lucrătorului străin, dacă angajatorul nu și-a îndeplinit obligațiile asumate prin contractul individual de muncă, dovedite potrivit legii”.
La momentul publicării Inspectoratul General pentru Imigrări nu a comunicat un răspuns pentru întrebările solicitate. Vom reveni atunci când acesta va fi comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News