Care e de fapt strategia Chinei? Naumescu explică: China nu va ajuta Rusia să câștige războiul împotriva Ucrainei, dar nici nu o va lăsa să-l piardă

La mai bine de un an de la invadarea neprovocată a Ucrainei, Federația Rusă e prinsă într-un război de uzură și supusă unui val uriaș de sancțiuni din partea lumii occidentale. În acest sens toți ochii sunt pe China, stat care și-a arătat o susținere față de Rusia, însă limitată.

China, un gigant economic în comparație cu Rusia, e recunoscută la nivel mondial pentru strategia ei pe termen lung. În privința războiului purtat de Rusia în Ucraina, China pășește prudent, susținând la nivel declarativ partenerul rus, dar totodată încercând să joace un rol politic internațional ca mediator.

În pofida temerilor Occidentului cu privire la faptul că Beijingul ar putea furniza armament Rusiei, aflată într-un blocaj în Ucraina, în contextul în care China dispune de muniție sovietică enormă, acest lucru nu s-a întâmplat. China a evitat să își pericliteze relația comercială foarte dezvoltată pe care oare cu SUA și Uniunea Europeană, însă profită din plin de sancțiunile impuse Rusiei, cumpărând în special hidrocarburi la prețuri mult sub nivelul pieței. Unii analiști numesc procesul drept transformarea Rusiei într-o anexă economică a Chinei.

China are nevoie de o Rusiei antiamericană, slăbită și dependentă de ea. O victorie a Rusiei nu ajută deloc Beijingul

Valentin Naumescu, profesor de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş‑Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB) și  autorul volumului „Războiul pentru supremație SUA-China și cele cinci forțe care schimbă lumea Consecințe pentru România”, a explicat în cadrul emisiunii Obiecitv EuroAtlantic difuzată de DefenseRomania, într-o ediție din martie, de ce China nu are niciun interes ca Rusia să piardă războiul împotriva Ucrainei, dar mai ales de ce China nu dorește ca Rusia să fie victorioasă în Ucraina.

„China nu dorește nici ca Rusia să iasă învinsă, nici să fie învingătoare, voi explica pe scurt.

O Rusie învinsă va fi o Rusie debusolată, foarte probabil haotică. Să ne amintim ce s-a întâmplat în 1991 după destrămarea URSS și modul în care a apărut o Rusie confuză, debusolată, condusă de Boris Elțîn care l-a început făcea pași destul de promițători de apropiere de vest. Ajunsese să intre în G7 care s-a transformat ulterior în G8, ajunsese în Consiliul Nord-Atlantic cu statut de observator. E clar o întoarcere a Rusiei cu fața spre vest nu convine Chinei.  

Pe de altă parte nici o victorie a Rusiei nu e pe placul Chinei. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, brusc, orgoliul Rusiei s-ar consolida. Kremlinul s-ar umfla din nou în penele imperialismului rusesc și s-ar simți eliberat de statutul și sentimentul de partener minor al Chinei. Va începe să emită noi pretenții și dorința de a trata de la egal la egal relația cu China.    

În concluzie, e foarte limpede că în acest moment cea mai bună formulă pentru China e o Rusie slăbită care menține dependențe de China, dar o Rusie care există și rămâne în picioare, nu se prăbușește, nu se dezintegrează și, foarte important, nu își pierde opțiunea politică și strategică antiamericană. China dorește să mențină Rusia în opțiunea ei politică antiamericană”, a explicat profesorul Naumescu.  

Urmărește integral emisiunea „Vizita lui Xi Jinping la Moscova: Prăbușirea Rusiei ca mare putere mondială”, în care profesorul Valentin Naumescu analizează evenimentul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel