Capitalul social al STB ar putea fi majorat. Suma la care se ridică

Autobuzele liniilor 243, 282, 343 şi N123 vor circula pe trasee deviate între 24 şi 26 noiembrie. STB Sursa: Facebook STB
Autobuzele liniilor 243, 282, 343 şi N123 vor circula pe trasee deviate între 24 şi 26 noiembrie. STB Sursa: Facebook STB

Consiliul General ar putea decide în şedinţa de miercuri să majoreze capitalul social al Societăţii de Transport Bucureşti prin aportul în natură al unui teren de circa 34.700 mp, unde se află Depoul Victoria.

"Se aprobă trecerea din domeniul public al Municipiului Bucureşti în domeniul privat al Municipiului Bucureşti a imobilului situat în Bucureşti, strada Mexic nr. 19 - Depou Victoria, compus din teren în suprafaţă de 34.748 mp şi construcţii (...) Se acordă mandat special reprezentanţilor Municipiului Bucureşti în Adunarea Generală a Acţionarilor societăţii Societatea de Transport Bucureşti STB SA să aprobe majorarea capitalului social în condiţiile stipulate în art. 215 din Legea 31/1990 în vederea obţinerii de către STB SA de venituri proprii, să aprobe relocarea activităţii Depoului Victoria pe amplasamentul actualului Depou Titan, precum şi să aprobe actualizarea Actului Constitutiv al Societăţii de Transport Bucureşti STB SA", prevede proiectul de hotărâre.

Conform sursei citate, încetarea dreptului de concesiune al STB asupra imobilului va opera la momentul relocării activităţii Depoului Victoria, respectiv la data eliberării imobilului.

Raportul de specialitate al proiectului

În raportul de specialitate al proiectului se menţionează că imobilul de pe strada Mexic nr. 19 se află în prezent în concesiunea STB, face parte din infrastructura tehnico-edilitară aferentă serviciului de transport public de călători şi are destinaţia de depou de tramvaie. În conformitate cu Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) 2016-2030 Regiunea Bucureşti-Ilfov, aprobat prin hotărârea CGMB nr. 90 din 2017, este necesară identificarea unei soluţii în vederea relocării activităţii de depou de tramvaie ce se desfăşoară la Depoul Victoria. În urma evaluării preliminare, s-a constat că Depoul Victoria şi clădirile sunt de dimensiuni medii. În interiorul depoului se află o buclă cu câteva şine de manevră. Există spaţiu suficient pentru modificări, dar acest lucru necesită reconfigurarea totală a depoului. 

Mai mult decât atât, s-a constatat că majoritatea depourilor sunt amplasate la periferie, ceea ce sprijină introducerea/scoaterea eficientă a materialului rulant, cu primele/ultimele servicii din zi executate pe direcţia principală de încărcare. De asemenea, s-a luat în considerare şi poziţionarea Depoului Victoria, respectiv în zona central nordică a Bucureştiului, precum şi activitatea desfăşurată la respectivul punct de lucru (generatoare de trafic), iar potrivit PMUD este oportună relocarea Depoului Victoria pe amplasamentul Depoului Titan. Printr-o adresă din 23 mai, STB a transmis documentaţia necesară adoptării unui act normativ în acest sens.

Scopul majorării capitalului social al STB 

Legea 31/1990 privind societăţile comerciale, se precizează în raport, are prevederi conform cărora capitalul social se poate mări prin emisiunea de acţiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a acţiunilor existente în schimbul unor noi aporturi în numerar şi/sau în natură. În raportul de specialitate se menţionează că scopul majorării capitalului social al STB prin aportul în natură al imobilului teren de pe strada Mexic nr. 19 este "de a susţine activitatea societăţii".

"Prin exploatarea eficientă a imobilului teren (...) ce urmează a fi adus aport la capitalul social al societăţii, se vor obţine venituri suplimentare imperios necesare în vederea asigurării unui serviciu de transport public de călători de calitate. Astfel, STB, în calitatea de proprietar, va putea încheia contracte de administrare, asociere în participaţiune, parteneriate public-private, etc", mai prevede raportul de specialitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel