Capitala care depășește Amsterdamul în topul orașelor prietenoase cu copiii pe bicicletă. Ce loc ocupă Bucureștiul

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Amsterdamul a fost devansat de un alt oraș european în topul celor mai prietenoase orașe cu bicicliștii copii, datorită noilor investiții în infrastructură.

Capitala Franței depășește Amsterdamul, unde guvernul de dreapta ridică semne de întrebare din cauza creșterii limitelor de viteză pe șosele, potrivit The Guardian.

Parisul, cândva renumit pentru traficul intens și stilul de parcare care implica „împingerea” mașinilor pentru a crea spațiu, ocupă acum primul loc într-un clasament european al orașelor prietenoase cu bicicliștii copii, devansând Amsterdamul și distanțându-se de Copenhaga.

Evaluând infrastructura de ciclism pentru copii în 36 de orașe europene, raportul a evidențiat Parisul ca lider, datorită investițiilor legate de Jocurile Olimpice din 2024 și a unui plan de 250 de milioane de euro pentru realizarea a 180 km de piste de biciclete, inițiat de primărița socialistă Anne Hidalgo.

Folosind date privind pistele de biciclete separate de trafic, limitele reduse de viteză de 30 km/h și „străzile școlare” pe care traficul este restricționat, organizația non-profit Clean Cities Campaign (CCC) a plasat orașul belgian Anvers pe locul al treilea, urmat de Bruxelles, Lyon, Helsinki, Barcelona, Bristol, Oslo și Gent.

„Printre orașele de top, unele – cum ar fi Amsterdam și Copenhaga – sunt recunoscute de mult timp drept pionieri ai mobilității urbane progresiste, începând reconfigurarea infrastructurii de transport în urmă cu decenii”, se arată în raport.

„Altele – precum Paris, Bruxelles și Londra – au făcut progrese remarcabile doar în ultimii 10 ani. Acest lucru demonstrează că schimbarea semnificativă este posibilă într-o perioadă relativ scurtă”, mai evidențiază analiza.

Mobilitatea copiilor pe bicicletă în orașe este o măsură esențială, arată raportul, întrucât 70% din populația UE trăiește în zone urbane, 14% dintre rezidenți au sub 14 ani, iar copiii sunt utilizatori vulnerabili ai drumurilor. Totuși, Barbara Stoll, reprezentantă de top a CCC, a avertizat că mobilitatea copiilor este în scădere: „Copiii au tot mai puțină libertate de mișcare în oraș și sunt mai puțin activi decât înainte, mai alesfetele”, a spus ea.

Capitala Bulgariei ocupă ultimul loc în clasament

Opt orașe, în principal din sudul, centrul și estul Europei, au fost considerate „sub-performante” de către raport, printre care Marsilia – al doilea oraș ca mărime din Franța –, Roma, Florența, Cracovia, Budapesta și, pe ultimul loc, Sofia, în Bulgaria. Capitala României ocupă antepenultimul loc, înaintea Lisabonei și Sofiei.

Pe întreg continentul, niciun oraș – inclusiv Parisul – nu a primit un calificativ „A” din partea autorilor raportului.

Clément Drognat Landre, coordonatorul CCC în Franța, a afirmat că, deși zonele cu emisii reduse polarizează opinia publică, majoritatea oamenilor susțin spații de biciclete mai sigure pentru copii.

„Unul dintre marile avantaje este reducerea poluării, care reprezintă un risc major pentru sănătate”, a spus el, adăugând că realizarea de străzi școlare beneficiază de un sprijin public ridicat. „Până acum, a fost un drum cu sens unic.”

Tradiția ciclismului în rândul copiilor scade

În Amsterdam, considerat tradițional un paradis al bicicliștilor, există îngrijorări legate de faptul că guvernul de dreapta crește viteza pe autostrăzi și că tradiția ciclismului în rândul copiilor este în declin: „Există o mare diferență între orașe și nivelul național”, a spus Maud de Vries, cofondatoare a organizației de promovare a ciclismului BYCS.

„Amsterdam se concentrează pe a-i face pe oameni să simtă că fac parte din spațiul public. Dar, la nivel național, lucrurile trebuie să se accelereze”, a adăugat ea.

Belgia – în special regiunea Flandra – a investit serios în infrastructura de ciclism, potrivit lui Wies Callens, responsabil de politici la asociația de ciclism Fietsersbond.

„Deviza este 'dacă o construiești, vor veni'”, a spus el. „Planul de circulație din Gent a însemnat o îmbunătățire majoră pentru bicicliști, în special pentru copiii și tinerii care merg la școală cu bicicleta, deoarece traficul auto este mai redus”, a mai adăugat acesta.

Schemele de beneficii salariale prin care angajații pot cumpăra biciclete sunt adesea folosite pentru „bakfiets” (biciclete cargo) sau modele longtail cu loc pentru copii, chiar dacă politica de ciclism a fostului guvern din Bruxelles a primit și critici.

Între timp, Helsinki a impus recent o limită de viteză de 30 km/h pe aproape toate străzile din zonele rezidențiale, măsură care, potrivit inginerului de trafic Roni Utriainen, „a redus în mod vizibil numărul accidentelor”.

Citește și: Bella Hadid, dezvăluiri emoționante despre boala cronică de care suferă: Este greu să faci un duș în cele mai multe dintre zile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel