În cadrul emisiunii Nod în Papură sociologul Alfred Bulai a explicat „opulența cu mâncare” a românilor făcând referire la un model cultural.
Alfred Bulai e de părere că totul se explică prin faptul că atunci când te confrunți cu penuria ești fascinat de posibilitatea de a aveam mai multă mâncare. Doar că în toate aceste situații mâncarea se aruncă. El a dat exemplul și celor care își transformă balconul în „grădină”.
„Când trăiești într-o situație de penurie ești fascinat de a avea multă mâncare. Atunci ești aproape de fericire. De aici și nebunia românilor nu doar de a cumpăra cadouri, dar și de a cumpăra multă mâncare. Să fie cămara plină. Aceasta este o cultură de supraviețuire în care trebuie să strângi peste iarnă”, a precizat Alfred Bulai. Sociologul a dat exemplul mamei sale care punea pe balcon varză murată, deși nu se mânca ci cam trei sferturi se arunca.
„Chiar și în anii 1990 când începuse să se găsească cam toate produsele se puneau în balcon pe ideea că sunt mai ieftine. Acesta e un model cultural al pregătirii pentru iarnă al opulenței cu mâncare sau cu băutură. Sunt oameni în România care au viță de vie pe balcon, vă dați seama ce nebunie. Se întâmplă pentru că e un model cultural care ne caracterizează”, explică Alfred Bulai, la emisiunea „Nod în Papură”.
„Românii au un tip special de a petrece”, a mai completat Alfred Bulai, care a dat exemplul nunților, unde e mereu mult mai multă mâncare decât poți mânca. Jurnalistul Val Vâlcu a completat amintind că în Occident lumea se strânge doar la un pahar de șampanie și la câteva fursecuri după amiază iar seara oamenii se retrag spre case, în timp ce în România o petrecere este și un „exercițiu de anduranță”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu