Procurorii DNA fac percheziții în biroul judecătorului Adrian Neacşu, recent suspendat din funcția de mebru CSM, acuzat că a făcut o serie de decontări considerate ilegal. CSM a încuviinţat, la solicitarea procurorilor anticorupţie, percheziţia informatică a echipamentelor IT din proprietatea Consiliului folosite de judecătorul Adrian Neacşu. Judecătorul Adrian Neacșu este unul dintre contestatarii președintelui CSM, Oana Hăineală.
"În şedinţa din data de 19 martie 2013, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat - în temeiul art. 42 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicată, raportat la art. 95 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată - percheziţia informatică a echipamentelor IT din proprietatea CSM, aflate în dotarea biroului şi/sau folosinţa inculpatului Neacşu Toni Adrian – membru CSM suspendat din funcţie", se mai arată în comunicat, potrivit rtv.net.
"Solicitarea de încuviinţare a percheziţiei informatice a fost prezentată Secţiei pentru judecătorii a CSM de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie pentru infracţiuni aflate în competenţa acesteia", mai precizează sursa citată.
Judecătorul Adrian Neacșu, acuzat de fals în înscrisuri
În data de 5 martie, procurorii DNA au declanşat acţiunea penală împotriva judecătorului Adrian Neacşu, la doar o zi după ce membrul CSM a afirmat că anchetatorii au făcut percheziţia informatică a unităţii centrale a calculatorului ridicată din biroul lui de la CSM fără încuviinţarea Secţiei pentru judecători a Consiliului, considerând că o astfel de măsură este "samavolnică şi nelegală".
Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că “în cursul lunilor iulie, septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie 2012, inculpatul Neacşu Adrian-Toni a încasat nejustificat, de la Consiliul Superior al Magistraturii, suma totală de 66.942 lei, reprezentând venituri din salarii şi diurnă de detaşare, aferente unui număr de 48 de zile în care a absentat nemotivat. Magistratul a beneficiat de plata integrală a acestor drepturi de natură salarială şi asociate pe baza unor documente justificative falsificate.Pentru a-şi disimula absenţele de la serviciu, inculpatul Neacşu Adrian – Toni a participat la întocmirea, cu date nereale, a cinci foi colective de prezenţă şi a cinci cereri de decont de diurnă, câte una pentru fiecare din lunile iulie, septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie 2012. Sumele au fost încasate nejustificat de magistrat, în condiţiile în care, ordonatorul principal de credite al CSM nu a avut reprezentarea că documentele respective conţin date nereale”, se arată într-un comunicat al DNA.
Ancheta penală împotriva judecătorului Adrian Neacșu a fost pornită prin sesizarea DNA de către două servicii de informații, fix în ziua în care acesta și colegul său din CSM, judecătorul Horațius Dumbravă au solicitat public demisia de onoare a noului președinte a CSM Oana Hăineală, acuzând faptul că aceasta a fost aleasă fraudulos în funcție.
Ulterior, în 6 martie, Secţia pentru judecători a CSM a decis suspendarea din funcţie a judecătorului Adrian Neacşu, de la Tribunalul Vrancea, membru ales în CSM, ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale împotriva acestuia de către procurorii anticorupţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu