La vârsta de 92 de ani, pe care îi va împlini peste câteva zile, pe 16 aprilie, pontiful emerit Benedict al XVI-lea a publicat o scrisoare în care corelează ceea ce el numeşte „descătuşarea sexuală”, îndeosebi momentul 1968, cu criza Bisericii Romano-Catolice şi a moravurilor sale.
După retragerea din iarna anului 2013, când a părăsit reşedinţa pontificală împreună cu Contessina, pisica sa, Benedict al XVI-lea a publicat scurte prefeţe la cărţi de teologie, a dat unele interviuri, parte din ele strânse într-un volum, însă toate acestea nu se compară cu scrisoarea de 18 pagini apărută iniţial în revista parohiilor catolice din Bavaria, „Klerus Blatt", care a atras, începând de astăzi, atenţia presei occidentale. Faptul că această scrisoare a apărut într-o publicaţie clericală bavareză poate fi legat de faptul că Benedict al XVI-lea a ocupat multă vreme demnitatea de arhiepiscop al Bavariei.
În epistola amintită, pontiful emerit subliniază „falimentul moral" şi „decadenţa" civilizaţiei occidentale şi a Bisericii Catolice. Autorul misivei insistă asupra traumatismului provocat de „descătuşarea sexuală" din 1968, care a dus la răspândirea pornografiei, pe care o leagă strâns de actuala criză a catolicismului, corelând-o îndeosebi cu pedofilia, problemă „devenită arzătoare abia de la jumătatea anilor '80". „Un aspect al revoluţiei '68-iste este acela că pedofilia devenea îngăduită şi asumată."
„Totodată – continuă Benedict al XVI-lea –, teologia morală catolică a înregistrat un recul, plasând Biserica în defensivă faţă de aceste schimbări survenite în societate."
În partea a doua a scrisorii sale, pontiful emerit recunoaşte – cu o sinceritate socotită de ziarişti dezarmantă – că „în seminarii s-au instalat clicile de homosexuali, mai mult sau mai puţin la vedere, schimbând în mod semnificativ climatul acestor şcoli". Această afirmaţie, spunea un gazetar francez, nu va face decât să pună lemne pe focul polemicii iscate de recenta anchetă-şoc a lui Frédéric Martel în volumul Sodoma, care primeşte astfel girul neaşteptat al Papei Benedict al XVI-lea.
În partea a treia, ultima, a scrisorii comentate, autorul propune ca soluţie pentru situaţia extrem de critică a Bisericii Romano-Catolice dragostea faţă de Dumnezeu, „antidot al răului care, în aceste vremuri din urmă, ne ameninţă atât pe noi, cât şi întreaga omenire".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu