Bacterii mutante descoperite de NASA în spațiu! Stația Spațială Internațională ar putea fi un pericol pentru sănătatea astronauților

Sursa: Unsplash
Sursa: Unsplash

Deși sună ca intriga unui nou film Alien, se pare că NASA a descoperit o bacterie mutantă care prosperă în spațiu.

Cercetătorii au identificat 13 tulpini ale bacteriei Enterobacter bugandensis (bacterie asociată cu infecțiile sangvine) pe Stația Spațială Internațională (ISS). Această bacterie ar putea periclita sănătatea astronauților aflați la bord, potrivit DailyMail.

Mediul extrem de pe ISS, cu niveluri ridicate de dioxid de carbon, a forțat bacteria să sufere mutații, iar expunerea la microgravitație i-a permis să capete rezistență la antibiotice.

Bacteria a ajuns pe laboratorul orbital odată cu astronauții, iar acum cercetătorii avertizează că microgravitația le poate afecta acestora sănătatea, făcându-i mai vulnerabili la infecții.

Mutația a adus bacteria în grupul patogenilor ESKAPE — bacterii care sunt cauza principală a infecțiilor contractate în timpul îngrijirilor medicale.

Bacteria a fost asociată cu infecții severe precum septicemia la nou-născuți. Infecțiile cu Enterobacter pot duce, de asemenea, la sepsis, infecții ale tractului urinar, infecții ale pielii și ale țesuturilor moi și endocardită — o inflamație periculoasă a membranei interne a camerelor și valvelor inimii.

Cercetătorii au descoperit pentru prima dată microorganisme care trăiesc printre astronauți în 2019, în timp ce efectuau o analiză extinsă a fungilor și a bacteriilor de pe ISS. Abia recent însă au identificat bacteria dominantă drept E. bugandensis.

Echipa a identificat 13 tulpini ale bacteriei în trei locații de pe ISS: patru în sistemul de circulație a aerului, una pe un aparat de fitness și opt în baia laboratorului.

„Rezultatele studiului indică faptul că, sub stres, tulpinile izolate de pe ISS au suferit mutații și au devenit distincte genetic și funcțional față de cele de pe Pământ”, a raportat NASA. „Tulpinile au putut persista viabil pe ISS de-a lungul timpului în cantități semnificative”, se mai adaugă în raport.

De asemenea, cercetătorii au determinat că tulpinile mutante aveau gene complet diferite care ar fi putut cauza rezistența lor la multiple medicamente. Deși o variantă a E. bugandensis există și pe Pământ, mediul de la bordul stației spațiale a oferit condiții extreme precum microgravitația (gravitație foarte mică sau slabă), radiația solară și niveluri ridicate de dioxid de carbon, forțând bacteria să sufere mutații pentru a supraviețui.

Alți factori precum ventilația, umiditatea și presiunea aerului ar fi putut ajuta E. bugandensis să se dezvolte, conform studiului. De asemenea, tulpina bacteriană ar putea coexista cu alte microorganisme de pe ISS și acest lucru ar fi putut contribui la supraviețuirea lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel