Băsescu, interviu în presa turcă: Dorim exploatarea comună a petrolului și gazelor din Marea Neagră. Resursele energetice fac din România un potențial lider regional

basescu turkey
basescu turkey

Președintele Traian Băsescu a acordat un interviu prin email cotidianului turc Hürriyet Daily News, cu prilejul vizitei sale oficiale de două zile la Ankara, acolo unde urmează să se întâlnească cu omologul său, Abdullah Gül, cu premierul Recep Erdoğan, precum şi cu reprezentanţii comunităţii româneşti. Șeful statului a pledat pentru o implicare mai puternică a Turciei în zona Mării Negre. La capitolul economie, Băsescu a precizat că investitorii turci vizează privatizarea unor obiective strategice, dând exemplul Oltchim. Președintele a făcut o lungă listă a calităților care fac din România un teren fertil pentru afaceri și investiții. Traian Băsescu a arătat că România susține integrarea europeană a Turciei și că încurajează eforturile Ankarei în vederea consolidării statului de drept.

Redăm integral interviul acordat e către președintele Băsescu cotidianului turc:

HDN: Care sunt oportunitățile mutuale de investiții pentru Turcia și România?

Sectoarele prioritare vizate de investitorii turci sunt privatizarea obiectivelor strategice precum Oltchim, noi investiții în agricultură, în special cea ecologică, în industria alimentară, energie, inclusiv energia verde, componente auto, construcții, industria petrochimică, turism și IT.

Un memorandum semnat recent de miniștri Energiei din cele două țări țintește spre consolidarea cooperării bilaterale și crearea unui fundament în vederea programelor comune în sectorul energetic, inclusiv cercetare și, eventual, explorarea comună a gazului și petrolului din Marea Neagră, schimburi mutuale în domeniul energiei, o implicare mai activă a României în implementarea programelor energetice ale Turciei (depozitele de gaze naturale, echipament pentru uzinele ce țin de puterea hidraulică, cabluri electrice subacvatice etc). Totodată, dorim investiții mutuale în tehnologiile inovative și produse moderne competitive.

Cum pot guvernele să faciliteze afacerile pe viitor?

Printre punctele forte ale pieței românești ar putea fi menționate poziția sa geostrategică, mediu social și cultural favorabil, forță de muncă talentată și multilingvistică la prețuri mici, costul producției mult mai mic decât în majoritatea țărilor europene, taxele pe venituri și taxele pentru corporații la un nivel de 16%, prețuri mici pentru bunurile și serviciile consumatorului, sume importate alocate investițiilor în infrastructură , ajutor de la stat și fonduri UE pentru proiectele de investiții.

Se lucrează la un cadru legal pentru implementarea unor "business angels" (persoane care oferă capital pentru pornirea unei afaceri - n.r), ca alternativă la  brokerii de credite la un nivel micro, cu scopul de a atrage capital de la investitorii firmelor mici, nelistate.

România are un amestec de resurse energetice care o fac un potențial lider regional în domeniul producerii și furnizării de energie. Potențialele resurse pot crește dacă explorăm noi zone petroliere din adâncimea sau de pe platforma Mării Negre.

Cum vedeți cooperarea pe viitor în regiunea Mării Negre?

 Sunt convins că Turcia, partenerul nostru strategic, poate contribui substanțial la potențiala dezvoltare a regiunii. În regiunea Mării Negre, deocamdată, vedem nevoia unei apropieri pragmatice, concentrată pe cooperarea în zone mai puțin sensibile, precum cercetările pentru protecția mediului, întărind în același timp formatul existent de cooperare.

Suntem de părere că implicarea UE în regiune poate contribui la rezolvarea conflictelor înghețate din zona Mării Negre.

Revitalizarea sinergiei de la Marea Neagră va crește nivelul încrederii între țările aflate în regiunea Mării Negre. În acest sens, o implicare mai puternică a Turciei, un actor cheie, în cooperarea din zona Mării Negre va fi foarte binevenită și apreciată.

Ați urmărit consulviile politice interne din Turcia, în special după 17 decembrie?  Cum percepe România, mai ales din poziția de țară membră a UE, tensiunile politice din Turcia și reacția guvernului la acuzațiile de mită?

Încurajăm Turcia să facă eforturile necesare pentru reformarea sistemului judiciar și pentru consolidarea statului de drept în linie cu valorile și standardele  și valorile europene. Fiind una dintre statele care sprijină procesul aderării și integrarea completă a Turciei în UE, România pledează pentru deschiderea oportună a capitolelor de negociere relevante privind zona justiției și a statului de drept (capitolele 23 și 24). Este de asemenea foarte important ca Turcia să fie deschisă la un dialog constructiv cu toate instituțiile europene relevante, pentru a înainta în procesul reformelor și pentru a menține un momentum în procesul de accedere. Conștienți de complexitatea întregului proces de reforme, credem că instituțiile Turciei sunt capabile să facă față acestei provocări. Prin urmare, este foarte important, în acest context, ca această cooperare cu instituțiile UE și Consiliul Europei să fie pe viitor consolidată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel