EXCLUSIV  Bani în plus pentru pensionari! Vin ajutoarele și în 2024. S-ar putea da 1.000 de lei pentru bunicii noștri

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Comisiei de Muncă și Protecție Socială din Camera Deputaților, Adrian Solomon, a vorbit despre eventuala majorare a pensiilor cu 1000 de lei. Ce noutăți aduce noua Lege a pensiilor, pe 2024.

Președintele Comisiei de Muncă și Protecție Socială din Camera Deputaților, Adrian Solomon, a fost invitatul DC News TV, acolo unde a răspuns întrebărilor adresate de moderatorul Alex Vlădescu. Printre temele abordate s-a numărat și Legea pensiilor, aprig dezbătută în prezent, chiar înainte de planificarea bugetului pe 2024.

„Acum, împreună cu colegii liberali, am reușit să facem o lege mai bună decât Legea 127/2017 și care, într-un final, să intre și în vigoare de la 1 septembrie 2024. E frustrant pentru toți cei care așteaptă ca aceste lucruri să se întâmple.”

Deputatul anunță o măsură care va bucura atât pensionarii, dar și mediul de afaceri care, spune Adrian Solomon, s-ar bucura ca oamenii în vârstă să aibă mai mulți bani îm buzunar, dar care, potrivit cifrelor, va fi o provocare pentru bugetul României.

De aceea, una dintre opțiunile luate în considerare, din câte spune invitatul, este chiar împrumutarea.

A te împrumuta sau a nu te împrumuta

„Sursa de finanțare va fi bugetul de stat, bineînțeles. Acolo unde bugetul asigurărilor sociale nu reușește să acopere necesarul, vine bugetul de stat și acoperă deficitul. Evident, proiectul de buget pe anul următor nu l-am văzut creionat.

Nu știu dacă pe împrumut va fi
. Sunt surse diverse pentru bugetul statului. Până la urmă, împrumutul înseamnă bani, trebuie să facem tot posibilul ca atunci când nu avem banii să îi căutăm. Dacă îi găsim prin împrumuturi pot aduce și ei progresul.


Pensiile nu sunt tezaurizate, ele fac parte din economie. În economie se învârt banii și aduc venituri suplimentare la bugetul de stat, la firmele care activează în economie, iar eu cred că toată lumea are de câștigat. Până la urmă, o firmă este interesată ca în piață să existe bani, banii sunt la pensionari, pensionarii îi cheltuie pe nevoile curente.”, a mai precizat deputatul.

Printre celelalte puncte atinse de invitat se regăsește și inechitatea calculării pensiilor, astfel că, până acum, cu aceeași vechime, o femeie câștigă mai multe decât un bărbat la bătrânețe.

„Nicio lege, poate doar Legile lui Moise, reușesc să aducă liniștea pe Pământ și să facă dreptate până la urmă. Nicio lege omenească nu va reuși să rezolve toate inechitățile. Cel mai important este ca cele mai evidente inechități să dispară. Cele mai supărătoare erau diferențele de cuantum de pensii pentru un bărbat și o femeie care munceau același număr de ani, în aceeași profesie, aveau aceleași contribuții, dar când se împărțeau anii totali la stagiul de cotizare pentru bărbați era împărțit la 35 de ani, pe când la femei la 33, 32 de ani, iar lucrul acesta a dus la niște pensii mai mari pentru doamne decât pentru domni.”, a continuat Adrian Solomon.

Cu 1000 de lei mai mult la pensii?

Invitatul a anunțat că toate inechitățile vor dispărea prin noua modificare. Ba mai mult, anumite categorii de pensionari vor câștiga și 1000 de lei în plus la pensie prin noua lege care, teoretic, ar trebui să intre în vigoare de la 1 septembrie 2024, deși după cum a spus și deputatul PSD, bugetul pe 2024 nu a fost încă discutat oficial.

Lucrurile vor dispărea odată cu dispariția punctajului mediu anual. Se vor calcula punctele de contributivitate, care vor da un cuantum sensibil mai mare pentru majoritatea pensiilor. Mai mult, apare pentru prima dată în Lege un principiu al stabilității, și anume al stabilității în muncă, încurajându-se contributivitatea și în munca prestată efectiv în meserie astfel încât, dacă peste 25 de ani muncești mai mult, să se adauge punctaje mai mari până la peste 35 de ani.

Apare pentru prima oară și o pensie anticipată nouă, fără penalitate. Dacă ai muncit în această țară 40 de ani poți ieși la limită la pensie indiferent de vârsta pe care o ai. De exemplu, muncești în România 40 de ani, ai dreptul la pensie anticipată indiferent dacă ai sau nu vârsta de pensionare.
Cei care au muncit o viață întreagă, dar care au muncit în industrii prost plătite precum industria ușoară, alimentară, în comerț, și au astăzi mai puțin de un punct, chiar mai mică pensia decât valoarea indemnizației sociale minime, vor avea de la de la 1 septembrie 2024, în urma recalculării, o pensie  dublă, astfel încât vor fi peste 2100, 2000 de lei cuantum de pensie în plată.

2000 de lei sunt neimpozitați, ce e peste 2000 de lei se va impozita. ”, a încheiat deputatul Adrian Solomon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel