Bacalaureatul diferenţiat, validat. Ce aduce nou acest tip de examen

ECATERINA ANDRONESCU - CONFERINTA - MINISTER
ECATERINA ANDRONESCU - CONFERINTA - MINISTER

Propunerea ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, privind bacalaureatul diferenţiat a fost validată în comisia de Învăţământ din Senat. Acest proiect de lege trebuie validat şi de Plenul Senatului, şedinţă care care va avea loc luni. Ecaterina Andronescu a explicat că principala noutate adusă de acest tip de examen este dificultatea probei în funcţie de opţiunea pe care o face fiecare. 

La finalul celor 12 clase elevii trebuie să opteze spre bacalaureatul naţional sau cel profesional. Bacalaureatul naţional pătrează sistemul de până acum. Bacalaureatul profesional reprezintă însă noutatea. Acest tip de examen permite elevului să obţină o diplomă, dar cu aceasta poate intra doar în câmpul muncii, nu i se va permite să meargă mai departe la facultate.

Bacalaureatul profesional este susţinut înaintea celui naţional. Un elev care a promovat bacalaureatul profesional poate opta să susţină şi bacalaureatul naţional, iar apoi să urmeze cursurile unei facultăţi. "Este cât se poate de limpede că cel care promovează bacalaureatul profesional are acces numai pe piaţa muncii, nu şi în învăţământul superior. Bacalaureatul profesional este permisul de acces pe piaţa muncii", a declarat Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei.

Cele două tipuri de bacalaureat vor avea şi probe comune. Ecaterina Andronescu a explicat că o probă comună va fi Educaţie Antreprenorială, care se face în toate modulele.  BAC-ul profesional va avea în comun cu BAC-ul naţional probele de competenţă, adică examenele orale de limba română şi de limbă străină, precum şi competenţele digitale.

Ministrul Educaţiei a anunţat că acest nou tip de bacalaureat va intra în vigoare chiar din acest an.

Votul final asupra proiectului de lege se va da în Plenul Senatului. Atât Puterea cât şi Opoziţia au dat semnale că vor susţine acest proiect. Legea va fi votată luni în Plen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel