Avortul în primele 12 săptămâni de sarcină ar trebui legalizat în Germania, potrivit unei comisii

Agerpres
Agerpres

O comisie guvernamentală din Germania este așteptată să propună luni legalizarea avortului în primele 12 săptămâni de sarcină.

Deși avortul este rar pedepsit în Germania, acesta rămâne ilegal, cu excepția unor circumstanțe specifice, cum ar fi atunci când viața femeii este în pericol sau când aceasta a fost victima unui viol. Orice întrerupere de sarcină necesită consultarea unui organism recunoscut de stat, scrie The Guardian.

Susținătorii unei modificări a legii consideră cadrul legal actual depășit și în detrimentul femeilor. Chiar și în cazurile considerate legale, procedura trebuie efectuată în primele trei luni, cu excepția cazului în care există un motiv întemeiat pentru a o realiza mai târziu.

Comisia formată integral din femei, ce analizează drepturile reproductive și medicina reproductivă, a fost înființată de guvernul tripartit al cancelarului Olaf Scholz, în urma dorinței de a modifica legea veche de 153 de ani, care a fost inclusă în acordul de coaliție.

Cu toate acestea, parlamentarii din opoziție, în special cei din alianța conservatoare Uniunea Creștin Democrată/Uniunea Creștin Socială și cei din partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania susțin că legea existentă se bucură de o largă acceptare și oferă protecția necesară pentru făt. Ei argumentează că, deși sunt ilegale, avorturile sunt accesibile și este extrem de rar ca acestea să ducă la urmăriri penale. Oponenții legalizării afirmă că se vor adresa Curții Constituționale dacă recomandările vor fi puse în aplicare.

Alternativa pentru Germania susține o înăsprire a legii existente, spunând că în prezent au loc prea multe avorturi. Unul dintre argumentele lor este că Germania ar avea nevoie de mai puțini imigranți dacă rata natalității ar fi mai mare.

Raportul comisiei subliniază faptul că legea actuală din Germania nu este compatibilă cu standardele internaționale și trebuie modernizată. Versiuni ale raportului scurse în presa germană săptămâna trecută includ recomandarea că legea nu poate fi susținută, prin faptul că incriminează efectiv orice femeie care efectuează un avort.

„Ilegalitatea fundamentală a avortului în primele stadii ale sarcinii nu este sustenabilă”, se arată în raport.

Experții au spus că întreruperile de sarcină ce depășesc momentul în care fătul este considerat capabil să supraviețuiască în afara uterului (în general, aproximativ 22 de săptămâni), ar trebui să rămână interzise. De asemenea, subliniază responsabilitatea parlamentarilor de a decide asupra intervalelor de timp specifice, recomandând respectarea liniilor directoare medicale și etice existente.

Guvernul german nu este obligat să accepte recomandările comisiei de experți.

Cei care militează pentru o modificare a legii spun că faptul că avortul în stadiile incipiente ale sarcinii este inclus la paragraful 218 din Codul Penal înseamnă că un viitor guvern ar putea relativ ușor introduce pedepse pentru întreruperile de sarcină.

Susținătorii reformei legislative atrag atenția asupra evoluțiilor din alte țări, precum SUA și Polonia, unde drepturile la avort au devenit un subiect de conflict, în special de la decizia Curții Supreme a SUA din 2022 de a aboli dreptul național la avort.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel