Au început discuțiile dintre Ucraina și SUA, în Arabia Saudită. Întâlnirea, în ziua celui mai mare atac cu drone al Ucrainei asupra Moscovei

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Au început discuțiile între oficialii Ucrainei și ai Statelor Unite ale Americii pentru a găsi o soluție care să pună capăt războiului cu Rusia.

Oficialii din Ucraina și SUA au început, marți, 11 martie, discuțiile în Arabia Saudită pentru a găsi o cale de a pune capăt războiului cu Rusia, la câteva ore după ce forțele din Kiev au lansat cel mai mare atac cu drone asupra Moscovei de la începutul conflictului, transmite Reuters.

Președintele Volodimir Zelenski speră că discuțiile de la Jeddah vor relansa legăturile Ucrainei cu SUA, după întâlnirea dezastruoasă cu președintele american Donald Trump, de luna trecută. El a mai sugerat o încetare inițială a focului cu Rusia în aer și pe mare.

Propunerea este menită să demonstreze că Ucraina lucrează pentru obiectivul lui Trump de a încheia războiul într-un timp record, după ce președintele american l-a acuzat pe liderul ucrainean că nu este pregătit pentru pace și a insistat asupra continuării negocierilor directe cu Rusia.

Statele Unite, principalul aliat al Ucrainei din invazia din 2022, au schimbat politica față de război și au pus presiune pe Ucraina, oprind asistența militară și suspendând schimbul de informații cu Kievul.

Ucraina are speranțe de la noile discuții cu SUA

„Avem speranțe pentru rezultate practice”, a spus Zelenski înaintea discuțiilor, într-un mesaj postat pe platforma X, luni seara. „Poziția Ucrainei în aceste discuții va fi complet constructivă”.

Noaptea trecută, Ucraina a lansat cel mai mare atac cu drone asupra Moscovei de până acum, utilizând cel puțin 91 de drone și ucigând cel puțin trei persoane. Atacul a mai provocat incendii și a determinat închiderea aeroporturilor, forțând zeci de zboruri să fie redirecționate, potrivit oficialilor ruși.

Momentul atacului - în care 337 de drone au fost doborâte în Rusia, conform Moscovei - părea să aibă ca scop să arate că Ucraina este capabilă, încă, de atacuri majore, după un șir de atacuri cu rachete rusești, unul dintre ele ducând la decesul a cel puțin 14 persoane, sâmbătă.

Zelenski a cerut aliaților săi europeni să-i sprijine ideea de încetare a focului, pe care o vede ca o oportunitate de a testa voința Moscovei de a pune capăt războiului.

Ucraina a încercat să își relanseze relațiile cu SUA după conflictul cu Trump, care a lăsat semnarea unui acord bilateral privind mineralele rare în așteptare și care a blocat, totodată, cererea Ucrainei privind garanțiile de securitate din partea Washingtonului.

Trump a prezentat acordul, care urmează să fie discutat marți, ca fiind esențial pentru sprijinul continuu al SUA și compensarea miliardelor de dolari în ajutor militar acordat Ucrainei de la invazia Rusiei din urmă cu trei ani.

Secretarul de Stat al SUA, Marco Rubio, a spus luni, pe drum spre Jeddah, că discuțiile cu Ucraina vor fi importante pentru a evalua dacă Ucraina este dispusă să facă concesii pentru a ajunge la pace.

„Trebuie să înțelegem poziția Ucrainei și să avem o idee generală despre ce concesii ar fi dispusă să facă, pentru că nu vei obține o încetare a focului și încheierea acestui război decât dacă ambele părți fac concesii”, a spus el.

Diplomatul american este însoțit de consilierul pentru securitate națională al SUA, Mike Waltz. Partea ucraineană este condusă de Andriy Yermak, un înalt consilier al lui Zelenski. Președintele ucrainean, care a fost în Arabia Saudită, luni, pentru o întâlnire cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman, nu va participa la discuții.

„O întâlnire a delegațiilor ucrainene și americane începe la Jeddah, Arabia Saudită”, a scris ministerul ucrainean de Externe pe Telegram, postând un clip video cu oficiali ucraineni care intrau într-o sală de întâlniri.

Înaintea discuțiilor, emisarul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, care a fost implicat în diplomația Ucrainei, a spus că este optimist că acordul SUA-Ucraina privind mineralele va fi semnat curând.

Statele Unite ale Americii vor purta discuții și cu Rusia. Vizită la Moscova în perioada următoare

Steve Witkoff intenționează să viziteze Moscova pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin, potrivit unei surse.

Aliații europeni ai Ucrainei susțin că aceasta poate negocia un acord de pace cu Rusia doar dintr-o poziție de forță și că nu trebuie presată să ajungă la masa negocierilor cu un agresor.

Zelenski a spus că Putin nu vrea pace și a avertizat că Rusia ar putea ataca și alte țări europene dacă invazia Ucrainei nu se va încheia cu o înfrângere clară.

Rubio a refuzat luni să specifice ce concesii ar trebui să facă fiecare parte, dar a spus că Ucraina va avea dificultăți în a recuceri tot teritoriul pierdut.

„Rușii nu pot cuceri toată Ucraina și, evident, va fi foarte dificil pentru Ucraina într-o perioadă rezonabilă de timp să forțeze rușii să se retragă complet până la granițele din 2014”, a spus el.

Rusia controlează aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei, inclusiv Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, iar trupele sale continuă avansul în regiunea Donețk.

Oficialii din SUA și Rusia s-au întâlnit în capitala saudită, în luna februarie. Discuțiile s-au concentrat în mare parte pe restabilirea relațiilor după o înghețare aproape totală a contactelor oficiale sub administrația fostului președinte american, Joe Biden.

Citește și: Pericol pentru pacienții cu HIV din Kenya: Înghețarea fondurilor de către administrația Trump blochează accesul la medicamente

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel