Animalele din România pe care nu ai voie, sub nicio formă, să le vânezi

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Mii de specii de animale din România se confruntă cu pericolul dispariției din cauza braconajului excesiv și a distrugerii habitatelor naturale. Pentru a proteja biodiversitatea țării, autoritățile au implementat legi stricte care ocrotesc o varietate de animale sălbatice.

Care sunt animalele ocrotite prin lege?

Lista speciilor protejate este vastă și include o gamă largă de animale, de la mamifere mari la reptile, păsări și insecte. Câteva exemple notabile includ:

  • Mamifere: ursul carpatin, zimbrul, lupul, capra neagră, râsul, liliacul;
  • Păsări: vulturul codalb, vulturul pleșuv brun, pelicanul comun, pelicanul creț, lebăda cucuiată, lebăda de iarnă, dropia, corbul, egreta mare, egreta mică, viesparul;
  • Reptile: șarpele de nisip, șarpele lui Esculap, șopârla de nisip, vipera, broasca țestoasă dobrogeană, broasca țestoasă din Oltenia;
  • Pești: păstrăvul, lostrița.

Ce riscuri îți asumi dacă vânezi un animal ocrotit?

Vânarea animalelor protejate prin lege este o infracțiune gravă care poate atrage sancțiuni severe. Conform O.U.G. nr. 195/2005, amenzile pentru acțiuni ce pot duce la distrugerea habitatelor naturale și a florei și faunei sălbatice din România variază între 10.000 lei (RON) și 15.000 lei (RON) pentru persoane fizice şi între 35.000 lei (RON) și 40.000 lei (RON) pentru persoane juridice.

Aceste sancțiuni se aplică și în cazul desfăşurării de activităţi de recoltare, capturare şi/sau de achiziţie şi comercializare pe piaţa internă a plantelor şi animalelor din flora şi fauna sălbatică, terestră şi acvatică, sau a unor părţi ori produse ale acestora, în stare vie, proaspătă ori semiprelucrată, de persoane fizice sau juridice neautorizate de autorităţile publice teritoriale pentru protecţia mediului.

Lista completă a animalelor ocrotite se regăsește în anexa la lege.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel