Agenția Națională de Integritate (ANI) îl acuză pe deputatul PSD Anghel Stanciu de conflict de interese. Potrivit sesizării emise de ANI către Parchetul de pe lângă ÎCCJ, din 2008 până în prezent, Anghel Stanciu şi-a angajat la cabinetul parlamentar din Iaşi fiul şi nora.
"În urma evaluărilor demarate la data de 28.06.2011, s-au constatat următoarele: Anghel Stanciu, deputat în Parlamentul României, a propus angajarea și a avizat contractele individuale de muncă privind angajarea lui Cătălin Anghel Stanciu şi Eleonora Maria Stanciu, fiul și nora acestuia, în perioada 15.12.2008 - în prezent, în funcțiile de referenți în cadrul Biroului Parlamentar - Circumscripția electorală nr. 24 Iași, încălcând, astfel, prevederile Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. Beneficiul patrimonial obţinut, în perioada 15.12.2008 - în prezent, de către Anghel Stanciu şi Eleonora Maria Stanciu, fiul și nora lui Anghel Stanciu a fost de 53.868 lei (aproximativ 12.527 Euro)", se arată într-un comunicat al ANI.
Deputatul PSD a fost înștiințat de către inspectorii ANI de începerea evaluării, precum şi în legătură cu elementele identificate, însă acesta nu a depus un punct de vedere la dosarul de evaluare.
Pentru faptele constatate, ANI a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu privire la posibila săvârşire de către Anghel Stanciu a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de art. 2531 din Codul Penal al României.
Totodată, instituţia a iniţiat demersurile prevăzute de art. 22, alin. (2) din Legea 176/2010, în vederea anulării contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.
Potrivit informațiilor ANI , instituția a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru 14 membri ai Parlamentul României suspectați de infracţiunea de conflict de interese, vinovați de angajarea rudelor în cabinetele parlamentare, susține NewsIn.
Inspectorii ANI susțin că beneficiul patrimonial total, obţinut de rudele celor 14 membri ai Parlamentul României, în urma angajării prin nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese, este de 501.983 lei.
Citește și:
DNA: Astărăstoae a abuzat de funcţiile sale pentru a-şi angaja fiica şi prietenii
ANI: Există indicii de conflict de interese în cazul președintelui CJ Călărași
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu