Curtea Constituțională a judecat astăzi un articol de lege care a fost decisiv în lupta ANI - Mircea Diaconu premergătoare alegerilor europarlamentare și care ar fi putut să-i fie fatal actorului. De altfel, acest articol a cântărit enorm în decizia Tribunalului București, care i-a permis lui Diaconu să candideze la alegeri.
Un deputat liberal în conflict cu ANI, Steluța Cătăniciu, a sesizat excepția de neconstituționalitate a articolului 25 alin. (2) din nr. Legea 176/210 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice.
Acest articol include un pasaj-cheie în baza căruia ANI a cerut ca lui Diaconu să nu i se accepte candidatura la alegerile europarlamentare: dacă o persoană a fost găsită incompatibilă, "nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului".
ANI a pretins că aceeași funcție nu înseamnă doar funcția de senator al României, pe care a ocupat-o Diaconu, ci orice funcție la care se referă legea Agenției, adică și cea de europarlamentar.
În motivarea deciziei prin care i-a permis lui Diaconu să candideze, Tribunalul București a descris art. 25 alin. (2) din Legea 176/2010 ca fiind "lipsit de claritate" și "imprecis". În opinia instanței, Diaconu nu mai poate ocupa funcția de senator, care, ca funcție eligibilă, nu este identică cu cea de europarlamentar.
CCR a tranșat joi această dispută, printr-o interpretare care dă dreptate instituției conduse de Horia Georgescu. Decizia CCR nu afectează însă de nicio manieră mandatul lui Diaconu, pentru că deciziile CCR nu se aplică retroactiv, ci numai pentru viitor.
CCR a hotărât, joi, ca urmare a sesizării deputatului Cătăniciu, că articolul 176/2010 este constituțional, dar a dat dreptate ANI, interpretând "aceeași funcție" ca echivalând cu "orice funcție" eligibilă din legea ANI.
"S-a constatat că acel articol este constituțional în măsura în care prin sintagma "aceeași funcție" se înțelege oricare din funcțiile eligibile la care se referă legea ANI", au precizat pentru DC News surse din CCR.
Potrivit art. 147 alin. (4) din Constituția României, "deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor".
Ce spune art. 25 alin. (2) din legea 176/2010:
Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu