Alex Ștefănescu îl atacă pe istoricul Lucian Boia

alex stefanescu dece
alex stefanescu dece

Criticul literar Alex Ștefănescu scrie pe blogul său de pe adevărul.ro că s-a săturat de cei care ”s-au săturat de România.” Printre aceștia, se pare că și istoricul Lucian Boia îl nemulțumește pe critic. Într-o cvasirecenzie a ultimei cărți a d-lui Boia, ”De ce e România astfel?”, Alex Ștefănescu numește demersul literar a istoricului unul inutil, care ”minimalizează și defăimează”.

Alex Ștefănescu nu înțelege care este scopul pe care încearcă să-l atingă Lucian Boia prin scriiturile sale. De ce a trebuit să se angajeze într-o acțiune ”efervescent-distructivă”, pornită, după părerea criticului, dintr-o ”dorință adolescentină de a atrage atenția asupra sa”. ”După ce demitologizează, istoricul minimalizează şi defăimează. Şi aceasta într-un stil monoton-obiectiv, lipsit de strălucire, tocmai pentru a da impresia de ştiinţă. Expresia „a sări peste cal” este foarte potrivită în cazul lui”, scrie dl. Ștefănescu.

Criticul susține că titlul ultimei cărți semnată de istoric poate fi folosit drept ”material didactic la o lecție despre discriminare”. De o asemenea lucrare nu se pot bucura decât ”intelectuali frustrați” ca Sabin Gherman sau persoane care își iau țara ”în bătaie de joc,” precum Mircea Badea.

În continuarea articolului său, Alex Ștefănescu analizează și contrazice câteva pasaje din cartea scrisă de Lucian Boia, referitoare la decalajul de dezvoltare al poporului român în raport cu alte țări europene sau la realizările străinilor pe teritoriul nostru.

Un subiect delicat al cărții numite de dl. Ștefănescu drept una ”falsă și antipatică” este cel al poetului Mihai Eminescu, despre care istoricul spune că i-a cucerit pe români prin ”muzicalitatea poeziilor sale”. ”Numai unii profesori de română mediocri mai susţin că valoarea poeziei lui Eminescu constă în muzicalitatea ei (...) Gândirea sa valorifică multe alte surse (de la cultura latină şi până la aceea indiană), ca şi creaţia populară românească („poveşti şi doine, ghicitori, eresuri”) pe care o cunoştea ceva mai bine decât Lucian Boia,” scrie Alex Ștefănescu.

Cartea istoricului Lucian Boia, ”De ce este România altfel?”, e foarte apreciată în rândul cititorilor. De altfel, ultima lucrare a istoricului a avut cel mai mare număr de vânzări de la târgul de carte de la finele lui 2012, Gaudeamus. Lucian Boia este recunoscut pentru caracterul atipic al abordării istoriei românești, unii critici numindu-l un scriitor ”în răspăr de ideile preconcepute”. Apreciat pentru franchețe și realism, istoricul are și mulți contestatari, care blamează demersul său literar și viziunea sa asupra întâmplărilor trecute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel