Alertă! Rusia, acuzată că a adus 87.000 de militari la graniţa cu Ucraina

Moscova a concentrat peste 87.000 de militari la frontiera sa cu Ucraina, a declarat marţi seara ambasadorul Kievului la Naţiunile Unite, Vladimir Ielcenko, la o reuniune a Consiliului de Securitate consacrată împlinirii a patru ani de la semnarea în februarie 2015 a acordurilor de la Minsk, destinate să pună capăt conflictului din estul Ucrainei, informează agenţia de presă Unian.

Moscova a concentrat peste 87.000 de militari la frontiera sa cu Ucraina, a declarat marţi seara ambasadorul Kievului la Naţiunile Unite, Vladimir Ielcenko, la o reuniune a Consiliului de Securitate consacrată împlinirii a patru ani de la semnarea în februarie 2015 a acordurilor de la Minsk, destinate să pună capăt conflictului din estul Ucrainei, informează agenţia de presă Unian. În acest context, reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU a subliniat că în zonele controlate de separatiştii proruşi în Donbas (estul ucrainean) se află în prezent 35.000 de rebeli, care acţionează cu sprijinul a 2.100 de soldaţi ruşi din armata regulată. 'Partea rusă propune o abordare foarte selectivă în privinţa aplicării acordurilor de la Minsk, punând accentul pe elementele politice în propria interpretare. Cu toate acestea, ea ignoră complet angajamentele sale în domeniile securităţii şi umanitar', a afirmat oficialul ucrainean, în contextul în care Kievul şi Occidentul acuză Moscova că-i sprijină cu forţe şi armament pe rebelii separatişti din estul Ucrainei, ceea ce partea rusă neagă. Conform situaţiei de la începutul lunii februarie, unităţile militare proruse în Donbas dispuneau de un efectiv de 496 de tancuri de luptă (comparabil cu arsenalele unor ţări precum Germania, Franţa sau Indonezia), de 938 de vehicule blindate (similar cu capacităţile Peru şi Kuweit), de 128 lansatoare de rachete multiple (cu câteva mai puţin decât Indonezia), de 776 sisteme de artilerie, inclusiv artileria autopropulsată (tot atâtea cât au ţări precum Kazahstanul sau Etiopia), a indicat Ielcenko.

Rușii îi sprijină pe rebeli

Potrivit acestuia, forţa armată de 35.000 de persoane a rebelilor din Donbas este sprijinită de 2.000 de militari din armata regulată rusă, în principal în poziţii-cheie, dintre care mulţi au experienţa luptelor din Siria. Numărul total al efectivelor grupului de atac de-a lungul graniţei ruso-ucrainene (inclusiv în imediata vecinătate a teritoriilor ocupate din Donbas şi Crimeea) se cifrează la 87.750 de militari ruşi, susţine şeful misiunii permanente a Ucrainei la ONU. Anterior, şeful Departamentului pentru relaţii cu presa din cadrul Ministerului Apărării ucrainean, Aleksei Cernobai, declarase pentru Unian că Rusia a desfăşurat cel puţin 28 de batalioane tactice în apropiere de frontiera cu Ucraina, grupuri formate din militari angajaţi prin contract şi echipaţi cu arme moderne. În cadrul reuniunii Consiliului de Securitate consacrate situaţiei din Ucraina, un responsabil ONU şi-a exprimat dezamăgirea faţă de lipsa de progrese în situaţia din estul ucrainean, în special din cauza nerealizării acordurilor de la Minsk, conform Xinhua. 'La patru ani de la adoptarea lor, acordurile de la Minsk rămân singurul cadru convenit pentru o pace negociată în estul Ucrainei', a subliniat Miroslav Jenca, asistentul secretarului general al ONU pentru afaceri politice, adăugând că, deşi eforturile diplomatice ale ţărilor din formatul Normandia (Germania, Franţa, Ucraina şi Rusia) continuă, prevederile acordurilor de la Minsk rămân în mare măsură neimplementate, inclusiv securitatea şi apectele politice cheie.

10.000 de morți în războiul din zonă

Negocierile par să fi pierdut din elan, a constatat oficialul ONU, potrivit căruia conflictul din estul Ucrainei nu este nici latent, nici îngheţat. 'Este un conflict în inima Europei care continuă să facă victime', a ţinut să atragă agenţia Miroslav Jenca, indicând că, deşi s-a produs o diminuare generală a violenţei, există în continuare victime şi distrugeri. Potrivit datelor ONU, peste 10.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în conflictul declanşat în 2014 în estul Ucrainei, în timp ce aproximativ 1,5 milioane de persoane rămân strămutate pe plan intern. Cu acest prilej, ONU a subliniat necesitatea de a respecta pe deplin suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în limitele graniţelor sale recunoscute pe plan internaţional. 'Îndemnăm încă o dată toate părţile să demonstreze voinţa politică necesară pentru a asigura încheierea cât mai rapidă a conflictului şi pentru a contribui la instaurarea păcii şi stabilităţii în toată Ucraina', a declarat oficialul ONU. 

VEZI ȘI:

Gabriel Leş, audiat în Comisia pentru apărare din Senat. Tema discuţiilor

Marea Azov, redeschisă. Ucraina, primele nave încărcate


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel