Alegerile prezidențiale-Alegeri parlamentare. Paradoxul alegerilor din România, explicat de profesorul Lazăr Vlăsceanu-VIDEO

Românii din străinătate s-au mobilizat masiv la vot pe data de 16 noiembrie. La fel au făcut și oamenii de pe teritoriul țării noastre. Și de această dată s-a putut observa un interes crescut al românilor pentru alegerile prezidențiale comparativ cu alegerile parlamentare. Despre această diferență a prezenței la vot, prof dr. Lazăr Vlăsceanu a vorbit într-un interviu acordat DC News.

"Este o căutare a unui tătuc, a unui conducător absolut. Ce se așteaptă de la un președinte? Cred că totul. Președintele va asigura bunăstarea economică a fiecăruia. Președintele este cel care va rezolva problemele fiecăruia. Deci se caută cineva foarte puternic, care este acolo sus și trebuie să aibă grijă de noi toți și atunci ne înghesuim să votim la prezidențiale. Așteptările față de președinte sunt uriașe, iar situația din prezent este ilsutrativă. Dar, așa a fost și înainte. Să nu ne uităm doar la președinte. Să ne uităm și la autoritatea locală. Să ne uităm la o comunitate locală, unde a fost ales un primar. De la primarul respectiv se așteaptă rezolvarea unui conflict între mine și soție, între mine și copii, între mine și vecin. Primarul – întrucât este primar – va trebui să aibă grijă de toate cele, dar mai ales să dea și ajutoare sociale", a zis Lazăr Vlăsceanu, unul autorul cărții "Modernitatea românească", în interviul acordat DC News.

Aveau anumite așteptări despre dezvoltarea României

"Mai devreme sau mai târziu (fenomenul 16 noiembrie-n.red.) se întâmpla. Iată că s-a întâmplat la alegerile prezidențiale și nu s-a întâmplat la cele parlamentare, dar era inevitabil să se întâmple din motive pe care eu le-aș prezenta în felul următor. În primul rând, avem o populație foarte numeroasă care trăiește în străinătate. Vorbim de populația cea mai activă și cea mai calificată din România, aflată la vârsta de maximă capacitate de muncă. Explicația poate să fie una psihologică și este provizorie, în sensul că viața printre străini nu este ușoară, iar securitatea personală este tot timpul neasigurată. Te simți confruntat cu o mulțime de probleme și nu ai unde să apelezi. Cel mult te duci în apartament, te ascunzi. Ca atare, multe dintre speranțele românilor sunt legate de țara de origine din punct de vedere psihologic. În al doilea rând, chiar dacă mulți dintre emigranți nu se vor mai întoarce în România, o parte din ei vor reveni în țară. Dacă au gândul întoarce, unde se întorc ei? Nu cumva aveau anumite așteptări despre dezvoltarea României? În al treilea rând, este vorba despre tensiunea din interiorul țărilor respective împotriva imigranților. A fi imigrant este foarte greu".

Vot împotriva celor care au condus din 1990 până în prezent

Întrebat de ce oamenii nu înțeleg de ce este important votul la parlamentare, prof. Vlăsceanu a răspuns: "Nu a izbucnit această stare psihologică. Așteptările psihologice au un anumit ritm de maturizare și s-a întâmplat să se maturizeze acum. Este adevărar că românii din diaspora au avut un "ajutor" de la Guvern, pentru că nu li s-au asigurat condiții suficinte pentru a vota. Rețelele de socializare de acum au devenit un fel de catalizator al schimbului de informații și de neliniști, devenind mobilizatoare. Sigur nu a fost un vot ”pentru”. A fost un vot împotriva celor care au condus România din 1990 și până în prezent. Este un avertisment de maximă intensitate adresat întregii elite politice de la noi. Dacă elita politică nu receptează un astfel de mesaj care – în cazul acesta l-a favorizat pe Klaus Iohannis - voturile încep să se radicalizeze pentru că nivelul de dezvoltare economică, în ciuda procentelor care se etalează, este foarte scăzut".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel