ALEGERI LOCALE 2016-SONDAJ SOCIOPOL. Mirel Palada, concluzii pentru București

Sociologul Mirel Palada a publicat rezultatele ultimului sondaj Sociopol realizat în București și a scris, pe Facebook, o analiză a acestor rezultate. 

Iată concluziile scrise de sociologul Mirel Palada în urma sondajului Sociopol: 

În ultimele două săptămâni, Sociopol a realizat un sondaj pe București cu reprezentativitate la nivelul fiecărui sector. Cîte 700 de cazuri pe sector. Avem astfel informații privind și competițiile electorale la nivel de sector, alături de competiția la nivelul Primăriei Generale ori de votul politic.

Precizări metodologice: dat fiind că sondajul a fost desfășurat într-o perioadă în care o parte dintre candidați, îndeosebi cei ai partidelor mici, nu erau încă stabiliți, am fost nevoiți să introducem în întrebările de vot de primar nume generice, pentru a avea pe cineva care să reprezinte partidul în competiția electorală și astfel pentru a simula cît mai apropiat de realitate situația de vot.

De exemplu, în cazul PMP era anunțat doar numele lui Eugen Tomac la sectorul 1 și al lui Cristian Petrescu la sectorul 3. În rest, candidații nu erau cunoscuți, drept pentru care am folosit numele generic de Constantin Andreescu. (Între timp am aflat că Radu Cristescu e posibil să candideze la Sectorul 2, dar era deja prea tîrziu, dădusem drumul la cercetare). Numele candidaților generici sînt menționate în cazul fiecărui sector în parte în graficul respectiv.

După aceste precizări metodologice, să vedem care sînt principalele concluzii. Acolo unde avem date, putem face și niște prime comparații cu sondajele anterioare.

Sectorul 1: 

(w670)

• Cea mai mare fragmentare electorală de sector. Locul unde candidații secundari obțin cele mai mari scoruri – semn de complexitate politică a electoratului din sectorul 1. 
• Una din cele mai strînse competiții între candidații celor două partide mari, PSD și PNL. 
• Dan Tudorache conduce în continuare cursa electorală, însă la un scor mult mai strâns față de candidatul PNL decît în sondajele anterioare. Pe scădere. 
• Candidatul PNL Alexandru Nazare converge încet-încet spre scorul partidului, deși este new entry în competiție (până recent se vehicula numele Dianei Tușa). Pe creștere.
• Candidatul ALDE Laura Chiriac stă cel mai bine dintre toate sectoarele, semn că pe de o parte o știe lumea, și probabil o știe de bine, pe de altă parte Sectorul 1 este mai rezonant stilistic cu partidul și cu liderii săi centrali. Pe creștere 
• Eugen Tomac de la PMP, după cum spuneam, singurul candidat PMP stabilit până acum, stă și el cel mai bine la nivelul partidului său dintre toate sectoarele. Același comentariu: îl știe lumea și probabil sectorul este cel mai convergent stilistic / valoric cu partidul și cu liderii săi centrali. Pe creștere
• USB, dat fiind că nu și-a anunțat candidații la sectoare încă (zilele astea se vorbește despre soția lui Sergiu Moroianu, dar la vremea realizării sondajului încă nu era nimic știut), prezintă un scor care converge spre scorul politic al partidului (aprox 5%). Nicușor Dan, deși obține un scor bun pe persoană fizică (aproape 20%), nu reușește să convertească decît aproximativ un sfert din acest succes electoral către partid / candidații pe sectoare. Evoluție constantă. 
• Scor de asemenea cel mai bun pe sectoare pentru Ionuț Chermenschi de la PER, 4%, peste media partidului și aproape de scorurile obținute de candidații secundari mai importanți . New entry. 
• M10, PRU, UNPR prezintă scoruri reziduale.

Sectorul 2

(w670)

• Din păcate, evoluția tumultuoasă a realității a transformat în istorie alternativă rezultatele sondajului din acest sector
• Dacă n-ar fi fost scos din competiție de către DNA, Neculai Onțanu ar fi câștigat fără probleme sectorul, făcînd pînă și candidații partidelor mari, PSD și PNL, să obțină scoruri în zona lui 10%, într-o competiție strânsă pentru locul doi alături de candidații PMP și ALDE
• Așa, că acum Onțanu este tras pe dreapta, tot ce putem spune este să ne uităm la scorurile politice din sector (PSD 36 PNL 28 PMP 10 ALDE 7) și să estimăm că va fi o semnificativă convergență între scorurile candidaților și cele ale partidelor. Asta dă PSD-ului prima șansă la câștigarea acestui sector. Evident că va depinde calitatea candidatului cu care va veni PSD, dar într-o mare măsură va conta votul politic. În mod paradoxal, e posibil ca prin scoaterea lui Onțan din joc PSD să fi câștigat un sector în plus, dar să fi pierdut Capitala. O ironie a istoriei...
• Candidații anti-PSD (PNL, PMP, ALDE) prezintă scoruri aproximativ egale, pentru că toți erau striviți în egală măsură de succesul electoral al lui Onțanu. Acum, că a dispărut Onțanu, e posibil să conveargă și ei spre scorurile lor politice.

Sectorul 3

(w670)

• Singurul sector fără suspans electoral la aceste alegeri. Cîștigă Negoiță. Punct (evident, dacă nu cumva între timp instituțiile nu hotărăsc să-l cheme și pe el la vorbitor, dar asta e o chestie ce deja nu mai ține de noi, decît de Allah și de buna... și de buna... și de buna șansă). 
• Robert Negoiță domină autoritar peisajul electoral de sector. De altminteri, sectorul 3 este unul din puținele sectoare unde și la vot politic PSD stă în continuare bine, peste 40%, cum era în sondajele de început de an. Faptul că PSD stă la votul politic cel mai bine în sectorul 3 se datorează succesului administrativ / electoral al lui Robert Negoiță
• Candidatul PNL Florin Ștefan Vasile stă cu 10 puncte procentuale sub partid. N-are nici o șansă în configurația actuală electorală. Proba succesului pentru el este să obțină peste 20%, să încerce să prindă partidul din urmă. 
• Ceilalți candidați stau mai prost în ierarhia internă pe sector a fiecărui partid în parte. ALDE nu are încă un candidat anunțat, ia 4%. PMP știm că vine cu Cristian Petrescu, tot 4% ia, ușor sub alți candidați de sector. USB 3%. PER vine cu Marcel Toader și ia 3%, singurul caz de partid secundar unde influența candidatului principal nu afectează scorul electoral mediu.

Sectorul 4

(w670)

• În cazul sectorului 4, e simplu: dacă ar candida Piedone, ar fi tot fără nici un fel de dubii, cum se întîmplă la Sectorul 3: ar cîștiga Piedone detașat. Dacă nu candidează, se joacă. 
• Am ținut cont de informațiile cele mai valide pe care le aveam la dispoziție la vremea respectivă, și anume că Piedone nu candidează. În cazul acestui scenariu deschis, prima șansă o are candidatul PSD Daniel Băluță, pe baza sprijinului politic din partea partidului cel mai votat în sectorul 4. 
• Însă scorul candidatului PSD este mai scăzut decît în sondajele anterioare, în care avea peste 40%, și de asemenea mai scăzut și decît scorul partidului (38%), semn că avem de-a face cu o competiție în intensificare, îndeosebi cu candidatul PNL, Răzvan Sava, care și el se apropie de scorul partidului, de jos în jus. Avem un Băluță în scădere și un Sava în creștere. 
• Va fi, prin urmare, o competiție strînsă, în care rolul determinant îl va juca Piedone, fie direct (se bagă?), fie indirect (pe cine sprijină?)
• Un alt candidat de luat în seamă este cel ALDE, Ștefan Spiridon, care stă semnificativ mai bine decît scorul mediu al partidului pe București. 
• Candidații generici ai PMP și USB sînt aproximativ în scorul partidului. 
• Daniel Ghiță de la PRU obține un scor mult mai mare decît în alte sectoare, semn de notorietate și de convergență stilistică / valorică cu electoratul din sector. 
• Ovidiu Zara obține 3%. Candidatul PER 2%. Celelalte partide nu contează.

Sectorul 5

(w670)
• Și în acest sector lucrurile evoluează pe baza aceleiași bifurcații de scenarii ca și în cazul sectorului 4: candidează fostul primar sau nu? Din ce știam la vremea începerii cercetării sociologice, răspunsul era Da. 
• Deci, spre deosebire de sectorul 4, am folosit scenariul cu fostul primar candidat. Drept pentru care lucrurile diferă semnificativ. Vanghelie are prima șansă să cîștige primăria de sector, chiar dacă PSD ar nominaliza un candidat semnificativ (la vremea începerii cercetării, numele mai plauzibil de candidat PSD era Dumitru Chiriță; cînd s-a anunțat formal că Daniel Florea va fi de fapt candidatul, sondajul era trecut de jumătate culegere date, nu mai puteam schimba nimic). 
• Vanghelie ar obține 33%, pe creștere față de sondajele anterioare. Candidatul PSD Dumitru Chiriță 30%. Pe scădere față de sondajele anterioare, cînd era măsurat Cristian Rizea din partea PSD. 
• Ovidiu Raețchi e aproximativ în scorul partidului, în jur de 25%. Nu mult în spatele candidaților PSDi și PSD. Evoluție relativ constantă. Și la acest sector va fi o competiție interesantă, strînsă. 
• În această competiție cu trei candidați puternici și relativ egali, ceilalți candidați secundari nu prea mai au loc să scoată capul. 
• Notă: în varianta prezentată inițial publicului, candidatul PSD apărea cu numele de Daniel Chiriță, o eroare de prezentare grafică corectată între timp. În chestionar candidatul a fost menționat cu numele său corect, Dumitru Chiriță.

Sectorul 6

(w670)
• Alt sector în care încet-încet se conturează o competiție strînsă nu între doi, ci între trei candidați principali
• Gabriel Mutu de la PSD are în continuare prima șansă să cîștige alegerile. Însă este în competiție cu independentul Ștefan Florescu (28%) și cu liberalul Răzvan Mironescu (24%; sub partid). 
• Spre deosebire de alte sectoare, Sectorul 6 este singurul unde avem de-a face cu un candidat independent cu scor semnificativ (Vanghelie în sectorul 5 nu se pune, căci el are o istorie politică de partid bine definită). Și la acest sector va fi o competiție interesantă, strînsă. 
• Candidații secundari nu strălucesc, nici ALDE, nici PMP neobținând scoruri peste media lor pe București. Asta și datorită faptului că încă nu și-au anunțat candidații și avem de-a face cu candidați generici pe listă. 
• Candidatul PER Ionuț Gîf Deac obține un scor aproximativ în media partidului. Candidatul USB sub media partidului.
• Candidații PRU, M10 și UNPR nu contează.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel