Alegeri 2024. Candidații pentru Primăria Timișoara: Cine sunt și ce au făcut

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @atlascompany
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @atlascompany

Lupta electorală pentru Primăria Timișoara curpinde 10 candidați, fiecare cu povestea sa. Unii au avut probleme cu legea în trecut, alții urmează să aibă, iar în cele din urmă, unii nu au prezentat niciun detaliu în privința vieții private.

Cei zece candidați, în ordinea validării dosarelor, sunt:

Marian Constantin Vasile (Independent)

Absolvind Liceul de Informatică "Grigore Moisil" Timișoara în 1999, a continuat studiile la Universitatea "Politehnica" Timișoara, Facultatea de Automatică și Calculatoare, până în 2004. În 2016, a obținut o diplomă în Inginerie și Management tot la Universitatea "Politehnica" Timișoara.

În ceea ce privește experiența profesională, a început lucrul ca Administrator public la Consiliul Județean Timiș din 2020 și a fost și Cadru didactic asociat – Șef Lucrări la Universitatea ”Aurel Vlaicu” din Arad în perioada 2020 – 2021. De-a lungul timpului, a ocupat diverse poziții în domeniul managementului și consultanței în companii precum Zalmo Expert Consult SRL și OVT LogisticZentrum SRL. A activat și în cadrul organizațiilor precum Asociația pentru Managementul Energiei Timiș și Consiliul Județean Timiș, ocupând poziții de responsabilitate. De asemenea, a acumulat experiență în domeniul ingineriei și software-ului lucrând pentru companii precum Continental Automotive Romania SRL și Siemens VDO Automotive.

Controversele lui Marian Constantin Vasile:

El este un fost liberal, partid sub care a avut anumite „probleme”. Marian Constantin Vasile, împreună cu alți 4 membri PNL, fuseseră puși sub urmărire penală în urmă cu mai mulți ani privind presupuse fraude la un referendum. După un timp, urmărirea penală nu a mai avut niciun efect.


Nicolae Robu (PSD-PNL)

Nicolae Robu (născut la 28 mai 1955, în Bocsig, Arad, România) este un academician și om politic român. A fost rector al Universității „Politehnica” din Timișoara din 2004 până în 2020, fiind ales de două ori de Senatul universității, în anii 2004 și 2008. Între iunie 2012 și octombrie 2020, a îndeplinit funcția de primar al municipiului Timișoara, susținut de USL (2012) și PNL (2016).

Arealul său de cercetare cuprinde domenii precum arhitectura calculatoarelor, programarea concurentă de timp real, programarea aplicațiilor cu baze de date și energiile regenerabile.

Nicolae Robu s-a alăturat PNL la sfârșitul lunii iulie 2008, fără să fi fost membru al vreunui partid anteriormente sau după Revoluție.

La 30 noiembrie 2008, a candidat pentru Parlamentul României în Colegiul 2 Senat - Timișoara Est, devenind senator PNL de Timiș. În Senat, este activ în Comisia de Învățământ, Știință, Tineret și Sport, unde îndeplinește funcția de Secretar. De asemenea, face parte din delegația României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

În februarie 2009, a fost ales președinte al PNL Timișoara, iar în iulie 2009 a fost numit președinte interimar al PNL Timiș. Ulterior, în martie 2010, a fost ales președinte al PNL Timiș și membru al Consiliului Național Executiv și al Biroului Politic Central al PNL. În iunie 2012, a candidat din partea USL (Uniunea Social-Liberală, alianța PSD+PNL-PC) la primăria Timișoarei și a fost ales primar cu o majoritate de 51,6% dintre cei prezenți la vot, contracandidații fiind Adrian Orza (PNȚCD) și Gheorghe Nodiți (PDL).

Controversele lui Nicolae Robu:

Controversele în care a fost implicat includ acuzații de corupție. La data de 17 februarie 2017, Nicolae Robu, în calitate de primar al Timișoarei, a devenit subiect de urmărire penală conform Direcției Naționale Anticorupție.

Potrivit comunicatului DNA, în perioada 1996-2015, mai mulți funcționari din primăria Timișoara, inclusiv Nicolae Robu, ar fi deposedat Statul Român de 967 de imobile, cu un prejudiciu estimat la 40 de milioane de euro. Faptele presupuse de corupție ar fi implicate în sute de contracte de vânzare-cumpărare către persoane care nu ar fi trebuit să beneficieze de Legea 112/1995. Nicolae Robu a respins aceste acuzații, afirmând că nu a comis ilegalități în timpul mandatului său și că este nevinovat.

În 2014, Nicolae Robu a fost amendat cu 2.500 de lei de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru declarații considerate rasiste.


Jani Raul Olajos (REPER)

Jani Raul Olajos are origini maghiare, române și germane. Născut și crescut în Timișoara, acesta a absolvit Facultatea de Științe Economice și ulterior Facultatea de Stiinte Politice și Filosofie la Universitatea de Vest din Timișoara, fiind șef de promoție în specializarea Filosofie.

Cariera sa a început în 2003, ocupând diverse poziții în diferite companii, inclusiv ca profesor, economist-analist, director economic, expert judiciar și director general. A contribuit la reorganizarea structurală a unor companii aflate în dificultate, potrivit site-ului CJ Timiș.

Începând din 2011, a deținut poziția de Expert Financiar-Contabil, iar din 2014 a început să ofere expertize judiciare pentru instanțele de judecată, evaluând prejudicii în dosare instrumentate de DNA și DIICOT. Ultimele experiențe educaționale includ o facultate de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicări, completată în 2018, și stagiatura în calitate de expert financiar-contabil între 2009 și 2011.

Criticând intens activitatea lui Dominic Fritz, lui Jani Raul Olajos i-a fost retras statutul de lider de grup al consilierilor județeni USR. Deși i-a fost oferită formal o invitație în partidul REPER, acesta a refuzat deoarece ar însemna să nu mai fie compatibil cu funcția de consilier județean. Din 2024, acesta va candida sub stindardul REPER.


Ana Marcela Baș (S.O.S.)

Filiala SOS din Timișoara are un început recent, dar „generos”. Echipa inițială conține cel puțin doi avocați. Un alt apropiat al grupului SOS din Timișoara l-a amenințat pe Raed Arafat că îl omoară cu toporul în 2021. Potrivit presei locale, Ana Marcela Baș nu s-ar fi făcut remarcată în baroul local, iar alte surse spun că în urmă cu câțiva ani ar fi câștigat 2 milioane de euro la loterie. Deși a încercat să candideze și la Primăria Sacoşu Turcesc, din cele câteva sate ar fi reușit să strângă doar 16 voturi.


Dominic Samuel Fritz (Alianța Timișoara Unită - ADU-UDMR)

Dominic Samuel Fritz s-a născut la 28 decembrie 1983 în Lörrach, Baden-Württemberg, în Republica Federală Germania. Este un politician german care ocupă funcția de primar al municipiului Timișoara. A fost ales în această funcție în urma alegerilor locale din 2020, reprezentând Uniunea Salvați România (USR), cu sprijinul Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR/DFDR), după ce a candidat din partea Alianței 2020 USR-PLUS.

Fritz a ajuns în Timișoara în 2003, inițial ca voluntar la inițiativa preotului Berno Rupp. După un an de voluntariat în România, și-a început studiile universitare. A revenit periodic în Timișoara, implicându-se în proiectul muzical Timișoara Gospel Project.

Între 2004 și 2008, a urmat cursurile Universității din Konstanz, obținând o diplomă în Științe Politice și Administrative. Apoi, în 2009, a obținut o diplomă de masterat în Studii de Post-Conflict de la Universitatea din York, Marea Britanie. A lucrat ca consilier la Agenția Germană pentru Cooperare Internațională (GIZ) în domeniul protecției sociale până în decembrie 2012.

În perioada 2013–2019, Dominic Fritz a fost consilier personal și ulterior șef de cabinet, responsabil cu planificarea strategică a activităților fostului președinte al Germaniei, Horst Köhler, membru al Uniunii Creștin-Democrate (CDU). Köhler a fost director al Fondului Monetar Internațional (FMI) între 1 mai 2000 și 4 martie 2004, precum și președinte al Germaniei între 1 iulie 2004 și 31 mai 2010. Din 2016, Köhler a condus un grup special al Băncii Africane de Dezvoltare, alături de Kofi Annan, fostul secretar general al Organizației Națiunilor Unite (ONU). Köhler a fost numit trimis special pentru Sahara Occidentală din 2017 până în 2019, când s-a retras din motive de sănătate.

Controversele lui Dominic Samuel Fritz:

Ar fi fost cercetat penal în urma unor acuzații de incitare la ură împotriva persoanelor nevaccinate cu ocazia pandemiei Covid. Procuroarea de caz ar fi clasat dosarul ulterior.

Dumitru Moroianu (PRM)

A devenit liderul filialei PRM Timiș în 2021. Alte informații nu sunt valabile.


Daniel Marius Coraș (PRP)

Nu am reușit să obținem informații personale despre candidatul Partidul România Puternică, Daniel Marius Coraș (în afară de faptul că ar fi fost șeful Biroului Salubrizare Timiș), însă informațiile publice spun că acesta ar fi fost implicat într-un caz cu presupuse acuzații serioase despre infracțiuni de înșelăciune, fals și uz de fals, precum și pentru nerespectarea măsurilor privind prevenirea bolilor infectocontagioase.

Controversele lui Daniel Marius Coraș:

Denunțătorul, un medic local, acuză că cei doi ar fi favorizat firma de salubritate, Brantner Servicii Ecologice, care ar fi încasat sume semnificative pentru lucrări pe care nu le-ar fi efectuat. Se menționează că Kristof și Coraș ar fi confirmat aceste deconturi și ar fi făcut plățile corespunzătoare.

Medicul subliniază că firma de salubritate nu ar fi asigurat un nivel adecvat de protecție pentru sănătatea publică, sugerând un pericol potențial pentru sănătatea locuitorilor, inclusiv riscul de infectare cu coronavirus și creșterea numărului de decese din cauza bolilor respiratorii. 


Cristian Alin Moș (Independent)

În alegerile locale din 2020, Cristian Alin Moș (fondator al USR), fost lider al USR Timiș și actualul președinte al Consiliului Județean Timiș, a candidat inițial din partea USR, dar în urma unui protocol semnat între USR și Forța Dreptei, nu a mai fost inclus pe listele USR Timiș pentru un nou mandat, deși își exprimase dorința de a continua în această funcție. În schimb, actualul lider USR Timiș, Dominic Fritz, a susținut candidatura lui Alin Nica, din partea Forței Dreptei, pentru un nou mandat în funcția de președinte al Consiliului Județean Timiș. Alin Nica, fost președinte al PNL Timiș, s-a alăturat partidului condus de Ludovic Orban după ce alianța PSD-PNL l-a desemnat pe social-democratul Alfred Simonis ca și candidat pentru șefia Consiliului Județean.

În această situație, Cristian Alin Moș a anunțat că va candida independent la Primăria Timișoara, provocând reacții critice din partea USR Timiș, care l-au acuzat că încearcă să saboteze continuitatea în conducerea Timișoarei și că nu are soluții pentru oraș. Liderul Dominic Fritz consideră că Moș nu prezintă idei clare pentru oraș și că este trimis în cursă pentru a submina proiectul de continuitate europeană reprezentat de echipa sa și Alianța Timișoara Unită.

Pe de altă parte, Alin Nica, președintele CJ Timiș, a decis să-i retragă lui Cristian Moș toate atribuțiile din funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean, în urma anunțului său că va candida la Primăria Timișoara și atacurilor la adresa echipei Alianța Dreapta Unită, formată din Dominic Fritz și Alin Nica.


Ilie Vasile Sîrbu (AUR)

Este un fost jurnalist care s-a alăturat partidului AUR Timiș. Ilie Vasile Sârbu este fost consilier al viceprimarului Tabăra (PNL).

Ilie Vasile Sârbu s-a născut la 1 decembrie 1973 în localitatea Bozovici din județul Caraș-Severin, în Valea Almăjului. În 1980, a fost înscris la Școala Generală din Prigor, iar din 1988 a urmat cursurile Liceului Agroindustrial din Bozovici, care a fost transformat în 1990 în Liceul Teoretic „Eftimie Murgu”.

După absolvirea facultății, a lucrat ca fotoreporter la cotidianul „Renașterea Bănățeană” până în anul 2004.

Ilie Vasile Sârbu este candidatul AUR pentru funcția de primar al municipiului Timișoara. Fost ziarist, Ilie Sârbu a candidat independent în 2020 la Primăria Timișoara, fiind susținut de AUR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel