EXCLUSIV  Air Force One. Ce se întâmplă cu noul avion al preşedintelui SUA

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Încă din timpul primului său mandat, Donald Trump a aprobat înlocuirea completă a flotei prezidențiale prin achiziția a două noi aeronave Boeing 747 seria 8, în varianta lor militară cunoscute sub numele de VC-25Bm, precum și a unor avioane tot Boeing 747 seria 200, cunoscute sub numele de Nightwatch și operate de către NEACP (National Emergency Airborne Command Post).  

Avioanele Boeing 747 seria 8 sunt ultima varianta din programul de fabricație al modelului deoarece compania americană a renunțat la producția lui civilă ca urmare a lansării programului Boeing 777 seria X. Boeingul 747 seria 8 este cel mai mare avion din toată gama 747, având un fuselaj mai lung, o aripă modificată, o viteză de croazieră de 914 km/h și cea mai mare rază de acțiune. Datele tehnice ale variantelor pentru care a optat Trump sunt evident secrete din motive la fel de evidente.

Problemele financiare ale Boeing-ului, coroborate cu greva de 3 luni de zile a angajaților din companiile din lanțul de furnizare a pieselor și subansamblurilor și cu provocările tehnice, tehnologice dar mai ales informatice ale momentului, au condus la întârzierea livrării acestor avioane contractate de către Președinția USA. 

Pentru reducerea acestor termene de livrare, au fost preluate de la compania sud coreeană Korean Air câteva avioane Boeing 747 care ar fi trebuit să sufere conversia în variantă militară E-4B, conversie executată de către compania Sierra Nevada Corporation specializată în astfel de operațiuni. Ultimele estime de livrare ale avioanelor din seria 8 sunt pentru anul 2029 atunci când însă Trump nu va mai fi președinte, mandatul lui terminându-se.

Un contract de 4 miliarde de dolari 

Tot Trump a renegociat în primul lui mandat cu Boeing obținând o scădere drastică a prețului dar și un preț fix pentru contractul integral al avioanelor comandate. 

Se știe ca tactica obținerii unui contract și “umflarea” ulterioară a prețului stabilit nu s-a inventat pe malurile Dâmboviței, așa încât Boeing a făcut la fel, doar ca de data aceasta Trump a tăiat din prima orice încercare de creștere ulterioară a valorii contractului 

Nu numai Trump este nemulțumit de ritmul lent al livrărilor de avioane Boeing 747 ci și Forțele aeriene, chiar înainte ca Trump să se întoarcă la Casa Albă. Acestea și-au exprimat frustrarea față de lipsa de progres în program iar fostul secretar al Forțelor Aeriene, Frank Kendall, chiar a declarat pentru New York Times ca de la un moment dat a luat în considerare până și anularea contractului.

O parte din avioanele comandate pentru flota președințială americană cuprind și modelul 747 seria 200 Nightwatch, cunoscut ca NEACP (National Emergency Airborne Command Post)

Trump in action! 

După ce în februarie a vizitat un Boeing 747 seria 8, privat și echipat cu noile sisteme, Trump, impetuos cum îl știm, a declarat pentru FOX NEWS, alături de Elon Musk, că „Boeing nu construiește avionul suficient de repede. Parcă l-ar construi pentru eternitate!”.  

Pentru ca tacâmul să fie complet, a doua zi, chiar de la bordul actualului Air Force One, Trump a declarat jurnaliștilor ce îl însoțeau că acum el caută alternative pentru că durează prea mult la Boeing. 

„Putem merge să cumpărăm un avion”, a mai spus Trump, potrivit Associated Press, precizând că după achiziția noului avion, îl va reconverti pentru a putea fi la standardele cerute. 

Iar rușii ? Iar Musk? 

Proiectul lui Trump de a ocoli întârzierile producătorului prin achiziția din altă parte prevede preluarea a două avioane Boeing 747 seria 8 și care au fost comandate de defuncta companie rusească TRANSAERO, pe care apoi să le doteze la nivelul cerut. 

În imaginile filmate de curând cu Președintele Trump la un eveniment public recent apar Elon Musk și un tort imens peste care este așezată macheta din zahăr a noului avion Air Force One. 

Întrebată de către presa la Conferința Barclays Industrial Select, Kelly Ortberg  noul CEO al companiei Boeing a declarat textual că președintele Donald Trump „în mod clar nu este mulțumit de termenul de livrare”, recunoscând și că Elon Musk a lucrat cu Boeing la cerințele programului pentru a găsi modalități de a elimina constrângerile și de a accelera livrările avioanelor comandate. 

De reținut este că este pentru prima dată în istoria sa când  Boeing a permis unui rival al său, Elon Musk, să se “uite sub capota” ei, știindu-se că acesta este competitorul oficial și direct al lui Boeing pe zona spațială, acolo unde situația nu este deloc roză pentru gigantul american. 

De asemenea, tot Musk este cel care se ocupă de restructurarea aparatului birocratic american și de renegocierea anumitor contracte încheiate de către Guvernul USA ceea ce va avea un impact direct și imediat și asupra producătorului american

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel