Adrian Năstase a fost achitat de ÎCCJ în dosarul "Mătuşa Tamara"

nastase
nastase

Fostul premier, Adrian Năstase, a fost achitat de ÎCCJ în dosarul  "Mătuşa Tamara", după un proces ce s-a întins pe durata a peste zece ani. De asemenea, au fost achitaţi şi Ioan Melinescu şi Ristea Proboi, pentru complicitate la fapte de corupţie.Decizia de astăzi a  Secţiei penale a ÎCCJ nu este una definitivă, aceasta putând fi  contestată la completul de cinci judecători al ICCJ.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a încheiat în 24 noiembrie cercetarea judecătorească în cazul "Mătuşa Tamara". Instanţa anunţa atunci că în 7 decembrie se va pronunţa asupra acuzelor aduse de către Direcţia Naţională Anticorupţie fostului premier Adrian Năstase, consilierului acestuia Ristea Priboi şi fostului şef al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) Ioan Melinescu.

În 7 decembrie, instanţa a amânat pentru 15 decembrie pronunţarea în acest dosar.

Năstase a declarat că aşteapta "cu optimism" pronunţarea în acest dosar şi s-a declarat convins că va fi achitat, deoarece dosarul este "politic", "firav", "cu tot felul de poveşti de ordin filosofic".

Fostul prim-ministru Adrian Năstase a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în octombrie 2009, pentru dare de mită, în dosarul "Mătuşa Tamara". În aceeaşi cauză au fost judecaţi şi Ioan Melinescu, fostul şef al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, dar şi Ristea Priboi, fost consilier al lui Năstase.

Potrivit procurorilor, în cursul lunii noiembrie 2000, Ioan Melinescu, în calitate de membru al Plenului ONPCSB, i-a contactat, cu ajutorul denunţătorului din acest caz, Genică Boerică, pe Priboi şi Năstase, cărora le-a transmis că în cadrul Oficiului se află în lucru, cu propunere de informare a Parchetului, o lucrare având ca obiect depunerea în numerar a unei sume de 400.000 dolari, într-un cont bancar al cărui titular era Daniela Năstase, soţia fostului premier. Anchetatorii susţin că Melinescu i-ar fi promis lui Adrian Năstase că va bloca lucrarea până după alegerile din decembrie 2000, sugerând că acest dosar trebuie să dispară. Năstase s-a declarat de acord cu propunerea respectivă, arătând că urmăreşte această finalitate, potrivit DNA.

Ca urmare a acestei înţelegeri, după numirea sa, la data de 28 decembrie 2000, în funcţia de premier, Năstase a determinat, în prima şedinţă de guvern, emiterea unei HG prin care a fost numit în funcţia de preşedinte al ONPCSB Ioan Melinescu, fiind revocat fostul preşedinte Adrian Cucu, precum şi unul dintre membrii Plenului (care se ocupa de coordonarea verificărilor legate de provenienţa şi circumstanţele depunerii sumei de 400.000 USD în contul Danielei Năstase), potrivit procurorilor.

În această funcţie, abuzând de prerogativele ce-i erau conferite, precum şi de lipsa unor reglementări stricte cu privire la circuitul lucrărilor în cadrul Oficiului, Melinescu ar fi sustras lucrarea care o viza pe Daniela Năstase, şi a înmânat-o, în prezenţa denunţătorului, lui Ristea Priboi, consilier al premierului Năstase, care urma să i-o transmită acestuia.

Citește și: Ponta: Locul lui Năstase este în interiorul PSD, indiferent de decizia instanțelor Năstase: ”Aştept cu optimism decizia instanţei” Liderii PSD se leapădă de Năstase: Dacă va fi condamnat nu facem zid în jurul lui

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel